Kommentar af 
Anja Katrine Søndergaard Elsby

Øremærket barsel gør det ikke alene. Far skal inddrages mere

Den politiske aftale om at øremærke 11 ugers barsel til både mor og far skal gå hånd i hånd med lokale initiativer, hvor far inddrages, skriver Anja Søndergaard Elsby. 

Inddragelse øger engagementet og sikrer en god proces, hvad end man er mødt op på havedag for at plante foreningens nye rhodondendronbusk eller skal gå hjemme i måneder med det fulde ansvar for bleskift og gylp, skriver Anja Søndergaard.
Inddragelse øger engagementet og sikrer en god proces, hvad end man er mødt op på havedag for at plante foreningens nye rhodondendronbusk eller skal gå hjemme i måneder med det fulde ansvar for bleskift og gylp, skriver Anja Søndergaard.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Anja Katrine Søndergaard Elsby
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Første skridt for ligestilling på arbejdsmarkedet og for at styrke fars tilknytning til sit barn blev taget med den politiske aftale om at øremærke 11 ugers barsel til både mor og far.

EU kom endnu engang den fodslæbende danske ligestillingspolitik til undsætning og sikrede, at også danske fædre til august kan påkalde sig retten til at være sammen med sin lille ny.

Uanset hvad arbejdsgiver eller barnets mor i øvrigt skulle mene om det. Barsel til far er noget, som organisationer og forskere har kaldt på længe, og som alle vores nordiske naboer for længst har indført. Om under to måneder bliver det endelig de danske fædres tur.

Men en politisk aftale med ny barselslovgivning gør det ikke alene. En masse faktorer rundt om vil få betydning for, om fædrebarsel bliver en reel succes. Det er fortsat dybt indlejret i vores kultur, at mor er barnets primære omsorgsperson.

Det bliver i de kommende år afgørende, at også myndigheder og sundhedspersonale reelt ændrer praksis

Anja Søndergaard Elsby

Selvom bedre deling af barslen er et kæmpeskridt mod en ny kultur på arbejdspladsen såvel som i hjemmet, bliver det i de kommende år afgørende, at også myndigheder og sundhedspersonale reelt ændrer praksis.

Hvis barselsperioden skal blive en god oplevelse for de kommende fædre, skal samfundet være klar til at tage imod og inddrage de mange mænd, der kommer til at trille rundt i gadebilledet med barnevogn eller iført strækvikle inden længe. I mange familier har projekt barsel været mors primære domæne, og skal vi slå det billede i stykker for ligestillingen, familierne og børnenes skyld, må vi løfte i flok for at give far oplevelsen af at være ligeværdig.

Familierne har selvfølgelig selv et stort ansvar, men der er også behov for et grundigt serviceeftersyn af alle de områder, hvor myndigheder og sundhedspersonale er i kontakt med den gravide efter testen viser to streger. Det skal undersøges, hvordan vi bedst indtænker og inddrager far meningsfuldt. Helt fra start.

Det kunne være ved at sikre, at indkaldelser til de scanninger, der for mange par er afgørende for at opleve tilknytning til barnet i maven, lander i e-Boks hos både den kommende mor og far. Mor har allerede ved første lægesamtale oplyst, hvem faren er, så der burde ikke være noget til hinder for, at også han modtager personlige indkaldelser fremfor at skulle inviteres med på sin partners nåde.

Skal man være solomor eller er familiekonstellationen en anden, kan man blot oplyse det, men i de mange tilfælde, hvor en far er inde i billedet, bør han også inviteres med. En indkaldelse i e-Boks til scanning af fosterets nakkefold eller potentielle misdannelser vil sende ham og familien et klart signal om, at barnets tilstand allerede i maven er et fælles anliggende.

I de mange tilfælde, hvor en far er inde i billedet, bør han også inviteres med

Anja Søndergaard Elsby

Folketingets partier blev sidste år enige om en ny lov, der betyder, at også far får digital post om fælles barn, når barnet skal skrives op til dagtilbud eller til tandplejen. Det var på tide, og er et godt og vigtigt skridt. Men hvorfor ikke starte endnu tidligere, så far også får besked allerede inden fødslen?

Dernæst bliver det afgørende, at man blandt sundhedspersonalet lægger sig i selen for at blive bedre i stand til at inddrage fædrene i sit arbejde. Sundhedsplejersker, læger og jordemødre skal have kompetencerne til at tale ligeværdigt til begge parter med blik for køn og for bias i sin kommunikation ligesom det er nødvendigt, at sundhedspersonalet har forståelse for LGBT+ og regnbuefamilier.

Endelig vil det have stor betydning når selve barselsperioden skydes i gang, at der i alle kommuner findes tilbud om fællesskaber og støtte til de fædre, der nu skal stå med ansvaret for et lille menneske. Mens mor vælter sig i tilbud, er ikke ligeså mange opmærksomme på fars behov.

Det er fortsat ikke alle kommuner, der har tilbud om fædregrupper, fars legestue eller andre initiativer der understøtter far på barsel ligesom der heller ikke i alle kommuner findes en ambassadør i sundhedsplejen med særligt blik for og ekspertise i mænd, der bliver fædre.

Når op imod hver 10. mand rammes af en fødselsdepression, er der behov for screeninger af mænds risiko fødselsdepressioner, men heller ikke her er alle kommunerne med. Det er ærgerligt, for man bør være klar til at sætte hurtigt ind med behandling når man skal undgå, at en fødselsdepression udvikler sig og ikke mindst forebygge, at det overhovedet kommer dertil. Særligt eftersom vi ved, at mænd sjældnere går til lægen end kvinder.

Forum for Mænds Sundhed arbejder netop for, at sundhedspersonale og kommunerne gør sig klar til at tage imod de kommende fædre, og det er afgørende, at der bliver lyttet og deres forslag fulgt. For en flot og vigtig politisk aftale gør det ikke alene.

Inddragelse øger engagementet og sikrer en god proces. Den fine og vigtige politiske aftale skal gå hånd i hånd med lokale initiativer, hvor far inddrages, hvis den skal virke efter hensigten. Og det skal den helst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja Katrine Søndergaard Elsby

Politisk konsulent, Djøf, kommentarskribent, Altinget, fhv. politisk rådgiver i SF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2019), tillægsuddannelse i journalistik (DMJX 2018)

0:000:00