Kommentar af 
Anne Lea Landsted

Anne Lea Landsted: Derfor bliver vi nødt til at tage Rasmus Paludan alvorligt

KOMMENTAR: Der er adskillige gode grunde til ikke at bryde sig om Rasmus Paludan. Men medmindre han griber til vold, er vi nødt til at tage ham alvorligt og inddrage ham og Stram Kurs i den demokratiske debat, skriver Anne Lea Landsted.

Rasmus Paludan har kurs mod Folketinget, og vi bliver nødt til at tage ham alvorligt, skriver Anne Lea Landsted. 
Rasmus Paludan har kurs mod Folketinget, og vi bliver nødt til at tage ham alvorligt, skriver Anne Lea Landsted. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Politikerne tager afstand fra Rasmus Paludan og hans politik. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har meldt ud, at han ikke ønsker at samarbejde med Stram Kurs.

Det samme gælder den konservative Søren Pape Poulsen, der dog har valgt at gå med både livrem og seler. I hans optik er ingen mandater finere end andre, selvom han har svært ved at se, hvad han kan samarbejde med Rasmus Paludan om, som han siger til Weekendavisen.

Selv Trykkefrihedsselskabet, der ellers har ytringsfriheden øverst på dagsordenen, har fået nok og ekskluderet ham som medlem. Det skete i 2017.

Rasmus Paludan er dømt for racisme, har haft polititilhold i fem år for i årevis at have forfulgt og chikaneret en ung mand fra Ribe, så offeret og hans familie til sidst var tæt på sammenbrud. Nu bruger han ytringsfriheden til at provokere og svine muslimer til i en sådan grad, at han må have politibeskyttelse, når han drager rundt i ghettoerne og blandt andet arrangerer Koran-afbrændinger.

Fakta
Anne Lea Landsted er journalist, forfatter og debattør, tidligere underviser i journalistik og har en fortid som politisk journalist på Christiansborg.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Fra 1. januar i år til og med 29. april brugte politiet 41 millioner skattekroner på at mandsopdække Paludan, viser en opgørelse fra Rigspolitiet, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Der er med andre ord adskillige gode grunde til ikke at bryde sig om ham. Hans menneskesyn er usympatisk, og hans retorik brutal og direkte. Han er ustabil og slynger om sig med tal og påstande, der er helt hen i vejret, men han er svær at komme udenom.

Stram Kurs og for så vidt også Nye Borgerlige kan med andre ord blive de afgørende stemmer, hvis der skal dannes en ny borgerlig regering.

Anne Lea Landsted
Journalist

Grundlovsdag står han på stemmesedlen ud for liste P sammen med blandt andet en præst, en penismaler og en psykolog, der er kendt for sine kontroversielle påstande om forskellen på mænd og kvinders intelligens. Og har gode chancer for at blive valgt ind.

Siden statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev valg 7. maj, har Stram Kurs ligget stabilt over spærregrænsen. Ifølge den seneste prognose, som professor Kasper Møller Hansen har udarbejdet for Altinget, ville han få fem mandater, hvis der var valg nu. Tre i Jylland og to på Sjælland. Stram Kurs og for så vidt også Nye Borgerlige kan med andre ord blive de afgørende stemmer, hvis der skal dannes en ny borgerlig regering.

På mange måder ligner situationen den, Israel stod i lige efter valget i april. Da stemmerne var talt op, var der dødt løb mellem den siddende premiereminister Benjamin Netanyahu fra Likud og udfordreren, den tidligere militærchef Benny Gantz og hans nystiftede centrum-højre parti Hvid og Blå.

De fik hver 35 mandater, men Hvid og Blå havde ikke en chance. Arbejderpartiet fik et katastrofevalg og mistede to tredjedele af pladserne i parlamentet. Til gengæld fik den ekstreme højrefløj og især den spritnye koalition af ultranationalister, URP, et glimrende valg og var på den måde med til at sikre, at Netanyahu kunne fortsætte som premiereminister.

Et af partierne i URP er lige så ekstremt som Stram Kurs. Det bygger sin ideologi på kahanismen opkaldt efter den tidligere rabbiner, ultranationalisten Meir Kahane. Kahanisterne vil tage statsborgerskabet fra alle ikke-jøder, og det vil blandt andet sige: smide arabisk-israelere, der er født og opvokset i Israel og udgør omkring 20 procent af befolkningen, ud af landet.

I midten af 1980'erne forbød den israelske regering alle partier, der deler Kahanes racistiske menneskesyn, at stille op til parlamentet, men nu er de tilbage som en del af URP og kræver ikke overraskende, at forbuddet mod dem bliver ophævet, hvis de skal støtte Netanyahu.

I Danmark har vi ikke tradition for at forbyde partier og ideologier, heller ikke selv om de læner sig op ad fascisme som Stram Kurs, der vil forbyde en religion og deportere en hel befolkningsgruppe. Vi har tradition for dialog og samarbejde, så i den optik er det, som journalist og forfatter Erik Meier Carlsen udtrykker det i Weekendavisen, ikke den bedste fremgangsmåde at dæmonisere eller på forhånd udelukke nogen fra dialog.

Rasmus Paludans direkte og bevidst provokerende sprogbrug frastøder langt de fleste danskere, men de få procent, der føler sig tiltrukket af ham, heriblandt en del unge mænd, er lige nu nok til at få ham valgt ind i Folketinget.

Selvom han er dømt for racisme, og Landsretten skulle nå at stadfæste dommen, vil det næppe ændre noget. I grundlovens paragraf 30 hedder det ganske vist: ”Valgbar til Folketinget er enhver, som har valgret til dette, medmindre vedkommende er straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør ham uværdig til at være medlem af Folketinget.”

Men andre politikere, blandt andet Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth og Morten Messerschmidt, er tidligere blevet idømt betinget fængsel for racisme, uden det fik konsekvenser for deres pladser i Folketinget.

Så medmindre Paludan griber til vold, er vi nødt til at tage ham alvorlig og inddrage ham og Stram Kurs i den demokratiske debat.

------

Anne Lea Landsted er journalist, forfatter og debattør, tidligere underviser i journalistik og har en fortid som politisk journalist på Christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Paludan

Stifter, Stram Kurs, advokat
cand.jur. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00