Ansatte er skuffede over Løhde efter sløjfede julefridage

STRID: Innovationsminister Sophie Løhdes (V) tillidserklæring til de statslige ledere i sagen om julefri, skuffer de ansatte. Det lover ikke godt for de kommende overenskomstforhandlinger, mener formand.

Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, møder kritik fra det statsligt ansatte, efter hun har udtrykt støtte til lederne. Her ses hun på vej til samråd om sagen.
Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, møder kritik fra det statsligt ansatte, efter hun har udtrykt støtte til lederne. Her ses hun på vej til samråd om sagen.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Lasse Lange

Striden mellem minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) og de statsligt ansatte fortsætter.

Onsdag kom ministeren ved et samråd med en offentlig støtte til de statslige ledere om fratagelsen af julefridage, som har fået de statsligt ansatte op i det røde felt.

Og den melding skuffer mildt sagt de statsansatte. Det fortæller formand for Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) Flemming Vinther, som taler på vegne af forhandlingsfællesskabet CFU, der varetager næsten alle statsansattes interesser.

“Ministeren bekræfter, at hun bakker fuldt og helt op om de lokale ledelser, og det er skuffende,” siger Flemming Vinther.

Læs også: Løhde bakker op om at tage julefridage fra statsansatte

Stridens kerne er de såkaldte kutymefridage. Fridage i forbindelse med særligt julen, som mange statsansatte har fået, selvom de ikke var sikret i overenskomsten.

Ifølge en opgørelse fra Moderniseringsstyrelsen fra 2015, der dækker 60 procent af det samlede antal årsværk i staten, var det på det tidspunkt godt seks ud af ti statsligt ansatte, der havde arbejdsgiverbetalte fridage juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag.

Siden har flere ministerier valgt at inddrage fridagene uden forhandling med de ansatte, hvilket altså vækker vrede.

Så må vi stramme aftalerne op
Spørgsmålet om julefri ventes at finde en vis afklaring, når en voldgiftssag en af de nærmeste dage vil afgøre, om Skat handlede efter bogen, da man inddrog ansattes fridage. Men uanset hvad, har sagen været med til at skabe en meget kølig stemning mellem minister Sophie Løhde og de statslige ansatte inden de kommende forhandlinger, der skal føre til nye overenskomster på statens område i 2018.

Læs også: Ansatte i staten afbryder samarbejde med Løhde

Og Flemming Vinther mener ikke ligefrem, at Sophie Løhdes seneste melding i sagen om julefri hjælper på forhandlingsklimaet.

“Om en måneds tid skal vores organisationer ud og indhente krav til OK18. Og jeg kan godt forudse, hvilken type krav vi vil få ind fra vores medlemmer. Deres rettigheder skal sikres. Når vi oplever en ledelse, der er meget optaget af, hvad der helt præcis står i aftalerne, så må vi stramme aftalerne op.”

Flemming Vinther vil ikke tale om en mulig kommende konflikt, men han understreger, at den tillid, der er nødvendig for en god overenskomstforhandling, ikke opstår i de uger ved forhandlingsbordet.

”Det er en tillid, der bliver opbygget mellem overenskomstforhandlingerne. Og lige nu er man i gang med det modsatte,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: embedsværk (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00