Antallet af nye førtidspensioner er fordoblet på fem år

STØTTE: Landet over får langt flere borgere tildelt førtidspension end for få år siden. Nu nærmer kommunerne sig så småt niveauet fra før den reform, Mette Frederiksen stod i spidsen for som beskæftigelsesminister.

På fem år har kommunerne mere end fordoblet antallet af borgere, som får tildelt førtidspension.

Nye tal fra Jobindsats.dk viser, at niveauet for tildeling af førtidspension nærmer sig situationen umiddelbart inden, Mette Frederiksens reform af ordningen trådte i kraft i 2013.

Reformen af førtidspension og fleksjob indførte en helt ny ydelse baseret på såkaldte ressourceforløb og medførte en historisk hård opbremsning i tildelingen af førtidspension, som blev halveret i årene efter.

De seneste år er det store fald imidlertid afløst af en kraftig stigning, som ser ud til at fortsætte i 2019.

”En logisk forklaring er, at den første generation af reformens femårige ressourceforløb nu løber ud. Og så finder man ud af, at der ikke er meget perspektiv i at fortsætte ad det spor, og i stedet tildeler man førtidspension,” siger Thomas Bredgaard, der er arbejdsmarkedsforsker og professor (mso) ved Aalborg Universitet.

Hver andet ressourceforløb ender med førtidspension
Samme forklaring kommer fra Aalborg Kommune. Her har udviklingen gennem årene svinget nogenlunde i takt med landsgennemsnittet.

”Når ressourceforløbene tages op igen, så fører mellem 60 og 70 procent af dem her i Aalborg til, at man får en førtidspension. Det er helt forventeligt,” siger Mai-Britt Iversen (S), der er rådmand for familie- og beskæftigelse i Aalborg Kommune.

Altingets gennemgang af tallene fra jobindsats.dk viser, at antallet af tildelinger er fordoblet fra det historiske lavpunkt i 2014.

Dengang fik lidt over 6.000 borgere tildelt førtidspension, mens der i 2018 blev tildelt pension til knap 13.000, hvoraf omkring 3.000 kom direkte fra et ressourceforløb.

 

Hos Dansk Socialrådgiverforening ser man udviklingen som en bekræftelse af, at der er borgere, der i en årrække er blevet trukket igennem ressourceforløb, som har været åbenlyst formålsløse.

”Vores indtryk er, at kommuner for at spare penge har valgt at tildele borgere ressourceforløb frem for en dyrere førtidspension. Det er ikke noget, jeg kan bevise, men tallene peger i samme retning,” siger Mads Bilstrup, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Fortsætter niveauet for tildelinger i første halvår af 2019 resten af året, så vil der ved årets udgang være tildelt førtidspension til 138 procent flere borgere, end der blev i 2014.

Så højt ender tallet dog næppe. Erfaringer fra tidligere år tyder på, at der særligt i august og september bliver tildelt færre førtidspensioner end i årets øvrige måneder.

Se, hvorfor den kraftige stigning kan spille ind i forhandlingerne om kommunernes økonomi, som går i gang i næste uge, i den fulde artikel på Altinget: kommunal. Her kan du også læse om Københavns Kommune, der ifølge borgmesteren tidligere lå "uhyggeligt lavt" i tildelinger af førtidspension.

 

 

Forrige artikel Folkebevægelsen mister sin frontfigur Folkebevægelsen mister sin frontfigur Næste artikel Kort: Så mange får førtidspension i din kommune Kort: Så mange får førtidspension i din kommune