Antallet af nye førtidspensioner er fordoblet på fem år

STØTTE: Landet over får langt flere borgere tildelt førtidspension end for få år siden. Nu nærmer kommunerne sig så småt niveauet fra før den reform, Mette Frederiksen stod i spidsen for som beskæftigelsesminister.

Tusindvis af danskere har i 2018 og 2019 fået tildelt førtidspension efter at have brugt fem år på et ressourceforløb.
Tusindvis af danskere har i 2018 og 2019 fået tildelt førtidspension efter at have brugt fem år på et ressourceforløb.Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

På fem år har kommunerne mere end fordoblet antallet af borgere, som får tildelt førtidspension.

Nye tal fra Jobindsats.dk viser, at niveauet for tildeling af førtidspension nærmer sig situationen umiddelbart inden, Mette Frederiksens reform af ordningen trådte i kraft i 2013.

Reformen af førtidspension og fleksjob indførte en helt ny ydelse baseret på såkaldte ressourceforløb og medførte en historisk hård opbremsning i tildelingen af førtidspension, som blev halveret i årene efter.

De seneste år er det store fald imidlertid afløst af en kraftig stigning, som ser ud til at fortsætte i 2019.

Fakta
Reform af førtidspension

I 2012 vedtog den daværende SRSF-regering en reform af førtidspension og fleksjob. 

Nye kommunale rehabiliteringsteam og ressourceforløb var kernen i reformen af førtidspension, som trådte i kraft 1. januar 2013. 
  • Rehabiliteringsteamet skulle sikre, at borgere med komplekse problemer får en helhedsorienteret og tværfaglig indsats, og at indsatsen bliver koordineret på tværs af beskæftigelsesområdet, sundhedsområdet, socialområdet og undervisningsområdet. Teamet behandler alle sager om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension.
  • Ressourceforløb havde som mål at udvikle den enkeltes arbejdsevne gennem en helhedsorienteret og tværfaglig indsats. Et ressourceforløb kan vare i op til fem år ad gangen, men der er mulighed for flere forløb i træk.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

”En logisk forklaring er, at den første generation af reformens femårige ressourceforløb nu løber ud. Og så finder man ud af, at der ikke er meget perspektiv i at fortsætte ad det spor, og i stedet tildeler man førtidspension,” siger Thomas Bredgaard, der er arbejdsmarkedsforsker og professor (mso) ved Aalborg Universitet.

Hver andet ressourceforløb ender med førtidspension
Samme forklaring kommer fra Aalborg Kommune. Her har udviklingen gennem årene svinget nogenlunde i takt med landsgennemsnittet.

”Når ressourceforløbene tages op igen, så fører mellem 60 og 70 procent af dem her i Aalborg til, at man får en førtidspension. Det er helt forventeligt,” siger Mai-Britt Iversen (S), der er rådmand for familie- og beskæftigelse i Aalborg Kommune.

Altingets gennemgang af tallene fra jobindsats.dk viser, at antallet af tildelinger er fordoblet fra det historiske lavpunkt i 2014.

Dengang fik lidt over 6.000 borgere tildelt førtidspension, mens der i 2018 blev tildelt pension til knap 13.000, hvoraf omkring 3.000 kom direkte fra et ressourceforløb.

 

Hos Dansk Socialrådgiverforening ser man udviklingen som en bekræftelse af, at der er borgere, der i en årrække er blevet trukket igennem ressourceforløb, som har været åbenlyst formålsløse.

”Vores indtryk er, at kommuner for at spare penge har valgt at tildele borgere ressourceforløb frem for en dyrere førtidspension. Det er ikke noget, jeg kan bevise, men tallene peger i samme retning,” siger Mads Bilstrup, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Fortsætter niveauet for tildelinger i første halvår af 2019 resten af året, så vil der ved årets udgang være tildelt førtidspension til 138 procent flere borgere, end der blev i 2014.

Så højt ender tallet dog næppe. Erfaringer fra tidligere år tyder på, at der særligt i august og september bliver tildelt færre førtidspensioner end i årets øvrige måneder.

Se, hvorfor den kraftige stigning kan spille ind i forhandlingerne om kommunernes økonomi, som går i gang i næste uge, i den fulde artikel på Altinget: kommunal. Her kan du også læse om Københavns Kommune, der ifølge borgmesteren tidligere lå "uhyggeligt lavt" i tildelinger af førtidspension.

Læs også

 

 

Dokumentation

Sådan er opgørelsen lavet

Tal er hentet fra databasen Jobindsats.dk. Tallene dækker tilgangen til førtidspension i landets kommuner samt antal og andele af borgere, der er overgået fra et afsluttet ressourceforløb til førtidspension en måned efter ressourceforløbets afslutning.

Tilgangen til førtidspension i de første syv måneder af 2019 er blevet fremskrevet til hele året ud fra en præmis om, at tildelingsniveauet årets første måneder fortsætter uændret året ud. Dette kan medføre en overvurdering af årets samlede antal tildelinger, da der de foregående år er en tendens til, at tildelingen ligger lavere i august og september end i årets øvrige måneder.

På samme måde er antallet af personer, der i 1. kvartal er overgået direkte fra ressourceforløb til førtidspension udgangspunkt for fremskrivning af et forventet niveau for hele året.

Det skal understreges, at tildelingen af førtidspension var fordoblet allerede i 2018 i forhold til niveauet i 2014. En sammenligning af tildelingerne årets første syv måneder viser en stigning på 145 procent i 2019 i forhold til niveauet i 2014.

På landsplan er udviklingen i tildelinger af førtidspension gået fra 1,1 per 1.000 indbygger i 2014 til 2,2 i 2018. Til sammenligning lå niveauet på mellem 3 og 3,4 i årene 2008-11.

Kommuners indbyggertal tager udgangspunkt i 2. kvartal de pågældende år og er trukket fra Danmarks Statistik. Kommunens samlede indbyggertal er benyttet.

Opgørelse over tilgang til førtidspension

Opgørelse over tilgang til førtidspension per indbygger

Opgørelser over tilgang til førtidspension direkte fra ressourceforløb


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne Boelt

Formand, Brancheforeningen Cirkulær
Tømrer, Falckredder

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Mads Bilstrup

socialrådgiver

0:000:00