Antallet af politiske bots i Sverige var fordoblet inden valget

SVENSK VALG: Et studie fra Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige viser, at antallet af bots, der diskuterede svensk politik, blev fordoblet fra juli til august. Sverigedemokraterne (SD) er det parti, som har fået mest støtte fra de automatiserede konti.

Foto: Pixabay
Johan Manell

Totalförsvarets forskningsinsitut (FOI) har på vegne af den svenske beredskabsstyrelse MSB i to undersøgelser kigget nærmere på, hvordan diskussionerne på internettet så ud under det svenske valg i september.  

I det ene studie har FOI kigget på, hvordan automatiserede konti har ageret under valgkampen. I den kategori indgår både software og mennesker.

"Vi er ikke kun ude efter software – det, som generelt kaldes bots. Det spiller jo ingen rolle, om det er en person med meget fritid, der sidder og udgiver eller retweeter hele dagen, en software eller en troll-fabrik, når effekten af kontierne bliver den samme," siger Johan Fernquist, hovedforfatter til rapporten, til Altinget Sverige. 

Sverigedemokraterne fik automatiseret støtte
Det, forskerne har kunnet se i undersøgelsen, er, at politiske bots, der diskuterede svensk politik mere end fordobledes i løbet af juli til august. Størstedelen af kontierne var dog stadig ægte.

Studiet har også undersøgt, hvilken type af budskab der blev spredt af de automatiserede konti i forhold til de ægte. 

"Generelt var det rent ens. Men hvis vi ser på, hvilke partier de forskellige kontotyper udtrykte støtte til, så ser vi, at det var mere normalt, at en automatiseret konto støttede Sverigedemokraterne (SD) sammenlignet med en ægte konto," lyder det fra Fernquist. 

Valgfusk
I en anden rapport blev det undersøgt, hvilke spørgsmål der blev drøftet om selve gennemførelsen af valget. Her konkluderes det, at der har været et begrænset antal konkrete trusler mod valgets gennemførelse, men på den anden side har diskussionen om valgsvindel været mere normal. Og det kan være slemt nok.  

"Et rygte i sig selv kan være mere alvorligt end nogle mindre hændelser, hvis rygtet får så stor opmærksomhed, at folk begynder tro, at der rent faktisk er fusket med valget, og at det dermed er ligegyldigt, hvad man stemmer, fordi resultatet allerede er afgjort," siger Johan Fernquist.

Undersøgelsen har ikke undersøgt, hvorvidt det, der blev diskuteret, er korrekt. Fernquist mener, at undersøgelsen skal ses som en sammenfatning, der kan give erfaring til fremtidige valg. 

"Så man ved, at det er de diskussioner, der opstår. Så bør man måske oplyse om nogle af dem: at man ikke snyder på den måde og dermed måske kan slå hul på nogle af myterne". 

Negative diskussioner
Undersøgelsen har også kunnet konstatere, at så godt som alle kommentarer omkring valgets gennemførelse er negative og udtrykker mistillid mod myndigheder, politiske partier og grupper. Det ligger i linje med et andet studie fra myndigheden Svenska institutet (SI), som har kigget på valget fra et digitalt perspektiv. Studiet påviste, at tonen i indholdet på sociale medier om det svenske valg er mere negativ end samme diskussion før både det finske og italienske valg. 

___________________________________
Dette er en oversat version af Altinget Sveriges artikel om politiske bots af Altingets journalist Johan Manell. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00