Peter Arnfeldt
Peter Arnfeldt har bl.a. haft tilnavnet "Darth Vader". Foto: Ida Wang, www.idawang.dk

Arnfeldt – en kontroversiel rådgiver

4. december 2011 kl. 12:01
PORTRÆT: Der er på ny fokus på Peter Arnfeldt, efter Ekstra Bladet søndag har fortalt, at den tidligere spindoktor angiveligt ville videregive oplysninger om Thornings skattesag. Men det er langt fra første gang, at Arnfeldt påkalder sig opmærksomhed.
| Flere

På Christiansborg har Peter Arnfeldt længe haft tilnavnet 'Mørkets fyrste', og det tilnavn er der næppe grund til at ændre på, efter Ekstra Bladet søndag kunne fortælle, at Peter Arnfeldt i efteråret 2010 angiveligt var parat til at videregive fortrolige oplysninger om Helle Thorning-Schmidts skattesag.

På det tidspunkt var Arnfeldt ansat som særlig rådgiver for skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Tidligere har Arnfeldt rådgivet både den radikale Marianne Jelved og den konservative Bendt Bendtsen som hhv. økonomiminister og økonomi- og erhvervsminister.

Hård hund
Peter Arnfeldt er imidlertid ikke blot en mand med erfaring fra både den politiske verden og kommunikationsbranchen, men er også en omdiskuteret figur med undertiden utraditionelle metoder.

Han beskrives som en af de "hårde hunde" blandt de danske spindoktorer - en, der er mindre interesseret i at kende den politiske substans til bunds end i kunsten at sælge det politiske produkt. Den egenskab var da også en af grundene til, at han formåede at blive siddende i sit job i Økonomiministeriet på trods af regeringsskiftet i 2001, og at han har været officiel rådgiver for det tre politiske parti på kun 10 år.

Udelukkede journalister
I journalistkorpset på Christiansborg er der ikke udelt begejstring for Peter Arnfeldt. Han er kendt for at gå hårdt til de journalister, der laver faktuelle fejl i artikler eller indslag, og han er ikke bange for at bruge uortodokse repressalier mod dem. To journalister fra Morgenavisen Jyllands-Posten blev således erklæret uønskede til en pressebriefing i Økonomi- og Erhvervsministeriet af Peter Arnfeldt i 2003, fordi de havde skrevet kritiske og efter ministeriets opfattelse misvisende artikler om Bendt Bendtsen.

Ministeriet måtte siden beklage over for avisen, men det er episoder som den, der har givet Arnfeldt tilnavne som "mørkets fyrste" og "Darth Vader".

Rådgav Ny Alliance
Efter manges opfattelse levede han fuldt ud op til det ry, da han spillede en ikke uvæsentlig rolle i Ny Alliances valgkamp i 2007. Arnfeldt er således gift med journalisten Ulla Østergaard, der dengang fungerede som Ny Alliances pressechef, og selv om han ikke officielt havde noget med partiet at gøre, blev han i valgkampen partileder Naser Khaders uformelle og usynlige rådgiver.

Det blev bl.a. tydeligt i en berømt scene i dokumentarfilmen "Dagbog fra Midten" om Ny Alliance, hvor Peter Arnfeldt fra bagsædet af en bil igen og igen træner Naser Khader i kort og kontant at slå fast, at "Anders Fogh Rasmussen er vores statsministerkandidat".

Rådgivningen gav imidlertid ikke partiet de afgørende mandater, det havde drømt om, og sammen med Ulla Østergaard fik Arnfeldt en modstander i både folketingsmedlemmet Gitte Seeberg og partiets kommunikationsrådgiver Rasmus Jønsson, der ønskede at lade Ny Alliance stå politisk mere frit uden at vælge hverken den ene eller anden statsministerkandidat.

Da B.T. i løbet af valgkampen kunne fortælle fortrolige detaljer om Thornings skattesag, rettede interessen sig naturligt nok mod blandt andre Arnfeldt. Han var imidlertid taget på ferie i Lapland. Arnfeldt var den eneste af den tildligere regerings rådgivere, som ikke arbejdede for VK under valget.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK