Badebroer og hestesurfing: Ny pulje skal skabe mere liv langs kysterne

KYSTLIV: En ny pulje på 50 millioner kroner fra Nordea-fonden skal få liv i foreningsdanmark langs kysterne. Støtten kan gå til projekter inden for emnerne sundhed, motion, natur og kultur.

’Kysten er klar’ er navnet på en ny temapulje på 50 millioner kroner, som i dag lanceres af Nordea-fonden. Pengene skal deles ud allerede i år og kan søges til foråret.

Det handler især om at få gang i foreningslivet omkring de danske kyster.

”Formålet med puljen er at få aktiveret foreningslivet i spændende projekter ved hav og fjord,” siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør for Nordea-fonden.

Et resultat af efterspørgsel
Temapuljen er oprettet som et resultat af stor efterspørgsel.

"Efterspørgslen har vi kunnet mærke både i vores ansøgninger til andre puljer og i vores dialog med vores samarbejdspartnere, men især fra foreningslivet," siger Henrik Lehmann Andersen.

Med den nye pulje vil man kunne få støtte til faciliteter og anlæg inden for fondens fire støtteområder sundhed, motion, natur og kultur. Projekterne skal have et almennyttigt formål og være båret af aktiviteter og fællesskab, der foregår ved kysterne. Det vil sige havne, strande, enge, fjorde, bugter og vige og på småøer.

”Vores idé var at finde et særligt felt for os, som var aktivitetsbaseret og som appellerer til det brede foreningsliv,” siger Henrik Lehmann Andersen.

DN: Det har vi ikke nogen problemer med
Leder for lokale sager i Danmarks Naturfredningsforening Nina Larsen Saarnak synes, at Nordea-fondens nye pulje lyder spændende. Man skal dog bare være påpasselig, når det kommer til byggeri, påpeger hun.

"Det kommer jo an på, hvor man bygger, og hvad man bygger, men Nordea-fonden er en professionel organisation. Derfor kan jeg ikke forestille mig, at de vil støtte noget, der ikke lever op til lovgivningen," siger Nina Larsen Saarnak.

Kan søges af store som små
Ifølge Henrik Lehmann Andersen er kysterne allerede en populær arena for en masse aktiviteter som vandring, løb, havsvømning og badning. Puljen skal være med til at give et lille skub, som får endnu flere til at være aktive ved kysterne.

"Når kitesurferne skal have flere til at surfe, kræver det mere udstyr," siger han.

Og det er ikke kun eksisterende foreninger, der kan få glæde af puljen. Den kan også bruges til at søsætte helt nye idéer.

”Det hænger ikke sådan sammen, at de, der ikke har en stor organisation bag sig, har mindre chance for at få del i puljen. Det er bedre at komme med noget, der er halvfærdigt end at lade være med at søge,” siger Henrik Lehmann Andersen.

I en pressemeddelelse skriver Nordea-fonden, at der blandt andet kan søges om støtte til følgende aktiviteter:

  • Sankning
  • Maleri på stranden
  • Havfiskeri
  • Dragefestival
  • Shelters
  • Hestesurfing
  • Sumpfodbold

Til marts trækker Henrik Lehmann Andersen og et par kolleger i termotøjet og byder foreninger inden for til en snak om deres idéer, når Nordea-fonden slår et kysttelt op ved seks kyster i Danmark.

Forrige artikel Effektivt eller ren symbolpolitik: Her er argumenterne for og imod dobbelt straf i ghettoer Effektivt eller ren symbolpolitik: Her er argumenterne for og imod dobbelt straf i ghettoer Næste artikel Løkkes departementschef: Udflytning af ombudsmand er ikke embedsværkets dagsorden Løkkes departementschef: Udflytning af ombudsmand er ikke embedsværkets dagsorden