Bag en lille sort dør i Nordhavn er verdens største humanitære lager. Herfra sendes nødhjælpsmidler til udsatte børn i hele verden

For enden af Nordhavn ligger verdens største humanitære lager, hvor Unicef pakker alt fra medicin til legetøj og skoleudstyr for at sikre, at livet kan fortsætte for udsatte børn, der påvirkes af verdens kriser.

Hos Unicefs verdenslager i København kan der være op til 36.000 paller med nødhjælpsmidler.
Hos Unicefs verdenslager i København kan der være op til 36.000 paller med nødhjælpsmidler. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie Møller Munksgaard

Alles øjne er rettet mod en ny virkelighed i Ukraine, hvor familier flygter over grænsen, ukrainske hjem bliver bombet af russiske styrker, og børn ender på hospitalet med livsfarlige skader fra krigen.

Men få kigger mod dem, der hjælper med at tage hånd om kriser som denne. Og man behøver endda ikke kigge langt.

For enden af Nordhavn gemmer sig nemlig verdens største humanitære lager. Her pakker Unicef-medarbejdere og robotter på livet løs for at sende vanddunke, skoleudstyr og medicin afsted, som kan sikre en grad af normalitet for børn påvirket af verdens kriser.

“Vi skal sørge for, at vi indenfor 72 timer kan nå ethvert hjørne af verden med de midler, der er brug for,” fortæller Elena Trajkovska.

Hvert år pakker Unicef, der er verdens største børneorganisation, forsyninger for omkring 900 millioner kroner til udsatte børn, og langt størstedelen kommer fra det store verdenslager i København.

I dag er der ro på lageret. Lugten af nyt pap og frisk plastik siver ind i næsen, og man bliver næsten lullet hen af de automatiske lyde fra robotterne.

Mens robotten ‘Robert’ stabler kasser på en palle så præcist, at ikke én sidder en millimeter skævt, svinger kollegaen ‘Roberta’ bagefter sine store robotarme om pallen og vikler din ind i plastikfilm, så alt bliver siddende, hvor det skal.