Bag om Løkkes integrations-succes: Hver fjerde IGU-forløb ender som fiasko

INTEGRATION: Regeringen og arbejdsmarkedets parter er svært tilfredse med, at der er oprettet 1.890 jobforløb for flygtninge siden trepartsaftalen i 2016. Men med til historien hører, at kun knap halvdelen bliver gennemført.

Flygtninge modtager danskundervisning på Vrå Højskole.
Flygtninge modtager danskundervisning på Vrå Højskole.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Næsten 1.900 flygtninge er blevet udpeget til et såkaldt IGU-forløb siden trepartsaftalen i 2016 om integration på arbejdsmarkedet.

Men knap halvdelen af de oprettede IGU-forløb bliver aldrig gennemført. En del flygtninge havner alligevel i job eller uddannelse efter det afbrudte forløb, mens knap hver fjerde af det samlede antal IGU-forløb forliser uden resultater.

Det viser en opgørelse, som Altinget har indhentet fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ønsker ikke at kommentere det store frafald, men Venstres integrationsordfører, Mads Fuglede, fastholder, at ordningen er en succes.

Fakta
Bag om IGU
  • 37 pct. af de forløb, der er oprettet i perioden juli 2016-juli 2018, blev afbrudt før tid
  • 8 pct. blev aldrig påbegyndt
  • 45 pct. af IGU-ansatte, der er stoppet i IGU før tid, er kommet i beskæftigelse eller uddannelse i løbet af tre måneder efter afbrudt forløb
  • Over 10 pct. af de IGU-ansatte, som har afbrudt IGU-forløb, fik ordinær ansættelse i den samme virksomhed
  • Opgørelsen er baseret på 1.524 IGU-ansatte.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet

"Nogle ryger ud, og nogle går videre til noget andet, men vi kan se, at den samlede erhvervsfrekvens blandt flygtninge stiger meget voldsomt − især blandt kvinder. Det er enormt vigtigt for at få gjort flere selvforsørgende, det er vigtigt for samfundet, og det er vigtigt for deres børn," siger han.

Toårigt forløb skal skaffe flygtninge i job
Formålet med IGU-ordningen er at skaffe flygtninge hurtigere i job. Forløbet varer i to år, som består af lønnet praktik på en virksomhed afbrudt af kortere skoleperioder.

Tallene indikerer, at vi skal være bedre til at indstille kikkerten på de rigtige i målgruppen

Lars Larsen
Direktør, LG Insight

Opgørelsen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet er baseret på 1.524 IGU-forløb, der blev oprettet i perioden juli 2016-juli 2018 − og omfatter dermed ikke samtlige af de 1.890 oprettede forløb.

Heraf fremgår det, at 37 procent af de oprettede forløb blev afbrudt før tid, mens otte procent aldrig blev påbegyndt.

Ud af de 45 procent, som ikke gennemfører IGU-forløbet, er der 45 procent, som tre måneder senere er kommet i job eller i uddannelse.

Tilbage står 55 procent af de afbrudte IGU-ansættelser, som hverken fører til job eller uddannelse. Det svarer til en fjerdedel af det samlede antal IGU-forløb.

Det store frafald er i sig selv ikke overraskende, vurderer Lars Larsen, direktør i LG Insight, der rådgiver kommuner og myndigheder på flygtninge- og integrationsområdet.

"Men tallene indikerer, at vi skal være bedre til at indstille kikkerten på de rigtige i målgruppen," siger han.

Ordning forlænget til 2022
IGU-ordningen var i første omgang kun en treårig prøveordning, men regeringen og arbejdsmarkedets parter aftalte i februar at forlænge ordningen til 2022.

Læs mere: Uenighed i blå blok efter aftale om integrations­uddannelse 

Mads Fuglede anerkender, at det vil være en fordel at målrette ordningen.

"Jeg er sikker på, at vi kan blive bedre til at udvælge de rigtige og målrette ordningen, men jeg er også sikker på, at vi ikke skal forvente at få succesrater, hvor der ikke falder en vis andel fra. Især når man har med folk at gøre, som har en meget anderledes kulturel og erhvervsmæssig baggrund, så er det vanskeligt at få alle forløb til at sidde lige i skabet," siger integrationsordføreren.

Læs hele artiklen på Altinget:arbejdsmarked, hvor Lars Larsen fra LG Insight uddyber forklaringen på det store frafrald.

Dokumentation

IGU-aftalen

Venstre-regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i 2016 en trepartsaftale om bedre integration på arbejdsmarkedet.

Det centrale element var integrationsgrunduddannelsen (IGU), en treårig forsøgsordning, der skal sikre mulighed for arbejde og opkvalificering for flygtninge og familiesammenførte, hvis kvalifikationer og produktivitet endnu ikke står mål med kravene på det danske arbejdsmarked.

Et flertal bestående af V, K, R, S og ALT stemte den efterfølgende lovgivning igennem. DF, EL og LA stemte imod, mens SF var splittet i spørgsmålet.

Integrationsgrunduddannelsen er et ordinært ansættelsesforhold mellem en virksomhed og en flygtning eller familiesammenført til en flygtning og omfatter lønnet praktik og opkvalificering i en toårig periode. IGU er dermed et supplement til de ordninger, der i forvejen findes i form af virksomhedspraktik, løntilskud og mentorordninger.

Ordningen er etableret som en mulighed for nytilkomne, hvis kompetencer ikke kan oppebære et arbejde på ordinære danske løn- og ansættelsesvilkår. Den var oprindeligt en forsøgsordning, der skulle løbe i tre år.

Et IGU-forløb varer i to år og består af lønnet praktik og 20 ugers skoleundervisning. Målgruppen er flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, som er fyldt 18 år og er under 40 år, når forløbet påbegyndes, og som har været i Danmark i mindre end fem år.

Undervejs i forløbet får flygtninge løn svarende til overenskomsten på området. Men der er stor forskel på overenskomsterne, hvilket betyder, at flygtninge i et offentligt IGU-forløb må nøjes med en timeløn på 49 kroner, mens lønnen i det private kan løbe op i over 120 kroner i timen.

Som en gulerod for arbejdsgivere, som ansætter flygtninge, vanker der en bonus på 40.000 kroner – fordelt på 20.000 kroner for det første halve år og 20.000 kroner mere efter ét år.

Aftalen er forsynet med en "sigtelinje", som lyder, at hver anden flygtning og familiesammenførte skal i job. Men der er ingen konkrete måltal for, hvor mange flygtninge der skal i job eller IGU-forløb, før aftalen kan erklæres for en succes.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har besluttet at forlænge ordningen frem til 2022.

Den oprindelige aftale fatsholdes, men parterne er enige om en række justeringer, blandt andet at der gives et løft til danskundervisningen i ordningen og en sikring af, at barsel og længerevarende sygdom kan forlænge IGU-perioden, samt at IGU-elever skal have sikkerhedsudstyr stillet til rådighed uden modregning.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00