Debat

Bendtsen: Venstrefløjens NGO-facade smuldrer i Bruxelles

DEBAT: Researchorganisationen CEO skal ikke betragtes som objektiv. Den støttes bl.a. af samfundsomstødende fonde og den yderste venstrefløj, skriver Bendt Bendtsen (K). Danske medier bør tage dette til efterretning, når de citerer CEO. 

Danske medier skal gå mere kildekritisk til researchorganisationen CEO, mener Bendt Bendtsen (K).
Danske medier skal gå mere kildekritisk til researchorganisationen CEO, mener Bendt Bendtsen (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det må være slut med, at seriøse medier som Danmarks Radio, Jyllands Posten, Politiken med flere tager Corporate Europe Observatory (CEO) alvorligt. Den såkaldte research- og kampagneorganisation holder efter eget udsagn øje med erhvervslobbyismen i Bruxelles, kæmper for åbenhed, men slynger konstant om sig med beskyldninger om urent trav og konspirationsteorier.

Nu er CEO blevet afsløret som intet andet end en dobbeltmoralsk politisk bevægelse, der fører kampagne mod Europa-Kommissionen.

CEO fører kampagne mod Kommissionen
I et fremragende stykke undersøgende journalistisk har mediet Politico afdækket, at CEO’s hovedsponsor er en libanesisk forretningsmand (Ayman Jallad), der sælger entreprenørmaskinerne Caterpillar i Libanon. Han styrer sammen med andre ikke-navngivne donorer pengestrømmen til CEO på 1,4 millioner kroner årligt. Det sker via fonden Isvara Foundation.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Fonden er stiftet i Liechtenstein og er dermed godt dækket ind under anonymitet og skattely og er ydermere administreret af banken UBS fra Zürich i Schweiz. Men ingen steder kan man læse, at Ayman Jallad står bag Isvara – de er lukkede som østers!

Var der nogen, der råbte åbenhed? Og hvad er formålet med Isvara Foundation så?

Det klinger hult for en organisation, der foregiver at arbejde for åbenhed og objektivitet at lade sig finansiere af mellemøstlige forretningsmænd for at omstøde verdensordenen.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Ja, den er – taget direkte fra deres meget lidt informative website – blandt andet at “støtte lokale kampagner mod den ødelæggende neoliberale transformation i lande over alt i verden drevet af institutioner, der inkluderer Verdenshandelsorganisationen WTO, Verdensbanken og Europa-Kommissionen”.

Den lader vi lige stå et øjeblik; CEO’s suverænt største bidragyder (20-25 procent af budgettet) er altså en organisation, der er sat i verden for at føre kampagne mod blandt andre Europa-Kommissionen.

Hvem sagde objektivitet?
For mig er det klart, at CEO er en politisk drevet organisation. De vil gerne omstøde verdensordenen, som den ser ud i dag. Til hvad, kan man spørge?

Enhver organisation kan selvfølgelig – og inden for lovens rammer – føre lige de kampagner, de vil. Jeg beder bare om, at der bliver sat den rigtige varedeklaration på. For CEO’s vedkommende er det at sidestille med en politisk bevægelse – ikke en vidensdreven, researchbaseret NGO på lige fod med respektable, seriøse NGO’er, der spiller væsentlige samfundsmæssige roller som vagthunde for korruption, magtmisbrug osv.

Som Transparency International og The Transnational Institute, der begge bevidst har fravalgt at søge mellemøstlige penge via Isvara Foundation, formulerer det:

"Vi overvejede at søge penge fra Isvara, men efter en hurtig søgning på internettet besluttede vi ikke at søge på grund af den begrænsede offentlige information om organisationen,” sagde Transparency International til Politico. Fra The Transnational Institute lød det, ”at de arbejder på at undgå bevillinger, der kunne betyde, at den, der finansierer os, har unødig indflydelse på vores arbejde eller styrer os væk fra vores kerneopgaver.”

Udover at det klinger hult for en organisation, der foregiver at arbejde for åbenhed og objektivitet at lade sig finansiere af mellemøstlige forretningsmænd for at omstøde verdensordenen, kan man stille yderligere spørgsmålstegn ved CEO’s neutralitet.

CEO og den yderste venstrefløj
Eksempelvis hvis man ser på, hvem de har ansat: CEO har meget tætte forbindelser til den yderste europæiske venstrefløj. Den tidligere talsperson for Attac-bevægelsen i Danmark og forhenværende internationale sekretær i Enhedslisten, Kenneth Haar, er ansat som researcher. Og en af stifterne, hollandske Erik Wesselius, stillede endda op for den yderste venstrefløj ved valget til Europa-Parlamentet i 2014. En anden researcher er Pia Eberhardt, der er tysk Attac-talskvinde.

Igen, man kan føre alle de politiske kampagner man vil, men bør man ikke melde rent ud? I stedet for at foregive at være objektiv?

Med den nye viden, der er kommet for dagens lys, er der kun en vej for danske journalister: Det går ikke længere at holde mikrofonen for CEO og præsentere dem som en researchorganisation. Der er al mulig grund til at være kildekritisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00