Kommentar af 
Benny Damsgaard

Benny Damsgaard: Pape giver bolden op til intern borgerlig mandatjagt

Har Søren Pape evnerne og råstyrken til jobbet som statsminister? Tvivlen nager i flere af de borgerlige partier. Papes præstation og ikke mindst hans håndtering af de stigende politiske krav fra især Dansk Folkeparti vil være udslagsgivende, skriver Benny Damsgaard.

For Søren Pape begynder nu en gennemlysning fra pressen på et helt andet niveau, end han tidligere har oplevet, skriver Benny Damsgaard.
For Søren Pape begynder nu en gennemlysning fra pressen på et helt andet niveau, end han tidligere har oplevet, skriver Benny Damsgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Benny Damsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har været en valgperiode med langtrukne lanceringer skåret ud i meget små, mundrette bidder.

Lars Løkke Rasmussens etablering af Moderaterne blev skåret ud i næsten papirstynde skiver over måneder. Inger Støjbergs politiske fremtidsafklaring og sluttelige etablering af Danmarksdemokraterne tog om muligt længere tid. Og mandag fik vi så endelig den officielle melding fra Søren Pape Poulsen om, at også han er statsministerkandidat.

Meldingen kommer, efter at Pape har danset næsten endeløst rundt om den endelige offentliggørelse siden årsskiftet. Her meldte han ud, at den naturlige forhandlingsleder for blå blok efter hans mening skulle være den borgerlige partileder, som kunne samle flest borgerlige mandater bag sig.

Det var en melding, som hen over vinteren gav anledning til en serie hårde økonomiske og udlændingepolitiske krav til både Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen fra Liberal Alliance, Nye Borgerlige og især Dansk Folkeparti.

Pape havde kort sagt givet bolden op til intern borgerlig mandatjagt, og ingen af de mindre borgerlige partier ville misse den gratis chance for synlighed og politisk indflydelse.

Netop det – hårde politiske krav til Ellemann og Pape fra de mindre borgerlige partier i blå blok –bliver umiddelbart det mest synlige resultat af den ventede udmelding fra Pape.

Ud over rød-blok, som kan spille på balladen og konflikterne, er Lars Løkke Rasmussen den eneste, der reelt har gavn af genstarten af konkurrencen mellem Pape og Ellemann

Benny Damsgaard

Kravene vil herfra og frem mod valget komme i en lind strøm. Prisen for mandater er vel at mærke gået op siden i vinters, og med Danmarksdemokraternes indtog på scenen og den deraf følgende rutsjetur mod spærregrænsen for især Dansk Folkeparti er presset for øget synlighed og hårde politiske udmeldinger kun blevet øget.

Førsteprioriteten for især Dansk Folkeparti ved dette valg er og bliver overlevelse. Også selvom resultatet af de stigende krav er, at blå blok splittes og samlet set presses mod højre.

Vi har allerede set de første indikationer på det, der venter. Morten Messerschmidt, Pernille Vermund og Alex Vanopslagh har alle som reaktion på, at der nu er to statsministerkandidater i blå blok, erklæret, at de vil pege på den statsministerkandidat, som mest imødekommer deres politiske krav.

Også under mandagens pressemøde med Søren Pape Poulsen så man tydeligt frygten for især Danmarksdemokraterne. Pape ville ikke afvise, at Inger Støjberg, på trods af at hun er dømt for at overtræde ministeransvarlighedsloven, kunne blive minister i en regering under hans ledelse.

En afvisning, som Jakob Ellemann for øvrigt heller ikke ville give, da han senere mandag holdt pressemøde om Venstres nye kontanthjælpskampagne. Argumentet fra begge var, at når man har afsonet ens straf, så var der gjort rent bord.

Læs også

Uden tvivl glæder meldingen Inger Støjberg, der klart har tilkendegivet, at hun gerne vil være minister igen. Men samtidig noget, som kun gør det sværere for både Pape og Ellemann at trække midtervælgere til blå blok.

Ud over rød blok, som kan spille på balladen og konflikterne, er Lars Løkke Rasmussen den eneste, der reelt har gavn af genstarten af konkurrencen mellem Pape og Ellemann om de andre borgerlige partiers gunst. Han vil nu få langt lettere ved at argumentere for, at kun en stemme på ham kan holde fløjene uden for indflydelse.

For Søren Pape begynder nu en gennemlysning fra pressen på et helt andet niveau, end han tidligere har oplevet. Som partileder og minister har han naturligvis været udsat for masser af kritisk journalistik, og han startede også sin karriere som partileder med at få gennemlyst sit privatliv på en meget nærgående måde.

Vi fik allerede på mandagens pressemøde en forsmag på det, der venter. Spørgsmålene var vedholdende kritiske, og Pape blev igen og igen bedt om at forholde sig til tidligere udtalelser og om at konkretisere hans relativt overordnede, indledende bemærkninger.

Næste store test bliver det konservative sommergruppemøde på onsdag, hvor partiet har annonceret, at det vil fremlægge en økonomisk plan, som skal give danskerne skattelettelser. Hvis Pape virker usikker her, risikerer han, at den gamle kompetencediskussion fra starten af hans formandstid starter op igen.

Netop tvivlsspørgsmålet, om han har evnerne til landets højeste embede, er nok Papes største udfordring – i hvert fald i forhold til de andre borgerlige partier. Efter hans skiftende meldinger under Claus Hjort Frederiksen-sagen er der opstået fornyet usikkerhed hos de andre borgerlige partiledere om, hvorvidt Pape har råstyrken til statsministerjobbet.

Som statsminister har man ikke andet end svære beslutninger, og det er afgørende, at man kan stå fast i stiv modvind. Her nytter det ikke, at man bliver blød i knæene, fordi man kommer under pres.

Hvis der efter valgdagen fortsat er en frygt for det hos de andre borgerlige partier, får Pape ikke deres støtte. Uanset hvor populær og folkelig han er.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Damsgaard

Partner og director, conXus Public Affairs, politisk kommentator, ekstern lektor, Københavns Uni., fhv. kommunikationschef, Konservative
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)









0:000:00