Bertel Haarder: Det er rigtig dumt at gå med tørklæde, men det skal ikke være forbudt

Et forbud mod tørklæder i folkeskolen strider mod det grundtvigske frisind, for det kan ikke gennemføres uden, at andre religiøse symboler også skal ud af det offentlige rum. ”Det er jeg totalt imod,” siger Venstres snart afgående nestor Bertel Haarder (V). Mindre frihed er ikke svaret i et land som Danmark.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Paula Larrain

Den såkaldte ”kommission for den glemte kvindekamp” har offentliggjort sine første ni anbefalinger til, hvordan man bekæmper negativ social kontrol i minoritetsetniske miljøer. Og et af de ni forslag har skabt særlig opmærksomhed, nemlig forslaget om at forbyde tørklæder i grundskolen. Ikke bare i folkeskolen, men også på friskoler.

Men et sådan forbud strider mod det grundtvigske frisind, mener Bertel Haarder (V), der som tidligere minister for både undervisning, integration og kirke har været igennem den debat før. Og han er stadig imod, at der lovgives specifikt på området.

”Jeg kan godt se alle problemerne ved, at nogle piger på grund af direkte eller indirekte pres fra deres familier om at se dydige ud, går med tørklæde uden at ville det. Men problemet ved at forbyde det er meget værre,” siger Bertel Haarder i et interview med Altinget.

Det er bedre at have nogle muslimer, der forbander deres ophav for tørklædet, end at have muslimer, der forbander staten, som berøver dem friheden

Bertel Haarder, MF, Venstre

Da han var integrationsminister, fik han gentaget flere gange, at han ikke var minister for ”tørklæder, badeforhæng og leverpostej”, for grundlæggende mener han, at den slags skal ordnes civilt af skoleledelser og børnehaveledelser.

”Et forbud ville virkeligt gribe ind i borgernes frie påklædningsret. Så jeg har stadig det samme synspunkt: Vi skal ikke gribe ind over for tørklæder!”

Men det er ikke ensbetydende med, at man ikke skal gøre noget for at komme problemerne med social kontrol til livs

”Hvis en lærer finder ud af, at en pige bliver tvunget af sine forældre, så må læreren tage fat i dem og give dem en omgang. I sidste ende kan de henvende sig til kommunen, hvis læreren mener, at en elev ikke bliver behandlet ordentligt hjemme, ” siger Bertel Haarder.

Blandt eksperter er der bred enighed om, at man ikke kan forbyde tørklæder i skolen uden også at forbyde alle andre religiøse symboler.

Det kan være alt fra kors i en halskæden, jødernes kalot og sikhernes turbaner. Det er måske muligt at forbyde alt religiøst rent lovgivningsmæssigt, men det ville være meget omfattende

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00