Bertel Haarder genopstiller ikke

Efter næsten 41 år i Tinget har Folketingets nestor, Bertel Haarder (V), meddelt sin kreds, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

Placeholder image
”Jeg synes ærlig talt, at jeg har aftjent min værnepligt. Men jeg har tænkt mig at køre for fuld kraft, så længe jeg er i Folketinget, blandt andet som formand for Udenrigsudvalget,” siger Bertel Haarder til Altinget. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Lyt til artiklen

Han blev minister første gang i 1982, for mere end en generation siden. Dengang var han undervisningsminister – en post han beholdt de næste ti år. Siden blev han forskningsminister, integrationsminister, europaminister, minister for nordisk samarbejde, kultur- og kirkeminister, sundhedsminister og udviklingsminister. Efter næste valg er det så slut.

Den 76-årige Venstremand Bertel Haarder har for længe siden meddelt sin kreds i Greve, at han ikke genopstiller, og over for Altinget gør han det nu officielt:

”Jeg synes ærlig talt, at jeg har aftjent min værnepligt. Men jeg har tænkt mig at køre for fuld kraft, så længe jeg er i Folketinget, blandt andet som formand for Udenrigsudvalget,” siger Bertel Haarder og tilføjer:

”Dertil kommer, at jeg er præsident for Nordisk Råd, formand for Det Kongelige Teaters bestyrelse, og medlem af Det Nordiske Grænsehindringsråd. Så der vil være nok at rive i.”

Blå bog

Bertel Haarder: Født 7. september 1944 på Rønshoved Højskole.

 • Haarder er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. Han har blandt andet arbejdet som højskolelærer og seminaieadjunkt. 
 • Han blev valgt ind i Folketinget for Venstre første gang i 1975, siden folketingsmedlem i 41 år af de efterfølgende år. Siden 2011 valgt i Sjællands Storkreds.
 • Bertel Haarder var medlem af Europa-Parlamentet fra 1994 til 2001, hvor han blev hentet hjem for at blive integrationsminister i Anders Fogh Rasmussens (V) første regering.
 • Bertel Haarder har været minister for ni forskellige fagområder - og han har været næstformand i Folketinget.
 • Privat er Bertel Haarder gift med Birgitte, parret har fire børn.  

En stridsmand
Bertel Haarder er som det længst siddende folketingsmedlem nærmest blevet en institution i dansk politik, og han har fra første færd delt vandene.

Han var en af Venstres skarpe ideologer i 70’erne, og da han som undervisningsminister blev sat til at føre Schlüter-regeringens besparelser ud i livet, blev han mødt af en stormflod af protester fra studerende.

Der blev ikke mindre blæst om Bertel Haarder, da han i 2001 blev udnævnt til integrationsminister af Anders Fogh Rasmussen (V). Dengang var opgaven at stå i spidsen for markante opstramninger af udlændingepolitikken.

Det blev ligeledes mødt med stærke protester i en tid, hvor den dominerende holdning hos venstrefløjen, Socialdemokratiet og Radikale var, at det ikke var relevant at diskutere antallet af indvandrere.

Sidenhen flyttede hele det politiske spektrum sig i udlændingepolitikken, og Haarder regnes i dag nærmest til den blødere fløj i Venstre.

Læs også

Vil fortsat blande sig 
Et forlag har netop henvendt sig for at skrive en bog om Bertel Haarder, og han vil fortsat blande sig i den offentlige debat med kronikker og indlæg:

”Det kan jeg slet ikke lade være med. Her er jeg i samme kategori som Søren Pind (V) og Uffe Ellemann (V), jeg kan ikke lade være. Jeg genopstiller ikke, men jeg har ingen planer om at geare ned.”

Bertel Haarders meddelelse kommer få dage efter, en anden veteran, den tidligere radikale leder Marianne Jelved, meddelte, at hun ikke genopstiller.

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand, stifter, Rasmussen Global, seniorrådgiver i Citigroup, fhv. generalsekretær, NATO, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Bertel Haarder

MF (V), fhv. minister, fhv. præsident, Nordisk Råd, formand, Det Kgl. Teater, formand, Udenrigsudvalget
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Marianne Jelved

MF, fhv. minister og politisk leder (R)
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

  Politik har aldrig været vigtigere
  Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
  Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser