Bertel Haarder: Kunstens værdi må aldrig reduceres til spørgsmål om nytte

Der er en bekymrende tendens til at fokusere på kunst og kultur som løsningen på konkrete samfundsproblemer, mener tidligere kulturminister Bertel Haarder. Det risikerer at lede opmærksomheden væk fra ”kunstens egenværdi”, lyder det.

"Jeg er imod at instrumentalisere kunsten. Det er dybt betænkeligt, fordi det leder opmærksomheden væk fra kunstens egenværdi, som er og bliver kunstens eneste berettigelse," siger Bertel Haarder.
"Jeg er imod at instrumentalisere kunsten. Det er dybt betænkeligt, fordi det leder opmærksomheden væk fra kunstens egenværdi, som er og bliver kunstens eneste berettigelse," siger Bertel Haarder.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Kulturens og kunstens samfundsmæssige nytte må aldrig blive et bærende argument for at styrke området.

Sådan lyder det fra tidligere kulturminister for Venstre og nuværende bestyrelsesformand hos Det Kongelige Teater, Bertel Haarder.

Han kalder det ”dybt betænkeligt”, når politikere og kulturaktører slår til lyd for kunsten som svar på eksempelvis klimakrise og dårligere trivsel.

Det er en glidebane, som på sigt risikerer at hæmme kunsten i at udfolde sig frit, mener han.

”Det er da godt, hvis kunsten kan bruges til det ene og det andet. Men det vil aldrig nogensinde blive min begrundelse for, at der er behov for at styrke kulturpolitikken,” siger Bertel Haarder og tilføjer:

”Jeg er imod at instrumentalisere kunsten. Det er dybt betænkeligt, fordi det leder opmærksomheden væk fra kunstens egenværdi, som er og bliver kunstens eneste berettigelse.” 

Kunst som svar på problemer

Flere kulturordførere og aktører i kulturlivet har i forbindelse med den foregående valgkamp argumenteret for, hvordan kulturpolitikken kan være med til at løse samfundets helt store udfordringer.

"Det må aldrig blive et hovedformål for kunsten at fremme trivsel i samfundet."

Bertel Haarder
Forhenværende medlem af Folketinget og kulturminister

Både Socialdemokratiet og Radiale har eksempelvis påpeget, hvordan øget kulturforbrug og flere tilbud udenfor de store byer skal være med til at nedbringe CO2-udslippet.

Og et af hovedformålene med etableringen af det længe ventede Kulturens Analyseinstitut er at sikre mere viden om ”kulturens betydning for borgernes trivsel”.

Ifølge Bertel Haarder er det en bekymrende udvikling, og han advarer imod at lade ny viden om kulturens effekt på trivsel blive definerende for kulturstøtten eller kunstneriske valg.

”Jeg er fløjtende ligeglad med, om musik er sundt. Jeg elsker musikken på grund af musikkens egenværdi. Det må aldrig blive et hovedformål for kunsten at fremme trivsel i samfundet,” siger han og tilføjer:

”Det gør ikke noget, at man analyserer kunstens virkning på trivsel. Man analyserer så meget i denne verden. Men det må aldrig blive begrundelsen for at styrke kulturen, for så risikerer man at svække dens egentlige berettigelse på sigt.”

Frygter for kunstnerisk frihed

Bertel Haarder mener, at et øget fokus på kunstens nytte i samfundet i yderste konsekvens også risikerer at svække den kunstneriske frihed.

Konkret fremhæver han et eksempel fra Det Kongelige Teater, hvor operaen Manualen & De syv dødssynder skulle opføres.

Forestillingen kredser om etiske spørgsmål vedrørende aktiv dødshjælp, og Sundhedsstyrelsen kom derfor med på råd, forklarer Bertel Haarder.

”Rådet blev, at et enkelt ord i forestillingen skulle ændres. Og det var kunstneren meget vred over. Selv synes jeg, at det var tåleligt, fordi der var tale om en meget lille ændring. Men i princippet mener jeg, at det er dybt betænkeligt at anskue kunsten i et sundhedsperspektiv, fordi det lægger bånd på den kunstneriske udfoldelse,” siger han og uddyber:

”Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, at Goethe også skrev det meget berømte værk 'Den Unge Werthers Lidelser', som fik mange til at begå selvmord. Det blev betragtet som nærmest sundhedsfarligt. Men selv det mener jeg ikke kan begrunde kunstnerisk censur.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00