Bertel Haarder: SKAM nedbryder det nordiske babelstårn

KLUMME: Den norske serie SKAM har i højere grad end noget politisk tiltag formået at samle nordens unge og udvide deres domæne, hjemmebane og horisont, skriver Bertel Haarder.

SKAM-feberen var over os! Hundredetusinder af danske teenagere kunne pludselig forstå norsk og var begyndt at bruge norske slang-udtryk! Herligt! Lad os få mere af den slags.

Vi har i årevis jamret over, at især de unge ikke kan forstå andre nordiske sprog. Ungdommens Nordiske Råd har truet med at tale engelsk. Nordmænd og svenskere skal finde sig i at blive tiltalt på engelsk i danske butikker osv. Flovt. Men så kom den norske TV-serie SKAM og viste vejen for os alle! Pludselig var der masser af unge, der forstår norsk og bruger eksotiske norske slang-udtryk!

Men ak! Hvor længe var Norden i paradis! Pludselig var der et skilt på skærmen, der fortalte, at adgangen til Norges NRK-TV er spærret på grund af et krav om betaling for ledsagemusikken. Hvadbehar? Hvad i alverden sker der?

Danmarks Radio har været behjælpelig, så man på hjemmesiden kan se de forskellige afsnit af SKAM med danske undertekster. Men det er slet ikke en tilfredsstillende løsning.

For det første er den ægte vare langt bedre end tyggemad. Det vidunderlige var jo, at danske – og svenske – teenagere fandt den norske version så spændende og forståelig, at de overvandt sprogbarrieren og gjorde den ægte vare til kult – drittkul!

Er det ikke det, vi har drømt om! At også unge mennesker uden videre forstår nabosprog og derved får udvidet deres domæne, deres hjemmebane og horisont. Måske kan de også finde på at søge uddannelse i et andet nordisk land.

For det andet består hele gennembruddet jo i, at de unge SELV fandt vejen til SKAM. Det lover godt for, at de også på andre områder selv kan finde vejen til det norske univers.

For det tredje foregår en meget vigtig del af SKAM-succes´en på de sociale medier. Der dryppes sms´er og andet fra hovedpersonerne hele tiden. Det er ikke mindst det, der har gjort serien så usædvanligt populær. Men det er der nu også sat en stopper for, fordi nogen ville have haft nogle penge, som de jo alligevel ikke får!  

Jeg spurgte en gymnasieelev, om også hendes klassekammerater så SKAM. Svaret var: Det gør vi alle - undtagen måske en enkelt! – ”Hvor længe var du om at lære at forstå norsk”, spurgte jeg. Svaret var, at efter to afsnit var problemet stort set løst. Ikke mindst på grund af de norske undertekster.

Det er et nordisk gennembrud af historiske dimensioner. Vigtigere end samtlige prisuddelinger og sessioner i Nordisk Råd!

Det mest fantastiske er, at de unge selv fandt vejen. Men nu er vejen spærret og erstattet af DR-tyggemad og udelukkelse fra det norske SKAM-univers på de sociale medier.

Hvordan får vi den vej genåbnet? Det spørgsmål vil jeg have de nordiske kulturministre til at drøfte og tage alvorligt. Det, der kunne lade sig gøre for en måned siden, må kunne genetableres igen. Så enkelt er det.

De, der nu vil have penge, får jo ingen penge, selv om de har fået opsat det horrible skilt, der spærrer vejen. Det er en strid uden vinder.

Jeg har ofte sagt i min alt for korte tid som kulturminister: Det eneste, der kan gøre mig til socialist, er ophavsretskapitalismen!

Jeg anerkender, at kulturproducenter ligesom lægemiddelproducenter selvfølgelig skal kunne kræve betaling for frugten af deres arbejde. Men løsningen er ikke at holde nordboerne væk fra hinandens TV-produktioner og derved reducere den gensidige nabosprogsforståelse. Det er der jo ingen, der tjener på.

Løsningen må være at lovgiverne pålægger både DR, NRK og SVT at sikre naboadgang til programmerne. Det udløser måske en midlertidig konflikt, som rettighedshaverne heldigvis taber penge på. Men der må ikke være tvivl om målet: Naboadgangen skal sikres.

Det er bl.a. derfor, jeg den kommende onsdag har et kort ”interview” med den nye kulturminister i Folketingets spørgetid. Det er heldigvis også blevet bemærket i Norge og på de sociale medier.

Mit mål er, at det udbredte folkelige ønske om adgang til nabokanaler, som SKAM har udløst, kan blive den drivkraft, der får kulturministerierne og radiofonierne til at tage affære. Om det sker i regi af Nordisk Ministerråd eller bilateralt er helt ligegyldig, når blot der statueres et eksempel.

SKAM få den, der tænker ilde derom.  

------

Bertel Haarder, MF for Venstre. Blandt andet tidl. EP-medlem, kulturminister, undervisningsminister og europaminister. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Forrige artikel CMS: Vil Danmark bakke op om Guterres’ reformbestræbelser? CMS: Vil Danmark bakke op om Guterres’ reformbestræbelser? Næste artikel Espersen: Kvindesags-forkæmpere beskytter kvindehadende mænd Espersen: Kvindesags-forkæmpere beskytter kvindehadende mænd
Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

STORBYSMITTE: Nu intensiveres tiltagene for at bekæmpe coronasmitten i Hovedstadsområdet. Magnus Heunicke (S) vil præsentere de nye restriktioner sammen med en række myndigheder og lokale politikere, herunder Københavns nye Overborgmester, Lars Weiss (S). Se med klokken 16.00.