Blandede reaktioner på R-udmelding

SF-S-R-SAMARBJDE: De radikale åbner nu op for et regeringssamarbejde med S og SF. Udmeldingen vækker begejstring i oppositionen. Det radikale bagland er til gengæld skeptiske.
Margrethe Vestagers udmelding vækker både begejstring og vrede.
Margrethe Vestagers udmelding vækker både begejstring og vrede.Foto: De Radikale
De radikale har i den senere tid vaklet i spørgsmålet om, hvordan et eventuelt regeringssamarbejde skal se ud efter næste valg. Hidtil har De Radikale afvist at sidde i regering med SF, men nu har piben fået en anden lyd:

En styrket opposition 
"Det er vigtigt, at de radikale vælgere ved, at vi tilhører oppositionen. Derfor siger vi, at hvis det politiske grundlag er i orden, så kan vi godt sidde i regering med SF", siger Margrethe Vestager til Politiken torsdag.

Den udmelding falder i god jord, både hos SF og Socialdemokraterne, som begge mener, at de nye toner styrker oppositionen.

"Det er et meget fint signal, som vi har efterlyst længe. S og SF's samarbejde har længe styrket oppositionen og svækket regeringen", siger Villy Søvndal (SF) og han bakkes op af Helle Thorning (S):

"Jeg ønsker en mere samlet opposition, og det mål er vi kommet nærmere i dag," siger hun.

EL: Zig-zag har ikke været til gavn
Enhedslisten er ligeledes positive, men understreger, at der er visse elementer i den radikale politik, de ikke vil lægge stemmer til.

"Det er klogt, at de radikale ændrer holdning. Deres zig-zag har ikke været til gavn for oppositionen," siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL) til Altinget.dk og påpeger de to partiers ligheder og forskelle:

"Både omkring retspolitikken og udlændingepolitikken har vi en del fællesnævnere med de radikale, og det er positivt, hvis de holdninger styrkes i oppositionen. Nu mangler vi bare, at de dropper deres drømme om at skære i efterløn og dagpenge. Sådan nogle ændringer lægger vi i hvert fald ikke stemmer til".

Skeptisk R-bagland
I det radikale bagland er følelserne derimod blandede. Ole Dall, som er medlem af Det Radikale Venstres forretningsudvalg raser over den nye kurs.

"Jeg vil ikke skjule, at jeg synes, at det er forkert. Både set i forhold til det politiske indhold, vores indflydelse, vores historiske rolle og rent strategisk er det forkert og uforståeligt, at Det Radikale Venstre skal kunne indgå i regering med SF", siger han til politiken.dk

Den radikale borgmester i Holbæk, Jan Sørensen, bakker kritikken op. Han mener, at de radikale bør holde sig uden for en regering, som SF er en del af.

"De Radikale kan ikke gå i regering med partier og på et regeringsgrundlag, som er grundlæggende imod radikal politik. Det afgørende er ikke, hvem man er i regering med, men hvad man samarbejder om. Man behøver ikke nødvendigvis være i regering, man kan også være parlamentarisk grundlag for en regering«, siger han.

Unge radikale splittede
De unge radikale er splittede i sagen. De to seneste landsformænd af organisationen er dybt uenige. Den nuværende landsformand Emil Dyred er dybt uenig med moderorganisationen.

"Jeg er helt uenig med Margrethe Vestager. Det bliver meget svært at samarbejde med SF, med mindre partiet vender rundt på en tallerken på rigtig mange områder. Vi må holde os til den strategi, som vi lige har brugt et halvt år på at udvikle. Nemlig, at SR-samarbejdet er det vigtigste," siger han.

Den tidligere landsformand og medstifter af "Det nye kuld", Zenia Stampe, er derimod positiv:

"Personligt er jeg rigtig glad for, at folketingsgruppen har bragt klarhed over sagen. Det er ikke tidspunktet at stille ultimative krav til SF. Både Socialdemokraterne og De Radikale har en interesse i at trække SF ind til midten. Vi er ikke i en position, hvor vi skal godkende, om SF skal med i en regering eller ej," siger hun ifølge JP.dk.

Cevea: En glædelig nyhed
Centrum-venstre tænketanken Cevea er begejstrede. Den nye kurs repræsenterer netop det grundlag, som tænketanken arbejder ud fra.

"Det er utrolig glædeligt, at De Radikale nu har besluttet sig for at indgå i en bred centrum-venstre-regeringen. Cevea bygger netop på det værdifællesskab, der findes mellem de tre partier. Vi ser frem til at se konturene af den socialt- og økonomisk ansvarlige politik, som et sådan trekløver vil kunne præstere," siger vicedirektør for Cevea, Peter Westermann til Altinget.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Peter Westermann

Regionsrådsmedlem (SF), Region Hovedstaden, højskolelærer, Grundtvigs Højskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)









0:000:00