Blød magt er ikke, hvad det har været

DIPLOMATI: Den teknologiske udvikling skubber til rammerne for kulturel indflydelse. I Storbritannien er de yderligere udfordret af brexit. På det bagtæppe debatterede blandt andre den britiske ambassadør og Kim Bildsøe Lassen soft power ved Folkemødet.

Der var dækket op efter alle kunstens regler, da den britiske ambassade inviterede til debat om britisk kultur og soft power ved årets folkemøde.
Der var dækket op efter alle kunstens regler, da den britiske ambassade inviterede til debat om britisk kultur og soft power ved årets folkemøde.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

ALLINGE: Mange fodboldfans verden over huske sloganet til EM 1996: ”Fodbolden vender hjem”.

Det afspejler, at verden – mere eller mindre – er enige om, at verdens største sport har hjemme i Storbritannien. Og det giver briterne en kulturel overhånd i deres møde med verden – såkaldt blød magt.

Ambassadører ynder at fremhæve blød magt som et vigtigt redskab i den diplomatiske værktøjskasse.

For Storbritannien er det tilmed også et stærkt redskab. Med et verdensomspændende kongehus, gennemsyrende populærkultur og ophavet til verdens største sprog er det ikke noget under, at de ligger helt i top, når man opgør verdens bløde stormagter.

I 2018 er det ikke kun lande, der definerer diskussionen på verdensplan. Det er i høj grad også de store tech-virksomheder.

Casper Klynge
Tech-ambassadør

Derfor er det oplagt, at den britiske ambassade i Danmark torsdag inviterede til te, cucumber sandwiches og debat om blød magt på Grønbechs Hotel ved årets folkemøde.

Andre end staterne præger verden
Men den bløde magts spillebane ændrer sig i disse år, blandt andet i kraft af den teknologiske udvikling.

I Danmark har vi taget konsekvensen og udnævnt en tech-ambassadør ved navn Casper Klynge. Han satte under debatten ord på forandringen.

”Jeg vil hævde, at i 2018 er det ikke kun lande, der definerer diskussionen på verdensplan. Det er i høj grad også de store tech-virksomheder,” sagde Klynge og fortsatte:

”De firmaer kan ikke agere i et vakuum – de har også et ansvar og stor indflydelse. Det kan vi ignorere, eller vi kan forsøge at påvirke det.”

Casper Klynge nævnte eksempler på, hvordan de store amerikanske firmaer er blevet politiske spillere, når de går imod Donald Trumps beslutninger om eksempelvis at forlade Paris-aftalen om klimaindsats. Her har flere tech-giganter tilkendegivet, at de fortsat vil implementere klimatiltag – og på grund af deres størrelse gør det en reel forskel på verdensplan, argumenterer Klynge.

Teknologi giver også udfordringer
Den britiske ambassadør i Danmark, Dominic Schroeder, genkender udviklingen, men bød også ind med eksempler på, hvordan det kan trække i negativ retning.

Med Brexit-afstemning i frisk erindring er han nemlig meget opmærksom på den magt, misinformation har fået i vores samfund.

”Der er en udfordring fra ikkestatslige aktører – nemlig teknologivirksomheder. Ikke nødvendigvis deres intention, men fra de miljøer og muligheder, de tilbyder gennem deres teknologi,” sagde ambassadøren.

Han blev også bedt om at forholde sig til et fodboldspørgsmål – nemlig det faktum, at de store klubber i den engelske fodboldliga – verdens største – er ejet af udlændinge.

Og nok er klubberne ejet af udlændinge, men de er stadig britiske. Faktisk er det et billede på, hvordan Storbritannien byder udlændinge og deres penge velkommen, siger ambassadøren.

Brexit får betydning
Som så mange andre diskussioner om engelske forhold i disse tider fyldte Brexit en god del af debatten om Storbritanniens bløde magt.

Christopher Wade, senior policy advisor fra British Council, argumenterede for, at Brexit ikke får betydning for hans lands omdømme rundt om i verden.

Men nærmest inden han fik færdiggjort sin pointe, tog DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, ordet:

”Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at Brexit har påvirket omverdenens opfattelse af Storbritannien. Påvirket deres lyst til at komme og arbejde og for at studere. Det bliver ikke nødvendigvis dramatiske tal, men det kommer uden tvivl til at kunne mærkes,” siger Kim Bildsøe Lassen.

Han ser Brexit som det klareste eksempel i verden lige nu på, at der er brug for blød magt – fordi resten af Europa for store dele ikke forstår, hvad briterne gerne vil.

Den britiske ambassadør medgiver, at det vil kunne mærkes – og at det allerede kan.

”80-90 procent af de samtaler, jeg har med folk i Danmark, handler om Brexit. Jeg skal ikke komme nærmere ind på rigtigt og forkert, men det er klart, at det kan mærkes,” siger Dominic Schroeder.

Det er svært at forestille sig, at Premier League skal miste sine milliarder af seere på grund af Brexit – men de faktiske konsekvenser kender vi med sikkerhed ikke endnu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Casper Klynge

Vicedirektør, Dansk Erhverv (bl.a. digitalt område)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002)

Dominic Schroeder

Fhv. ambassadør, den britiske ambassade i Danmark
moderne historie (University of Oxford, Storbritannien)

Kim Bildsøe Lassen

Studievært, DR
Jura-studier, journalistisk mesterlære (månedsmagasinet Press og lokalradio)

0:000:00