Bo Smith-udvalg: Tilliden til embedsværket er på spil

DIAGNOSE: Danskernes tillid til centraladministrationen er svækket. Ministerierne bør gardere sig mod den stigende mistro ved at indføre mere åbenhed om deres faglige arbejde, foreslår Bo Smith-udvalget.

Den faldende tillid til den statslige forvaltning er stærkt bekymrende, påpeger Bo Smith, formand for et udvalg, der har givet det danske embedsværk et grundigt eftersyn og mandag præsenterer sine konklusioner og anbefalinger.
Den faldende tillid til den statslige forvaltning er stærkt bekymrende, påpeger Bo Smith, formand for et udvalg, der har givet det danske embedsværk et grundigt eftersyn og mandag præsenterer sine konklusioner og anbefalinger.Foto: Thorkild Amdi/Scanpix
Sine Riis Lund

Lovstridig behandling af statsløse og en nærmest herostratisk nødløgn, der fik aflyst et politikerbesøg på Christiania.

Sager som disse har de senere år fået kritikere til at advare mod et skred i ministeriernes embedskultur. De mest kritiske røster har talt om embedsmænd, der agerer som nikkedukker for politikernes kortsigtede ønsker på bekostning af normer som sandhed, faglighed og lovlighed.

Debatten kan have skabt næring for en øget mistro til statens inderste maskinrum. Tilliden til det statslige niveau er nemlig faldet de senere år, konstaterer Bo Smith-udvalget i sin rapport “Embedsmanden i det moderne folkestyre”, som offentliggøres mandag.

“Vi finder det stærkt bekymrende, selv om det er værd at huske, at vi i Danmark har et højt tillidsniveau mellem borgere og myndigheder,” siger formanden for udvalget, Bo Smith, der er tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet.

Fakta
Om Bo Smith-udvalget
- Djøf nedsatte i juni 2014 det såkaldte Bo Smith-udvalg, som skulle belyse forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under.
- Udvalget blev nedsat i kølvandet på debatten om, hvorvidt den offentlige forvaltning fungerer, som den skal.
- Udvalget finansieres af Djøf, men arbejder i øvrigt helt uafhængigt af Djøf.

Vi mener med rapporten at kunne tilbagevise påstandene om, at de grundlæggende embedsmandsdyder er trængt i defensiven af politiske hensyn.

Bo Smith
Formand for udvalget

Indfør pressebriefinger
I sin 378 lange sider rapport, som Altinget har fået lov at læse forud for offentliggørelsen, foreslår udvalget at skabe større gennemsigtighed og åbenhed om embedsmændenes arbejde.

“Et af svarene på at bevare tilliden til embedsværk og det offentlige Danmark er i stedet for lukkethed som princip at have et princip om åbenhed over for embedsmændenes faglige arbejde," siger Bo Smith.

Selv om embedsværket synes i almindelighed at agere i overensstemmelse med reglerne og normerne, synes der således at være behov for at øge det konkrete kendskab til normerne og at indarbejde dem i embedsværkets værdier og kultur.

Citat fra Bo Smith-udvalgets rapport
“Embedsmanden i det moderne folkestyre”

Konkret foreslår udvalget, at ministerierne årligt laver en faglig status for deres hovedområder, at flere data og analyser lægges på hjemmesiderne, og at der indføres løbende pressebriefinger om ministeriernes sager.

Udvalget foreslår desuden at gennemføre flere konferencer og høringer op til større reformer, så eksterne eksperter og interesseorganisationer kan komme til orde.

“Formår man forud for større reformer at inddrage befolkning og anden fagkundskab, så kan det være med til at synliggøre og skabe forståelse for, hvad det er for et problem, som politikerne forsøger at løse med en reform,” siger Bo Smith.

Unuanceret billede
Udvalget har igennem godt et år gransket samspillet mellem politikere og embedsmænd. Og hovedkonklusionen er, at den kritiske debat til en vis grad har ført til et forkert, forenklet og unuanceret billede af det danske embedsværk.

“Vi mener med rapporten at kunne tilbagevise påstandene om, at de grundlæggende embedsmandsdyder er trængt i defensiven af politiske hensyn,” siger Bo Smith.

Udvalget har blandt andet lavet en spørgeskemaundersøgelse, hvor mere end 3.000 embedsmænd er blevet spurgt, hvordan de i en række hypotetiske dilemmaer vil vægte hensynet til ministerens politiske ønsker over for krav om lovlighed, faglighed og sandhed.

“Vores undersøgelse viser, at embedsmændene altovervejende reagerer, som de skal i deres afvejninger,” siger Bo Smith og bliver suppleret af professor i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet Jørgen Grønnegård Christensen.

"Særligt når det gælder juraen og de helt klare situationer, hvor det ville være lovstridigt, hvis man fulgte ministeren på et punkt, så stiller embedsmændene sig på bagbenene. De følger altså spillereglerne her," siger Jørgen Grønnegård Christensen, der er et af udvalgets øvrige 11 medlemmer.

Begrænset kendskab til normer
Omvendt viser rapporten, at det kun er 17 procent af embedsmændene, der giver udtryk for at kende normerne så godt, at de ser sig i stand til at tage stilling i de beskrevne situationer. De går i stedet til chefen med deres tvivl.

“Selv om embedsværket synes i almindelighed at agere i overensstemmelse med reglerne og normerne, synes der således at være behov for at øge det konkrete kendskab til normerne og at indarbejde dem i embedsværkets værdier og kultur,” skriver udvalget i rapporten.

Udvalget foreslår derfor at udarbejde en let tilgængelig oversigt over de vigtigste embedsmandsdyder.

Allerede i sidste uge udsendte Finansministeriet et kodeks med syv normer for de statslige embedsmænd. Til gengæld har Bo Smith-udvalget udarbejdet forslag til kodeks for kommuner og regioner.

Få overblik over Bo Smith-udvalgets anbefalinger her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Smith

ESS-chefforhandler, Styrelsen for Forskning og Innovation, formand, RUVU, Det Faglige Råd for National Koordination, fhv. departementschef, Beskæftigelsesministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)









0:000:00