Boeing lægger sag an mod Danmark i kampfly-sag

KAMPFLY: Boeing stævner nu Forsvarsministeriet på grund af uenighed om udregninger af en kampfly-kandidats pris og formåen.

Foto: Handout
Cecilie Gormsen

En tvist i forbindelse med Danmarks køb af nye kampfly for milliarder ender nu med, at Boeing stævner Forsvarsministeriet. Det skriver Jyllands-Posten.

Danmark valgte som bekendt at købe Boeing-konkurrenten Lockheed Martins F-35-kampfly, men stævningen skyldes dog ikke, at Boeings Super Hornet tabte konkurrencen om at blive Danmarks nye kampfly.

I stedet handler sagen om, at Forsvarsministeriet ikke har udleveret en omfattende aktindsigt om beslutningsgrundlaget for flykøbet, selvom Boeing tilbage i efteråret søgte om at få materialet at se.

Tålmodigheden er brugt 
Ifølge Mads Lindberg, der er Boeings danske pressekontakt, er tålmodigheden nu brugt op.

”Boeing mener, at grundlaget er helt forkert. Men hvis Forsvarsministeriet ikke vil vise grundlaget, så må vi sagsøge dem,” siger Mads Lindberg til Jyllands-Posten.

Læs også: Reservedele til nye kampfly er allerede på vej ud af produktion

Ifølge Forsvarsministeriet var Boeings Super Hornet-kampfly cirka 50 procent dyrere end Lockheed Martins F-35-fly. Men Boeing kan ikke genkende Forsvarsministeriets beregninger af indkøbsprisen af Super Hornet-kampflyet, og derfor vil flyproducenten have udleveret samtlige dokumenter og beregninger, der blev udarbejdet i forbindelse med Danmarks køb af nye kampfly.

Aktindsigten blev søgt i september, og siden da har Boeing kun fået udleveret en lille del af det efterspurgte materiale.

Ministeriet afviser afvisning
Forsvarsministeriet oplyser på sin hjemmeside, at man ikke umiddelbart ønsker at udtale sig nærmere om sagens detaljer, da sagen er indgivet til domstolene.

Læs også: Danmark trækker kampfly ud af Irak og Syrien

Dog oplyser ministeriet, at man ikke har afvist Boeings anmodning om aktindsigt, som det fremgår af stævningen.

”Idet der var tale om en aktindsigtsanmodning af meget omfattende karakter, aftalte parterne, at Boeing skulle have mulighed for at præcisere aktindsigtsanmodningen, således at den ville kunne behandles med et forholdsmæssigt tids- og ressourceforbrug,” skriver Forsvarsministeriet og fortsætter:

”Forsvarsministeriet, FMI (Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse) eller VFK (Værnsfælles Forsvarskommando) har endnu ikke truffet afgørelse i aktindsigtssagen, bl.a. fordi den aftalte proces med Boeing ikke har ført til den ønskede præcisering.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00