Debat

Børnerådet til statsministeren: Bring danske børn i sikkerhed

DEBAT: Børnekonventionen forpligter os til at beskytte alle danske børn og sikre deres rettigheder, uanset hvor de opholder sig og uanset deres forældres handlinger, skriver Børnerådet.

Fra Folketingets talerstol har statsministeren gjort det klart, at regeringen ikke vil hente børnene til Danmark, skriver Mette With Hagensen fra Børnerådet.
Fra Folketingets talerstol har statsministeren gjort det klart, at regeringen ikke vil hente børnene til Danmark, skriver Mette With Hagensen fra Børnerådet.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette With Hagensen
Formand for Børnerådet

Flere tusind børn fra 43 lande opholder sig lige nu i lejre, som kurdiske myndigheder driver i Syrien. I al-Hol-lejren er mere end 65 procent af beboerne børn.

Sundhedsrisikoen er overhængende, og de fleste af børnene lider under dårlig ernæring. Siden begyndelsen af april 2019 er mere end 250 af beboerne døde. 80 procent af dem var børn.

Børneombudsinstitutioner i hele Europa har opfordret deres regeringer til at hjemtage disse børn. Det samme har FN's Børnekomité og EU-Parlamentet. Danmark har tilsluttet sig børnekonventionen og de tre tillægsprotokoller, som understreger forpligtelsen til at beskytte børn mod at blive inddraget i krigshandlinger og mod enhver form for udnyttelse og overgreb.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Statsminister afviser
Som statsligt råd har vi et ansvar for at sikre, at Danmark overholder FN's børnekonvention.

Derfor skrev vi i begyndelsen af november et brev til statsminister Mette Frederiksen, hvor vi opfordrede regeringen til at bringe danske børn ud af de syriske lejre og i sikkerhed. Helst i Danmark eller under forhold andetsteds, som kan garantere deres fundamentale ret til liv og overlevelse.

Det er paradoksalt og ganske uacceptabelt, at vi fejrer børnekonventionens 30-års fødselsdag, samtidig med at vi lader danske børn lide fysisk og psykisk overlast i syriske flygtningelejre.

Mette With Hagensen

Mette Frederiksen har endnu ikke besvaret Børnerådets henvendelse, men fra Folketingets talerstol har statsministeren gjort det klart, at regeringen ikke vil hente børnene til Danmark. Regeringen mener, at børnene er forældrenes ansvar, og at børnene dermed skal bøde for forældrenes handlinger.

Konvention forpligter
Lad os slå fast, at børnekonventionen forpligter os til at beskytte alle danske børn og sikre deres rettigheder, uanset hvor de opholder sig og uanset deres forældres handlinger.

Det er paradoksalt og ganske uacceptabelt, at vi fejrer børnekonventionens 30-års fødselsdag, samtidig med at vi lader danske børn lide fysisk og psykisk overlast i syriske flygtningelejre.

Vi appellerer til, at regeringen vil betragte børnene som ofre for krigen i Syrien og sørge for at bringe de danske børn i sikkerhed.

Skulle der være tvivl om deres nationalitet eller andre forhold anbefaler vi, at tvivlen af medmenneskelige grunde kommer børnene til gode, indtil individuelle undersøgelser har bragt klarhed over barnets situation.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette With Hagensen

Regionsrådsmedlem og første næstformand (S), Region Syddanmark, formand, Sundhedsudvalget, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner
cand.merc. (SDU. 1994)

0:000:00