Anmeldelse af 
Lisbeth Knudsen

Boganmeldelse: En visionær ener i dansk og europæisk politik

ANMELDELSE: Tidligere V-formand, udenrigsminister, finansminister og EU-kommissær, Henning Christophersen, har sat sig markante politiske spor både i Danmark og Europa. Derfor er det passende med en grundig biografi, også fire år efter hans død.

Henning Christophersen døde i 2016, men han efterlader sig meget væsentlige spor både i dansk og europæisk politik, skriver Lisbeth Knudsen. 
Henning Christophersen døde i 2016, men han efterlader sig meget væsentlige spor både i dansk og europæisk politik, skriver Lisbeth Knudsen. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen

Den er en velfortjent hyldest til en stor politiker, der forandrede både Danmark og Europa med stærke ideer og visioner.  

Lisbeth Knudsen
Tværgående chefredaktør, Mandag Morgen

”Den store dansker” er en politisk biografi, som vi ganske enkelt har manglet indtil nu. Journalisten Kristian Andersen har sat sig for at skrive om den danske toppolitiker, der aldrig blev statsminister, men som alligevel kom til at spille en helt afgørende rolle i dansk politik.

Om den europæiske topprofil, som aldrig blev kommissionsformand, men som alligevel som mangeårig EU-kommissær kom til at spille en afgørende rolle i udformningen af det europæiske indre marked og europæisk økonomi.

Henning Christophersen døde i 2016, men han efterlader sig meget væsentlige spor både i dansk og europæisk politik. Han blev hovedarkitekten bag genopretningen af dansk økonomi som finansminister i den borgerlige firkløverregering, der under Poul Schlüter som statsminister tog over i 1982.

Det var dengang vi talte seriøst om, at dansk økonomi havde kurs mod afgrunden efter vanskelige år under Anker Jørgensens socialdemokratiske mindretalsregeringer.

Christophersen blev dansk EU-kommissær i ti år fra 1985 og kom sammen med kommissionsformand, Jacques Delors, til at stå i spidsen for etableringen af det indre marked og valutasamarbejdet om euroen. To milepæle i udviklingen af det europæiske samarbejde.

Da han havde afsluttet jobbet for Kommissionen i Bruxelles kaldte hovedstaden København og en anden stor opgave som formand fore Ørestadsselskabet og senere bestyrelsesformand for Metroselskabet.

Lige til sin død var Christophersen en, der var bud efter til store, særlige opgaver blandt andet som formand for Kommissionens særlige gruppe, der skulle skaffe penge til en europæisk job-, vækst- og investeringspakke på 2.340 milliarder danske kroner.

Christophersens politiske arv
Det er de færreste danske politikere, der kan siges at have sat sig spor mere end 35 år efter, at de har forladt deres embede, men sådan er det med Henning Christophersen, skriver en af hans efterfølgere på finansministerposten, Bjarne Corydon, i et indlæg i bogen om den store dansker.

Han giver Christophersen æren for at skabe det stærke Finansministerium og en succesrig økonomisk styringsmodel, som hans efterfølgere lige indtil denne regering har nydt godt af. ”Måske er Christophersens arv endelig opbrugt netop på et tidspunkt, hvor vi har brug for at trække på den i arbejdet med for eksempel grøn omstilling”, tilføjer han. Ikke alene økonomien lå Christophersen på sinde, men også en modernisering af den offentlige sektor, som han også blev primus motor i.

Biografien om Henning Christophersen er fyldt med en faktuel og kendt, politisk historieskrivning for perioden fra han starter i Venstres Ungdom, vælges første gang til Folketinget i 1971 og det videre karriereforløb i Venstre.

Vi kigger med ind i dannelsen af SV-regeringen i 1978 under Anker Jørgensen, hvad der bestemt ikke endte med nogen succes, men hvor Christophersen fik mulighed for at indtage udenrigsministerposten.

Og vi får som læsere et indblik i de dramatiske møder mellem Venstre og de konservative, der dannede basis for, at den konservative Poul Schlüter og ikke Venstres formand, Henning Christophersen, blev statsminister i Firkløverregeringen med CD og Kristeligt Folkeparti i 1982. Christophersen tog selv finansministerposten og med fuld støtte fra Schlüter den svære kamp for at genoprette dansk økonomi.

På sidelinjen af det kronologiske forløb i biografien bidrager Henning Christophersens politiske venner og kolleger med at tegne et portræt af en mand med usædvanligt stærke, visionære evner.

En modig politiker, der turde tænke stort, og som kunne inspirere andre til at gøre det samme. Blandt bidragyderne er Poul Schlüter, der betragter Christophersens indsats i hans regering i sin tid som helt afgørende for dens økonomiske succes. Hans nære ven og efterfølger som partiformand, Uffe Ellemann-Jensen, bidrager til portrættet sammen med Anders Fogh Rasmussen, Ritt Bjerregaard, Bertel Haarder og Jens Kramer Mikkelsen og mange flere.

Læs også

En velfortjent hyldest
De færreste almindelige danskere oplevede Henning Christophersen som privatperson. Han og hustruen Jytte er meget udadvendte, og Christophersen havde et enormt personligt netværk, men det var ikke i medierne og i de politiske popularitetskonkurrencer, han klarede sig bedst.

Det var ved forhandlingsbordet, og der hvor de store politiske visioner skulle tænkes. Han havde næppe klaret sig i dagens politiske Twitter-miljø. Men i bogen har Kristian Andersen formået at få Christophersens børn og hans aller nærmeste venner til at fortælle historien om en engageret og nærværende familiefar på trods af de store politiske opgaver og udfordringer. Og om en mand med sans for livskvalitet, nysgerrighed og stor humor, som hans nærmeste nød godt af.

Selve bogens opbygning er ikke altid nem at afkode, og dens indhold skaber ikke sensationelle nye afsløringer, men den tegner et varmt og stærkt portræt af en mand, som har betydet mere for Danmark og Europa end de fleste aner eller husker på. Den er en velfortjent hyldest til en stor politiker, der forandrede både Danmark og Europa med stærke ideer og visioner.

Kristian Andersen: Den store dansker. Henning Christophersen – manden der forandrede Danmark og Europa, Forlaget Momenta, 322 sider. Udkommet 27.10.2020. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00