Anmeldelse af 
Niels Frid-Nielsen

Boganmeldelse: Når #Metoo bliver til menneskejagt

BOGANMELDELSE: Åsa Linderborgs "Året med 13 måneder" er en velanbragt advarsel til os danskere om ikke at miste hovedet, når vi jagter sexkrænkere, skriver kulturkommentator Niels Frid-Nielsen. 

I perioden, hvor #metoo-historierne kører, får den venstreorienterede kulturchef på Aftonbladet Åsa Linderborg sværere og sværere ved at se sig selv i spejlet.
I perioden, hvor #metoo-historierne kører, får den venstreorienterede kulturchef på Aftonbladet Åsa Linderborg sværere og sværere ved at se sig selv i spejlet.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Af Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator

Vi er så hurtige til at grine af svenskerne og deres slet skjulte politiske korrekthed herhjemme.

Men smilet stivner, når det kommer til seksuelle overgreb, sexisme og #Metoo-debat, for her er svenskerne flere år forud for os danskere.

Tilbage står en efterlysning af samvittighed, men også til en efterlysning af besindelse på, at i et demokrati gælder ytringsfriheden også for dem, der ikke er politisk korrekte.

Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator

I hvert fald overvejer danske advokater og menneskerettighedsforkæmpere netop nu, om retssikkerheden blev trængt i baggrunden i iveren efter at dømme overborgmester Frank Jensen i København. 

Ekstra Bladets heksejagt på socialdemokraten Jesper Petersen i anledning af en 19 år gammel affære med en 15-årig pige understreger yderligere, at, også når det gælder #Metoo, bør en sag belyses fra begge sider, før der fældes dom.

Glemmer man det, risikerer man nemlig, at det rimelige og relevante opgør med sexovergreb udvikler sig til en vilkårlig menneskejagt på påståede gerningsmænd.

Jesper Petersen var 20 år, da han var sammen med den unge pige - og heldigvis endte Ekstra Bladets chefredaktør med at afblæse bladets vendetta mod ham.

Træfsikker timing 
Åsa Linderborgs "Året med 13 måneder" udkommer på den baggrund med uhyggelige træfsikker timing i dansk oversættelse.

Dagbogen skildrer perioden fra efteråret 2017 til 2018, da de højrepopulistiske parti Sverigedemokraterne udfordrede venstrefløjens glæde ved ytringsfrihed, mens Nobel-komitéen gik i opløsning på grund af seksuelle overgreb.

Det var også året, hvor chefen på Stockholms Stadsteater begik selvmord, efter han blev anklaget for sexovergreb og for at have presset en ung kvinde til at få foretaget en abort.

Ikke mindst selvmordet pirer ved Åsa Linderborgs dårlige samvittighed, al den stund det var hendes egen avis Aftonbladet, der slog teaterchefens abortsag stort op på spisesedlerne.

Spejler hendes personlige udvikling 
Åsa Linderborg kan ikke fortrænge den uhellige alliance mellem #metoo-afsløringer og tabloid pressehetz, når det kommer til overgreb.

Aftonbladet er Sveriges største, socialdemokratisk orienterede tabloide dagblad. Som venstreorienteret kulturchef på et tabloid-nyhedsmedie får hun sværere og sværere ved at se sig selv i spejlet.

I dagsbogsformen spejler hendes personlige udvikling og en skilsmisse det sammenbrud, som #metoo kommer til at betyde for politik og medier omkring hende. Den side af bogen er mindre interessant i en dansk sammenhæng, hvor Linderborg ikke er en kendt personlighed.

Mathilda Gustavsson skildrer i "Klubben" fra 2019 selve afsløringen af seksuelle overgreb i Det Svenske Akademi, der står bag uddelingen af Nobel-prisen i litteratur.

I "Året med 13 måneder" uddyber Linderborg den samvittighedskonflikt, der lurer lige bag #metoo afsløringerne: Risikerer vi at betale med retssikkerheden i iver efter at straffe sexkrænkerne?

En velanbragt advarsel 
Som om det ikke var nok, sammenfører Åsa Linderborg kritikken af venstrefløjens parløb med pressen med gennembruddet for højrepopulisterne i Sverigedemokraterne ved det svenske valg i 2018. Tilsammen ser hun et sammenbrud for de venstreintellektuelle og den samvittighedsfulde presse.

I dagbogen fortæller hun om, hvordan store dele af venstrefløjen boykotter den svenske bogmesse, fordi et højreorienteret tidsskrift får lov at udstille. Sagerne mod ældre kulturpersonligheder, der anklages for sexisme, beskrives udførligt for at understrege vilkårligheden i behandlingen af sagerne.

Tilbage står en efterlysning af samvittighed, men også til en efterlysning af besindelse på, at i et demokrati gælder ytringsfriheden også for dem, der ikke er politisk korrekte. Og ikke mindst: I kølvandet på tidens #metoo-afsløringer er Linderborgs understregning af, at alle anklagede har ret til et forsvar, mere vigtig end nogensinde.

Åsa Linderborgs "Året med 13 måneder" er en indsigtsfuld og detaljeret samtidshistorisk bog om politik og medier i Sverige. Men den er nok så meget en velanbragt advarsel til os danskere om ikke at miste hovedet, når vi jagter sexkrænkere.

Åsa Linderborg: Året med 13 måneder - Dagbog, Forlaget Gutkind, 416 sider. Udkommer 28.10.2020. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

0:000:00