Bondo: Ny aftale løser ikke folkeskolens problemer

OK15: Lærerformand Anders Bondo Christiensen er skuffet over, at KL ikke ville gå med til en ny arbejdstidsaftale for folkeskolelærerne. 

Lærerformand Anders Bondo Christensen er skuffet over, at folkeskolelærerne ikke har fået en ny arbejdstidsaftale.
Lærerformand Anders Bondo Christensen er skuffet over, at folkeskolelærerne ikke har fået en ny arbejdstidsaftale.Foto: Ulrik Jantzen/Danmarks Lærerforening
Per Bang Thomsen

Et skridt i den rigtige retning, men bestemt ikke nok til at løse folkeskolens problemer.

Sådan beskriver Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening og Lærernes Centralorganisation (LC), den nye overenskomst, som han søndag aften indgik med Kommunernes Landsforening (KL).

Trods pres fra lærerformanden kommer der nemlig ingen ny arbejdstidsaftale for landets cirka 60.000 folkeskolelærere.

Til gengæld indeholder den nye overenskomst en række initiativer, som ifølge Anders Bondo Christensen skal sikre, at lærerne bedre kan planlægge, forberede og efterbehandle undervisningen.

Jeg lægger ikke skjul på, at jeg gik efter en ny arbejdstidsaftale, som kunne skabe nogle bedre rammer for folkeskolen, så selvfølgelig er jeg skuffet.

Anders Bondo Christensen
Formand for Danmarks Lærerforening og Lærernes Centralorganisation (LC)

“Jeg lægger ikke skjul på, at jeg gik efter en ny arbejdstidsaftale, som kunne skabe nogle bedre rammer for folkeskolen, så selvfølgelig er jeg skuffet. Når det er sagt, er de nye initiativer et godt skridt i den rigtige retning, og det tror jeg også, lærerne og skolelederne kan se,” siger han og fortsætter:

“Men vi får bestemt ikke løst folkeskolens udfordringer.”

Bondo: Godt at KL tager ansvar
Striden om lærernes arbejdstid har stået på siden foråret 2013, hvor folkeskolelærernes daværende arbejdstidsaftale blev skrottet.

Det skete efter et højspændt forhandlingsforløb mellem lærerne og kommunerne, som blev rundet af med en månedlang lærerlockout og et efterfølgende regeringsindgreb.

Her blev deres overenskomstfastsatte forberedelsestid blandt andet sløjfet, og Danmarks Lærerforening har efterfølgende kritiseret regeringen og KL for at finansiere den nye folkeskolereform med lærerens arbejdstid.

Undersøgelser fra lærerforeningen har vist, at mange folkeskolelærere har svært ved at få arbejdsdagen til at hænge sammen. Og Anders Bondo Christensen har løbende efterlyst et større medansvar for kommunernes side.

Det mener han, der kommer nu med de nye initiativer.

“Det glæder mig, at KL vil tage et større medansvar for at få løst nogle af de helt åbenlyste problemer, der er i folkeskolen. Men der er lang vej igen,” siger Anders Bondo Christensen.

KL er tilfreds
Hos KL er chefforhandler Michael Ziegler (K), der til dagligt er borgmester i Høje Taastrup, glad for overenskomstaftalen med lærerne.

”KL har under hele forløbet understreget, at vi ikke vil genindføre bindinger på, hvad lærernes arbejdstid skal bruges til. Men vi forudsætter naturligvis, at der er et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem skolelederne og lærerne,” siger Michael Ziegler i en pressemeddelelse.

Han mener, at forliget og den nye “forståelse” mellem lærerne og kommunerne vil understøtte udviklingen i folkeskolen.

”Forståelsen beskriver de muligheder, som ledelser og medarbejdere har for at tilrettelægge skoleåret og dagligdagen på skolerne, og konkretiserer blandt andet også muligheden for dialog om tilrettelæggelse af den enkelte lærers opgaver og tid,” siger Michael Ziegler.

Ud over de nye initiativer indeholder den nye overenskomst også en ændring af reglerne om den 6. ferieuge, så lærerne nu får regler, der svarer til andre kommunalt ansatte. Det vil ifølge KL sige, at lærerne nu får ret til at afholde 6. ferieuge i hele dage.

Hos Børne- og Kulturchefforeningen bliver overenskomsten mellem kommunerne og lærerne mødt med "stor tilfredshed". Her mener formand Eik Møller, at den nye "fælles forståelse" vil være med til at sikre bedre rammer for lærerne og lederne.

"Der er stort behov for, at man nu lokalt i kommunerne tager dette forlig til sig og får sat rammerne for den lokale dialog mellem parterne," udtaler Eik Møller i en pressemeddelelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00