Borgere får fri proces i Østerild-sag

TESTCENTER: Civilstyrelsen har givet en række borgere fri proces til at føre sag mod Miljøministeriet i Østerild-sagen. Ministeriet har allerede brugt mere end 700.000 kroner på advokatomkostninger i sagen.
Anders Jerking

Civilstyrelsen har givet borgerne i Landsforeningen for Bedre Miljø fri proces til at føre sag mod Miljøministeriet om, hvorvidt vindmølletestcenteret i Østerild er lovligt.

Hovedsagen bliver ført i Vestre Landsret, hvor retten skal tage stilling til, om testcenteret er i konflikt med EU's habitatdirektiv. Men sagen har også en aflægger i Højesteret, som skal tage stilling til, om sagen i Vestre Landsret bør have opsættende virkning på byggeriet - således at etableringen af centeret skal sættes i bero, indtil sagen er afgjort. Højesterets afgørelse på dette spørgsmål ventes meget snart.

Tilladelsen til fri proces kommer mere end halvandet år efter, at retssagen begyndte. Samtidig viser dokumenter, som Landsforeningen for Bedre Miljø har fået indsigt i, at Miljøministeriet frem til marts 2012 allerede har betalt 729.979 kroner til Kammeradvokaten, som fører sagen for ministeriet.

I Landsforeningen for Bedre Miljø glæder Henrik Svanholm sig over, at foreningen nu har fået fri proces:

"Vi er fortrøstningsfulde med henblik på, at domstolene vil behandle denne komplicerede sag i lyset af den meget klare retspraksis, som EU-domstolen tidligere har lagt for dagen i tilsvarende sager, hvor et oprindeligt grundlag eller VVM ikke har været korrekt," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00