Borgmester efter kritik af advokatvurdering: Det var forvaltningens idé

Trods kritik fra både partier og eksperter afviser teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), at hun har krævet en advokatundersøgelse af hendes egen forvaltning. "Jeg har stor tillid til, at mine medarbejdere gør deres arbejde, så godt de kan," siger hun. 

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod er kommet i modvind i en sag om byggeriet på Amager Fælled, som hun og hendes parti Enhedslisten er imod. 
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod er kommet i modvind i en sag om byggeriet på Amager Fælled, som hun og hendes parti Enhedslisten er imod. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix
Søren DahlFrederik Gjersen Hansen

Det har vakt furore på rådhuset, at teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) har brugt 112.000 kroner på at købe ekstern juridisk bistand, der skulle granske hendes egen forvaltnings arbejde i en sag om byggeriet på Amager Fælled. 

Borgmesteren afviser, at det er hende, der har beordret advokatundersøgelsen. Hun har dog flere gange offentligt ytret ønske om at lade eksterne advokater vurdere hendes forvaltnings arbejde. 

Line Barfod fastholder dog overfor Altinget, at det er hendes forvaltning, der har fået idéen til at købe undersøgelsen.

Hvorfor var det nødvendigt at indhente en ekstern vurdering af den tilladelse, som Teknik- og Miljøforvaltningen havde givet til Fælledby? 

"Det, man vurderede, var, at det her var så kompliceret juridisk, at man havde brug for at få nogle øjne på fra nogle, der var specialister på det her område. Det er ikke en fuldstændig enkel juridisk vurdering. Det er kompliceret stof og ikke noget, som der ligger massevis af praksis på. Derfor ville man gerne have en ekstern vurdering."

Hvem traf beslutningen om at indhente den eksterne vurdering? 

"Det er jo forvaltningen, der gør det. Men vi har løbende snakket sammen. Vi går jo op og ned af hinanden herinde og taler sammen."

Du siger på møde i Borgerrepræsentationen den 2. juni, at du bliver rådgivet til at indhente den her vurdering. Hvornår sker det? 

"Vi har løbende snak om, der er behov for at indhente ekstern juridisk vurdering af nogle af de komplicerede spørgsmål."

"Da vi kan se, at der kommer et ændringsforslag, om at der skal laves en redegørelse til Borgerrepræsentationen om det forløb, der har været, så er det, at forvaltningen når frem til, at for bedst muligt at kunne lave den redegørelse bliver vi nødt til at indhente en juridisk vurdering," siger hun. 

Hvem er det, der tager initiativet til at indhente den eksterne vurdering? Er det dig eller forvaltningen? 

"Det er jo forvaltningen, der gør det."

Barfod: Vi drøfter det løbende
Så det er forvaltningen, der får idéen til at indhente den eksterne juridiske vurdering? 

"Det er forvaltningen, der træffer beslutningen om at indhente den eksterne juridiske vurdering. Men som sagt er det noget, vi har drøftet løbende,".

Så det er ikke dig, der får idéen til at indhente den eksterne juridiske vurdering?

"Som sagt, så har vi løbende snakket om, hvorvidt man kunne få noget ekstern juridisk vurdering,"

Hvorfor vurderer forvaltningen, at det er nødvendigt at få hjælp udefra til at lave en redegørelse for forvaltningens normale arbejde? 

"Man har jo jævnligt eksterne jurister på, når der er komplicerede spørgsmål i forvaltningen. Det har der været mange af i den her sag, hvor man har indhentet juridiske vurderinger undervejs i sagen."

Borgerrepræsentationen beder om en redegørelse for forvaltningens normale arbejde. Hvorfor kan forvaltningen ikke selv lave den?

"Der bliver bedt om en redegørelse i forhold til, hvordan man sikrer, at forvaltningen passer på truede arter. Forvaltningen er selvfølgelig i stand til rigtig meget, men har jo ikke specialistviden på alle områder, og derfor indhenter man jævnligt specialistviden på forskellige spørgsmål,".

Borgmester: Komplicerede juridiske spørgsmål
På et møde i Borgerrepræsentationen den 3. februar kan man se, at SF stiller et ændringsforslag, hvor de specifikt beder om en redegørelse fra forvaltningen. Der siger du, at hvis det forslag bliver vedtaget, så tolker du det som et mandat til at indhente en ekstern juridisk vurdering. Hvorfor gør du det? 

"Det er jo, fordi det er det, som forvaltningen har vurderet er nødvendigt for at kunne lave redegørelsen."

Hvorfor sagde du ikke på mødet, at det var forvaltningen, der havde rådgivet dig til at indhente den eksterne vurdering? 

"Der er så mange ting, jeg ikke siger. Det er lidt svært for mig at sige, hvorfor jeg bruger det ene ordvalg i stedet for det andet i en given situation,"

Det er vel i sidste ende dig, der godkender, at den her redegørelse bliver indhentet? Hvorfor gør du det? 

"Om jeg skal godkende, at forvaltningen indhenter vurderingen? Nej, det skal jeg ikke. Der bliver løbende indhentet juridiske vurderinger i alle mulige sammenhænge. Jeg skal ikke godkende alt, som forvaltningen foretager sig," 

Men du synes også, at det var en god idé at indhente den eksterne juridiske vurdering? 

"Jeg bakker op om, at forvaltningen vil indhente en ekstern juridisk vurdering i den her sag,"

"Så skulle forvaltningen jo lave det om"
I et udvalgssvar til Marcus Vesterager skriver du, at det er forvaltningens vurdering - i samråd - med forvaltningens eksterne advokat, at den tilladelse, som forvaltningen har givet til Fælledby, overholder gældende love og regler.

Du skriver videre, at der har været meget opmærksomhed omkring Amager Fælled-byggeriet, og at Amager Fælleds venner er uenig med din forvaltning, og at det derfor er et ønske for dig at indhente en ekstern juridisk vurdering. 

Hvordan kan det tolkes som andet, end at forvaltningen mener, at den har gjort sit arbejde godt nok, men det er dit ønske, at der bliver indhentet en ekstern juridisk vurdering? 

"Hvis forvaltningen ikke mente, at den havde gjort sit arbejde godt nok, så skulle forvaltningen jo lave det om. Men det er jo ikke det samme som, at forvaltningen ikke også kan mene, at den har brug for et ekstra sæt juridiske øjne. For det er kompliceret jura, det her,".

Borgmester: Jeg har tillid til mine ansatte
Du skriver også, at du er glad for, at du har Borgerrepræsentationens opbakning til at indhente den her vurdering. Hvorfor skriver du det, når Socialdemokratiet og SF på mødet i Borgerrepræsentationen den 3. februar udtrykkeligt siger, at de ikke giver dig mandat til at indhente en ekstern juridisk vurdering?

"Fordi jeg synes, at det er fint, at Borgerrepræsentationen beder om en redegørelse i den her sag, for det er vigtige naturværdier, der står på spil. Og som jeg sagde til Borgerrepræsentationen, så var det vurderingen, at man blev nødt til at indhente en ekstern juridisk vurdering for at kunne lave den redegørelse," siger Line Barfod. 

Men SF beder specifikt om at få lavet en redegørelse fra forvaltningen - de er ikke interesserede i en ekstern juridisk vurdering, og de giver dig ikke mandat til det. Hvorfor tolker du det som et mandat til at indhente en ekstern juridisk vurdering? 

"Fordi man beder om en redegørelse, og forvaltningens vurdering er, at hvis man skal lave den redegørelse på den bedst tænkelige måde, så er man nødt til indhente en ekstern redegørelse,"

Nu er vurderingen kommet, og den konkluderer, at forvaltningen havde ret i sine konklusioner. Er du enig i vurderingen fra Sirius? 

"Altså jeg er jo ikke specialist i det her område. Det at jeg tilfældigvis er uddannet advokat gør jo ikke, at jeg skal sidde og lave selvstændige juridiske vurderinger. Det skal jeg overhovedet ikke begive mig ud i som borgmester. Der er nogle dygtige mennesker i Sirius advokater, der har lavet en vurdering, og den tager jeg til efterretning,"

Stoler du på din forvaltnings arbejde, når det kommer til byggeriet på Amager Fælled? 

Jeg har stor tillid til, at forvaltningens medarbejdere gør deres arbejde så godt som overhovedet muligt. 

Vil du stadig bremse byggeriet på Amager Fælled, hvis du får mulighed for det? 

"Ja. Enhedslisten har været imod byggeriet fra starten, og det er vi stadigvæk." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00