Borgmester: Folketinget bør smage egen spare-medicin

OMPRIORITERING: Hvis kommunerne, regionerne og staten skal spare, så bør Folketinget også, lyder det fra borgmester Benedikte Kiær (K). Borgmester Carsten Kissmeyer (V) mener modsat ikke, at det er logisk at inddrage Folketinget.

Emma Qvirin HolstCecilie Gormsen

”Jeg synes egentlig, de skulle smage deres egen medicin på Christiansborg.”

Sådan lyder reaktionen fra Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K), efter Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), mandag sagde, at Folketinget ikke er ramt af et omprioriteringsbidrag.

”Selvom man både har indført omprioriteringsbidrag i regionerne, staten og ude i kommunerne, vil man ikke have det i Folketinget,” siger Benedikte Kiær og tilføjer:

”De kunne godt gå foran med et godt eksempel og sige, at Folketinget også omprioriterer.”

Pia Kjærsgaard henviste til, at Folketingets budget ikke er så stort, men det giver Benedikte Kiær, der også selv har siddet i Folketinget, ikke meget for:

”Det er principielt. Siger man, at hele samfundet bliver nødt til at omprioritere, effektivisere og lave besparelser, så må det jo gælde i alle led,” siger hun.

Driftsbudgettet for Folketinget er i 2016 på 684 millioner kroner. Skulle Christiansborg også omprioritere en procent ville det svare til knap syv millioner kroner, mens kommunerne tilsammen skal finde omkring 2,4 milliarder kroner om året frem til 2019 i omprioriteringsbidrag.

Kommunerne er allerede presset
Benedikte Kiærs borgmesterkollega Kim Valentin (V) fra Gribskov er også uforstående over for, at Folketinget er undtaget fra omprioriteringsbidraget.

”Min generelle holdning er, at hvis én skal rammes, så bør alle rammes,” siger han.

Han peger desuden på, at kommunerne i forvejen er presset:

”Kommunerne har været igennem den her øvelse før omprioriteringsbidraget. Det rammer ekstra hårdt, fordi vi har allerede har været i gang med at effektivisere siden kommunesammenlægningerne,” siger han.

Også Benedikte Kiær kan nikke genkendende til kommunernes udfordringer:

”I forvejen prioriterer vi hvert eneste år, når vi lægger budget. Det gør vi, fordi der ikke er kommet nye penge til kommunerne i flere år, og vi oplever opdrift i udgifterne på for eksempel sundhedsområdet, flygtningeområdet og beskæftigelsesområdet,” siger hun.

Ikke en logisk sammenligning
Borgmester i Ikast-Brande, Carsten Kissmeyer (V), har i midlertidig ikke samme holdning som sine to kollegaer.

”Det er ikke noget, der bringer mig helt op i det røde felt," siger han og tilføjer:

”Hvis man isolerer nogle enkelte størrelser, så vil der også være mange steder i det kommunale budget, hvor vi ikke kan spare. Jeg synes ikke, at det er en logisk sammenligning."

Carsten Kissmeyer mener i øvrigt, at omprioriteringsbidraget kan give god mening, hvis det indgår i de årlige forhandlinger mellem regeringen og KL, og det kan bruges til at finde midler til stigende udgifter til sundhedsområdet.

”Men hvis det bliver brugt til finanslovsforhandlingerne til bare at betale støttepartierne for nogle af deres lidt mere eller mindre specielle ønsker, så er det ikke særligt heldigt,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Carsten Kissmeyer

Fhv. MF (V), borgmester i kast-Brande Kommune og regionsrådsmedlem, Region Midtjylland
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00