Borgmester: Vil vi virkelig udsulte folkeskolen endnu mere?

DEBAT: Skoleverdenen har sagt av længe, og alligevel har vi strammet skruen. Nu siger skolebestyrelse og lærere fra, fordi skruen skal have endnu et nøk. Men vil vi virkelig stramme den mere og fortsat udsulte folkeskolen, spørger Frederikshavns borgmester.

Af Birgit S. Hansen (S)
Borgmester i Frederikshavn Kommune 

Kære folketingsmedlemmer og regering. Prioriter nu børnene.

I fredags oplevede vi i Frederikshavn Kommune, at en skolebestyrelse ikke kunne godkende det fremlagte budget. "Nu er grænsen nået," udtalte formanden for bestyrelsen. I sympati med den udmelding valgte lærerene på tre skoler i distriktet at nedlægge arbejdet. Deres begrundelse var den samme: "Nu er grænsen nået," skrev de i et opråb til politikerne.

Skal vi virkelig udsulte folkeskolen?
Frederikshavn Kommune er, som andre kommuner, ramt af faldende børnetal. Jamen, færre børn må da gøre det billigere at drive skole? Nej, sådan er det ikke. Der skal "falde" mange børn, før vi kan spare udgifter på bygninger, lærere, ledere. Men det har vi gjort alligevel. Alt er kigget efter i sømmene, trimmet, prioriteret og effektiviseret.

Skoleverdenen har sagt av længe, og alligevel har vi strammet skruen. Nu siger skolebestyrelse og lærere fra, fordi skruen skal have endnu et nøk. Men vil vi virkelig stramme den mere? Udsulte folkeskolen? Den vigtigste samfundsinstitution i Danmark? Børnene er vores fremtid. Det er dem, vi skal satse på og investere i. Med gode skoler og dygtige lærere og pædagoger.

Flere steder i landet mister folkeskolen opbakning blandt både lærere og forældre – en udvikling, vi som samfund skal reagere på, for at sammenhængskraften ikke forsvinder. I Frederikshavn Kommune har vi stadig dygtige lærere og pædagoger, men det bliver vi ikke ved med at have, når vi skal spare, fyre og skære ned.

Allerede skåret ind til benet
Så kan man hævde, at det er en prioriteringsopgave, og at kommunerne bare kan skære til, det er deres opgave. Og vi har endda hørt nogle kalde det klynk, når der bliver råbt vagt i gevær. Det er uanstændigt.

I Frederikshavn Kommune har vi skåret ind til benet alle steder. På alle områder. Hvis vi skal tilføre skolevæsenet flere penge, skal vi tage dem fra andre, mindst lige så trængende kommunale opgaver. Hvem skal holde for? De ældre? De handicappede? Vi har været der! Hvis det skal give mening at udflytte arbejdspladser for at skabe et Danmark i balance, så skal man huske, at folkeskolen skal kunne følge med.

Så kan vi tage fra kassen for at spæde lidt til skolernes trængte budgetter. Ja, det kunne vi, hvis der var penge. Vi bruger hver en krone, og hvis vi tilfører for eksempel skoleområdet X antal millioner til drift år efter år, ja, så bliver det økonomiske uføre lige så stort som regeringens ønske om at udsulte folkeskolen.

Brug for børnemilliard
Frederikshavn Kommune har, lige som alle de andre kommuner, det tydeligste ønske om at udføre det kommunale selvstyre med den allerstørste ansvarlighed. Men der mangler penge at drive det kommunale selvstyre for. Vi klør på for at løse opgaven med at disponere pengene. Det er vi vant til. Men. Det er på tide, at der bliver tænkt på børnene. Vi bliver nødt til at sige til Folketinget og til regeringen: Husk børnene. Husk folkets skole. Husk pasningsområdet (her er beskrivelserne af fæle udfordringer med at få enderne til at nå sammen lige så slemme).

Kære partier på Christiansborg: Folkeskolen virker glemt, selvom det er den, der skal mindske betydningen af social baggrund for at sikre uddannelse til alle. Det er vigtigt for børnene, det er vigtigt for Frederikshavn Kommune, og det er vigtigt for Danmark.

Kære regering: Prioriter nu børnene. Det kan godt være, de ikke stemmer til næste valg, men tænk på fremtiden. Vi har brug for opbakning til, at der i økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne tilflyder børneområdet penge. Tak for ældremilliard og værdighedsmilliard. Nu er der brug for børnemilliard.

Forrige artikel Kronik: Pape gør op med Schlüters fængselspolitik Kronik: Pape gør op med Schlüters fængselspolitik Næste artikel EL: Venstre klamrer sig til solnedgangsteknologier EL: Venstre klamrer sig til solnedgangsteknologier