Borgmestre delte over asyludspil

ASYL: Hvis det står til Socialdemokratiet, skal kommunerne være med til at afgøre, hvor mange flygtninge der fremover får lov til at opholde sig i Danmark. Men landets borgmestre er langt fra enige om kommunernes rolle i sagen, viser en rundspørge til Altingets Borgmesterpanel.

Forsøger Socialdemokratiet at kapre DF's vælgere? Det mener Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen, der også mener, at kommunerne allerede har stor indflydelse på, hvordan flygtninge fordeles i kommunerne.
Forsøger Socialdemokratiet at kapre DF's vælgere? Det mener Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen, der også mener, at kommunerne allerede har stor indflydelse på, hvordan flygtninge fordeles i kommunerne.Foto: Colourbox
Benjamin Holst

“Vores loft bliver lagt ud fra de indstillinger og anbefalinger, der kommer fra kommunerne om, hvor mange de effektfuldt kan integrere. Det skal meldes ud et år ad gangen fra Christiansborg.”

Sådan lød det mandag fra partiformand Mette Frederiksen, da Socialdemokratiet præsenterede sit asyl- og udlændingeudspil. Men der er langt fra entydig opbakning til forslaget hos kommunerne. Faktisk kunne landets borgmestre næsten ikke være mere delte i spørgsmålet om, hvorvidt kommunerne skal være med til at afgøre, hvor mange flygtninge der får lov til at slå sig ned i Danmark. 

Sådan svarede Altingets Borgmesterpanel på spørgsmålet: Støtter du forslaget om, at kommuner skal være med til at afgøre, hvor mange asylansøgere der kan få ophold i Danmark?

“Jeg har en bekymring for, at når man trækker tingene ned på kommunalt niveau, så vil vi altid være tvunget til at se det ud fra vores lille lokale perspektiv og andedam. Så lægger man vurderingen ud til kommunerne, så vil antallet altid være meget lavt sat, hvorimod det ville blive en mere solidarisk fordeling, hvis man lagde det op på EU-niveau.”

Sofie Valbjørn (ALT)
Borgmester i Fanø Kommune

“Jeg tror ikke på, at 98 kommunalpolitiske flygtninge-slagsmål vil gøre noget godt for integrationen – tværtimod vil det bare være med til at øge kløften mellem dem, der ingen fremmede ønsker, og dem, der ønsker et multikulturelt samfund. Beslutningen om antal må derfor ligge på nationalt plan, og så må vi i kommunerne løfte opgaven med at integrere dem, der kommer nu,” skriver Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted.

I alt 31 borgmestre har denne gang deltaget i Altingets Borgmesterpanel og svaret på spørgsmålet om, hvorvidt de støtter Socialdemokratiets forslag. Af de 31 har 11 svaret ‘Ja’, mens 12 har svaret ‘Nej’ og 8 ‘Ved ikke’.

Besvarelserne følger i høj grad et partipolitisk og geografisk mønster, hvor især Venstre-borgmestre i vest er imod forslaget, mens socialdemokratiske borgmestre tættere på hovedstaden støtter det.

“Jeg synes, det system, vi har i dag, det fungerer rigtig godt. Vi løser jo allerede opgaverne. Det lægges ud i hver enkelt region, og så drøfter kommunerne det i fællesskab, og man har mulighed for at ændre fordelingen. Jeg ser slet ikke et problem,” siger Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen Kommune, og fortsætter:

“Jeg synes, det ligner et forslag, som har til hensigt at slå DF på deres hjemmebane som det ene, og at hive DF væk fra blå blok som det andet. Desuden har vi jo i en årrække drøftet nærområderne. Det ved A selvfølgelig godt. Der er blevet gjort rigtig, rigtig mange forsøg fra EU og andre på at lave lejre i Nordafrika, uden held,” siger Egon Fræhr.

Flygtninge er ressourcer
Heller ikke Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn fra Alternativet, mener, at forslaget om at lade kommuner afgøre antallet af flygtninge, der skal bevilges opholdstilladelse, bør ligge hos kommunerne:

“Jeg har en bekymring for, at når man trækker tingene ned på kommunalt niveau, så vil vi altid være tvunget til at se det ud fra vores lille lokale perspektiv og andedam. Så lægger man vurderingen ud til kommunerne, så vil antallet altid være meget lavt sat, hvorimod det ville blive en mere solidarisk fordeling, hvis man lagde det op på EU-niveau,” siger Sofie Valbjørn.

Men er det ikke rimeligt, at kommunerne får en medbestemmelse. Det er trods alt dem, der kan vurdere, hvor mange “de effektfuldt kan integrere,” som Mette Frederiksen udtrykker det?

“Jeg synes hele denne debat og Socialdemokratiets udspil mangler, at vi ser på de ressourcer, der er ved at få nye mennesker ind i vores land. De flygtninge, vi har på Fanø, er velintegrerede og fungerer rigtig fint. Der er nogle få, der bokser og kæmper med det, men de fleste af dem er velintegrerede. Jeg synes, der er en stor forskydning i (forståelsen af, red.), hvor stort problemet egentlig er,” siger Sofie Valbjørn.

Er der en grænse for, hvor mange flygtninge Fanø ville kunne tage?

“Det har jeg ikke taget stilling til, men nej, det tænker jeg ikke. Det er et spørgsmål, som skaber et eller andet billede af, at vi kan blive oversvømmet. Og den bekymring deler jeg ikke,” siger Sofie Valbjørn.

Socialdemokratisk opbakning
Forslaget får til gengæld opbakning fra flere socialdemokratiske borgmestre, blandt andre Nils Viggo Lynghøj (S), borgmester i Struer, der skriver: "Det er vigtigt, at kommunerne får indflydelse på, hvor mange flygtninge de kan håndtere."

Hans socialdemokratiske kolleger i både Hvidovre, Herlev og Ballerup bakker ligeledes op om forslaget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Hvidesten

Byrådsmedlem (V), fhv. borgmester (V), Ringsted Kommune, formand, IFFD (Idræts- og Fritidsfaciliteter i Danmark)
cand.oecon.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sofie Valbjørn

Projektchef
ba.scient.anth (Københavns Uni. 2005), cand.scient. i socialvidenskab og kulturmøder (RUC 2008)

0:000:00