Borgmestre efterlyser "logik" og "sund fornuft" i nyt danmarkskort for genåbning

Flere borgmestre vil have ændret grænserne på det danmarkskort, som afgør, hvor meget der må genåbnes. Kommuner med lave smittetal holdes i strammere greb, end områder med et højere smittetryk, lyder kritik.

I Nord- og Vestjylland og på Bornholm har folkeskolernes 9. og 10. klasser udsigt til at komme tilbage i skolen i næste uge. Men ikke i andre dele af landet, og det ærgrer borgmestre i kommuner med lavt smittetryk.
I Nord- og Vestjylland og på Bornholm har folkeskolernes 9. og 10. klasser udsigt til at komme tilbage i skolen i næste uge. Men ikke i andre dele af landet, og det ærgrer borgmestre i kommuner med lavt smittetryk.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er brug for en mere nuanceret opdeling af landet i forskellige coronazoner, når man på Christiansborg skal blive enige om, hvor man må genåbne mere eller mindre.

Det mener en række borgmestre, som undrer sig over det danmarkskort, eksperter og myndigheder har udarbejdet som en del af deres anbefaling til en mere regionalt tilpasset genåbning.

Særligt er det faldet de fire borgmestre i Sydvestjylland noget for brystet, at de trods lave smittetal i deres område ikke kan få lov til at åbne for efterskoler og folkeskolens afgangsklasser på samme måde, som det anbefales for Nord- og Vestjylland.

Det skyldes, at hele Sydjylland – altså alle kommuner fra Vejle, Billund og Varde og syd på – indgår i den samme coronaregion.

”For os at se går Vestkysten helt ned til grænsen. Og når man har kunnet finde ud af at dele Midtjylland op i et ’øst’ og et ’vest’, så burde man også kunne finde ud af at fortsætte den opdeling helt ned til den tyske grænse,” siger Erik Buhl (V), der er borgmester i Varde Kommune.

Han har sammen med sine borgmesterkollegaer i Esbjerg, Fanø og Tønder skrevet til samtlige partiledere for at få dem til at slå den ekstra streg på landkortet, som vil adskille de østlige og de vestlige kommuner i Sydjylland.

Lolland og Falster klar til mere
Også øst for Storebælt skaber inddelingen af Danmark i forskellige landsdele utilfredshed.

I Guldborgsund Kommune har borgmester John Brædder (Lokal) mere end svært ved at forstå, hvorfor genåbningen på øerne Falster og Lolland skal gøres afhængig af situationen i blandt andet Holbæk og Sorø, hvor smittetrykket er langt højere.

”Det virker slet ikke til, at eksperterne har opdaget, at der er to øer hernede, som har et lavt smittetal og kun grænser op til kommuner med et lavt smittetal. Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke kan få en genåbning, som den man lægger op til på Bornholm eller i Nord- og Vestjylland,” siger John Brædder.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00