Borgmestre klar til at droppe investeringer og samarbejde i Rusland

Mens kommuner ruster sig til at modtage flygtninge fra Krigen i Ukraine, så er flere borgmestre og lokalpolitikere klar til at gå videre og trække sig fra investeringer med adresse i Rusland. I Aarhus kan det også betyde farvel til russisk venskabsaftale.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) har allerede besluttet at afhænde kommunens investeringer i russiske selskaber.
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) har allerede besluttet at afhænde kommunens investeringer i russiske selskaber.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Den russiske invasion af Ukraine kalder på lokalpolitisk handling i Danmark.

Fredag udsendte Udlændingestyrelsen et brev til landets kommuner om at begynde at forberede sig til at kunne modtage et ”betydeligt antal migranter og asylansøgere”.

Samtidig melder borgmestrene i flere kommuner sig klar til at droppe investeringer med forbindelse til Rusland. I Aarhus Kommune er den sag allerede afgjort.

”Jeg har bedt mit system om at se på det. Vi har investeringer i to russiske virksomheder, som vi nu vil afhænde,” siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

I Hvidovre har SF-borgmester Anders Wolf Andresen bedt sin forvaltning om en gennemgang af kommunens investeringsportefølje og indkøb for at kunne luge ud i eventuelle russisk forankrede engagementer.

”Har vi den slags investeringer skal vi have drøftet, om det at investere og handle med et land som på den måde overfalder en demokratisk nabo matcher vores etiske retningslinjer. Det tvivler jeg selv stærkt på, at det gør,” siger Anders Wolf Andresen.

Dragsted vil undersøge russiske investeringer

Altinget har spurgt Københavns Kommune, der er landets største kommunale investor, om kommunen har investeringer i Rusland.*

Økonomiforvaltningen oplyser dog i et skriftligt svar til Altinget, at Københavns Kommune ikke investerer i russiske selskaber eller obligationer.

Få kilometer fra Københavns Rådhus på Frederiksberg, vil Pelle Dragsted, medlem af Frederiksbergs kommunalbestyrelse for Enhedslisten have kommunen til at undersøge om kommunen investerer i russiske selskaber eller aktiver.

Ligeledes vil Pelle Dragsted have undersøgt, om Frederiksberg Kommune bruger russisk gas eller olie i vores forsyning. 

Det skriver han på Twitter. 

Farvel til russiske statsobligationer

I sidste uge kunne Børsen fortælle at både Skanderborg og Thisted Kommune har investeret direkte i russiske statsobligationer.

I et efterfølgende interview kaldte Thisted-borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) det for ”noget pjat,” at hans kommunes investeringer på 9,4 millioner kroner skulle indebære en risiko for, at man dermed er med til at finansiere den russiske invasion af Ukraine.

Fredag var meldingen dog mere entydig i et interview med Nordjyske.

”Selvfølgelig skal vi ikke investere i russiske statsobligationer i den her situation, som vi står i. Arbejdet med en ny investeringsstrategi er allerede sat i gang, for selvfølgelig skal kommunens investeringer være etisk forsvarlige,” siger Niels Jørgen Pedersen til Nordjyske.

Det var ikke muligt for Altinget at få en kommentar fra Skanderborgs borgmester Frands Fischer (S) fredag, om hans kommunes investeringer i russiske statsobligationer.

Godt etik er ikke en by i Rusland

Det er ikke kun investeringer og indkøb, som er på den lokalpolitiske ’sanktionsliste’. I Aarhus foreslår Venstre-rådmand Christian Budde, at Aarhus også ophæver sit venskabssamarbejde med den russiske by Sankt Petersborg.

”Det er klart, at det ikke får de russiske tanks til at sætte i bakgear ud af Ukraine. Men det kan sende et symbolsk signal, som jeg synes er vigtigt, og potentielt er det også en økonomisk hammer – godt nok en af de lidt mindre – men som alligevel er relevant,” siger Christian Budde.

Det er klart, at det ikke får de russiske tanks til at sætte i bakgear ud af Ukraine. Men det kan sende et symbolsk signal.

Christian Budde (V)
Rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune

Han har fremsat er forslag til byrådet om at opgive venskabsbyen og herudover også at kortlægge ”alt samarbejde” mellem Rusland og Aarhus Kommune og at undersøge ”sanktionsmuligheder”.

 Han er på det rene med, at det næppe er noget, som vil få den russiske præsident Vladimir Putin til at spærre øjnene op. Men det primære publikum er også et andet.

”Det handler først og fremmest om, at vi skal sende et signal til Ukraine og herboende ukrainer. Men vi skal selvfølgelig også sende et signal til Rusland, om at det her er fuldstændigt uacceptabelt,” siger Christian Budde.

Udenrigspolitik krævet også lokalpolitisk stillingtagen

Også Brøndby og Aalborg Kommune har russiske venskabsbyer. Og KL har nu bedt Udenrigsministeriet om at give deres vurdering af en eventuel ophævelse af den slags aftaler.

”Jeg vil ikke afvise, at det kommer til at ske. Men vi må ikke som kommune drive udenrigspolitik og derfor er vi nødt til at afvente meldingen fra ministeriet om det først,” siger Jacob Bundsgaard.

Han peger samtidig på, at venskabssamarbejdet i praksis har været suspenderet i en årrække som en protest rettet mod både Skt. Petersborg og ”det russiske system” for en ”helt uacceptabel” behandling af LGBT-personer.

Hvidovres SF-borgmester er helt på linje med Jacob Bundsgaard i forhold til, at udenrigspolitik som udgangspunkt ikke er et lokalpolitisk anliggende.

Men derfor er det fortsat legitimt og relevant at handle fra lokal side i den givne situation.

”Vi skal se på, om vi etisk kan stå inden for vores investeringer og indkøb præcis som når vi for eksempel diskuterer klimavenlige investeringer over for olie. Det er klart, at vi jo bare er en lille brik i et meget stort spil. Men hvis alle handler på det her, så kan det forhåbentlig have en lille betydning,” siger Anders Wolf Andresen.


Artiklen er opdateret med svar fra Københavns Kommune og tweet fra Pelle Dragsted d. 27. februar 2022.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Budde Opstrup

Rådmand for Sundhed og Omsorg (V), Aarhus Kommune, politisk leder, Venstre, Aarhus Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Anders Wolf Andresen

Borgmester (SF), Hvidovre Kommune, byrådsmedlem (SF), Hvidovre Kommune
cand.scient.pol.

0:000:00