Borgmestre tvivler på reform-tidsplan

REFORM: Mere end hver anden borgmester tror ikke, at folkeskolereformen vil være fuldt ud implementeret, når eleverne vender tilbage efter sommerferien. Det viser en ny rundspørge, som Altinget.dk har lavet blandt landets borgmestre.
Folkeskolereformen vil ikke være fuldt ud implementeret, når eleverne vender tilbage efter sommerferien, mener et flertal af landets borgmestre.
Folkeskolereformen vil ikke være fuldt ud implementeret, når eleverne vender tilbage efter sommerferien, mener et flertal af landets borgmestre. Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen
En længere skoledag, hvor lærere og pædagoger arbejder tættere sammen, og hvor undervisningen skal foregå i klasselokalerne, på engen og på det lokale museum.

Det er noget af det, der venter landets folkeskoleelever, når den nye folkeskolereform formelt set skal træde i kraft den 1. august i år.

Men ifølge en rundspørge, som Altinget.dk har lavet blandt 58 af landets 98 nye borgemestre, er det kun hver tredje, som rent faktisk tror, at reformen vil være fuldt ud implementeret efter sommerferien.

56,9 procent af borgmstrene tror derimod ikke, at alle reformelementerne vil være på plads, mens 10,4 procent svarer, at de ikke ved det.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdG1XS18wRVdjTkN1dzFybjFnWWI0anc&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB4&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"12"},"animation":{"duration":500},"colors":["#3366CC","#DC3912","#FF9900","#109618","#990099","#0099C6","#DD4477","#66AA00","#B82E2E","#316395","#994499","#22AA99","#AAAA11","#6633CC","#E67300","#8B0707","#651067","#329262","#5574A6","#3B3EAC","#B77322","#16D620","#B91383","#F4359E","#9C5935","#A9C413","#2A778D","#668D1C","#BEA413","#0C5922","#743411"],"width":406,"is3D":false,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"pieHole":0,"booleanRole":"certainty","title":"Forventer du, at folkeskolereformen vil v\u00e6re fuldt ud implementeret 1. august i \u00e5r?","height":395,"legend":"bottom","focusTarget":"series","tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"PieChart","chartName":"Diagram1"} </script>Kilde: Altinget.dk har foretaget rundspørgen til landets borgmestre over de sidste 14 dage i januar. 60 borgmestre har deltaget, hvoraf 58 har svaret på spørgsmålet om implementeringen af folkeskolereformen. Se nederst i artiklen.

Eleverne vil mærke indkøringsfase
Ib Kristensen (V), borgmester i Billund Kommune, er en af dem, som ikke tror, at reformen vil være fuldt ud implementeret den 1. august i år.

"Vi skal nok få startet reformen op, og de praktiske dele skal nok være på plads. Men vi vil slet ikke være færdige der, og det tror jeg ikke, nogle kommuner er. Det er en stor reform, og vi skal have opbygget nogle nye arbejdsrutiner blandt medarbejderne, og det tager tid. Hvis den først er fuldt ud implementeret om et år, vil det være fint med mig," siger han.

Heller ikke Henrik Hvidesten, venstreborgmester i Ringsted, tror, at reformen vil være foldet fuldt ud på kommunens ni folkeskoler efter sommerferien. Det nye fag "håndværk og design" når man eksempelvis ikke at blive færdig med inden den 1. august i år.

Det skyldes ifølge Henrik Hvidesten, at der er brug for mere tid til at opkvalificere lærerne og få de fysiske rammer på plads. Derfor må de midtsjællandske børn og unge vente vente til august 2015, før de kan få det nye håndværksfag.

"Når man laver så store og gennemgribende ændringer på skoleområdet, kommer det til at tage tid, før alle tingene er på plads. Ikke mindst i forhold til den nye arbejdskultur, og jeg tror da også, at både elever og lærere kommer til at mærke, at der vil være tale om en indkøringsfase efter sommerferien," siger Ringsted-borgmesteren.

Begyndte i god tid
Anderledes er meldingen fra Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen Kommune.

Han er overbevist om, at hele reformen vil være på plads i den sydjyske kommune den 1. august.

"Vi begyndte i god tid. Vi oprettede allerede sidste år en styregruppe, som har lavet en drejebog for de ting, vi skal nå at få på plads. Vi har blandt andet fået lavet en aftale med præsterne om konfirmationsundervisningen i skoletiden, og vi har også fået styr på de samarbejdspartnere, vi fremover skal have," siger han.

Derudover besluttede man fra dag ét i Vejen Kommune, at man ikke ville lave en lokal arbejdstidsaftale med de lokale folkeskolelærere.

"Det har sparet os for en masse møder, som ville have taget meget tid," siger Egon Fræhr.

Brug for arbejdsro
Det er ikke kun landets borgmestre, som tvivler på, at folkeskolereformen er foldet fuldt ud på landets 1.240 folkeskoler efter sommerferien.

Skoleledernes formand, Anders Balle, har tidligere udtalt til Altinget.dk, at det vil tage mindst to-tre år, før reformen har bundfældet sig hos især medarbejderne. Ud over at eleverne skal gå flere timer i skole, skal lærerne også undervise mere og tilbringe flere timer på skolerne. Derudover skal skolerne nu styres ud fra nogle fastlagte læringsmål, og det bliver i høj grad skoleledernes opgave at få de mange reformelementer til at spille sammen.

"Hvis man begynder at måle efter et år, forventer jeg rent faktisk, at man vil se et resultatmæssigt dyk på skolerne, fordi al energien er blevet brugt på at planlægge den nye skoledag," udtalte Anders Balle til Altinget.dk.

Hos Børne- og Kulturchefforeningen tror man også, at det vil komme til at tage længere tid, før reformen er faldet helt på plads. Derfor har foreningen opfordret til politisk arbejdsro i de næste par år.

S: Godt at vi kommer i gang
På Christiansborg er Socialdemokraternes nye børne- og undervisningsordfører, Annette Lind, ikke overrasket over svarfordelingen blandt borgmestrene. Men det får hende ikke til at ryste på hånden i forhold til reformens deadline.

"Det er en stor opgave at implementere folkeskolereformen. Men jeg tror, at man lynhurtigt får løst problemerne ude på de enkelte skoler, når først man kommer i gang. Vi har sat en tidsfrist, og den skal man arbejde efter, og det skal skolerne nok klare. Derfor er det også bedre, at de kommer i gang nu, end at man udskyder reformen," siger Annette Lind, der selv er uddannet lærer og som tidligere har arbejdet som skoleleder.

Hun kan samtidig godt forstå, at både skolelederne og børne- og kulturcheferne gerne vil have politisk arbejdsro i de næste par år.

"Det skal vi nok give dem. Det vigtige er, at skolerne kommer i gang med reformen og får opbygget nogle kulturer på skolerne, som fremadrettet skal bære reformen," siger Annette Lind.

Dokumentation
Altinget.dk har foretaget rundspørgen til landets borgmestre over de sidste 14 dage i januar.

60 borgmestre har svaret. Heraf er 29 fra Venstre. 17 er socialdemokrater, 8 er konservative, 2 repræsenterer en lokalliste, 1 er radikal og 3 har ikke angivet parti.

Geografisk set er 19 borgmestre fra Region Hovedstaden, 11 fra Region Syddanmark, 10 fra Region Sjælland, 8 fra Region Midtjylland, 8 fra Region Nordjylland, mens fire ikke har angivet region.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Anders Balle

Fhv. formand, Skolelederforeningen og LC-lederforum
lærer (Jelling Seminarium 1972)

0:000:00