Brandtale ved bededags-demo skaber uro i fagbevægelsen

Akademikerforbundene Djøf og DM ærgrer sig over tale fra DSU-næstformand Carl Emil Lind ved stor demonstration arrangeret af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Carl Emil Lind, formand for Metal Ungdom og næstformand i DSU, var blandt talerne, da Fagbevægelsens Hovedorganisation søndag den 5. februar 2023 holdt demonstration på Christiansborg Slotsplads under overskriften "Bevar store bededag".
Carl Emil Lind, formand for Metal Ungdom og næstformand i DSU, var blandt talerne, da Fagbevægelsens Hovedorganisation søndag den 5. februar 2023 holdt demonstration på Christiansborg Slotsplads under overskriften "Bevar store bededag".Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Det skulle være en “markering for alle”.

Sådan lød det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) forud for den demonstration mod afskaffelsen af store bededag, der søndag fandt sted på Christiansborg Slotsplads og samlede tusindvis af danskere.

En tale fra formanden for Metal Ungdom og næstformanden i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Carl Emil Lind, er imidlertid ikke faldet i god jord i alle dele af fagbevægelsen, der ellers er enige om, at store bededag bør bevares.

”’Det er bare én fridag, og store bededag betyder ikke så meget for mig’. Sådan lyder det fra nogle af mine konsulentvenner, som lige så godt kan sende deres arbejdsmails fra en fortovscafé i København, og hvis største bekymring er, de ikke længere kan handle i Irma,” sagde Carl Emil Lind.

“Sagen er en anden for hende, der fejer fortovet, og for ham, der sidder bag kassen. For dem har arbejderbevægelsen og den danske model været den mest effektive frihedsbevægelse i verden. Målet har altid været gradvist at garantere mere frihed og fritid for os i overalls og blå kedeldragter,” lød det fra scenen.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Talen blev mødt med et stort bifald blandt de tusindvis af fremmødte demonstranter, og på Facebook har talen fået ros fra de to næstformænd i FH, Morten Skov Christiansen og Nanna Højlund, der skriver henholdsvis “Kæmpe tale. Flot” og “Stærkt” som kommentarer til Carl Emil Linds tale.

Men ifølge landets to største fagforbund for akademikere, Djøf og DM, gravede Carl Emil Lind med sin tale grøfter mellem forskellige faggrupper med samme mål.

Det er ærgerligt, at han står og opfinder modsætninger mellem de forskellige lønmodtagergrupper

Sara Vergo
Formand for Djøf

0:000:00