Bred enighed om at afskaffe karakterbonus

FARVEL: Det ligner et farvel til studenternes mulighed for at gange deres snit med 1,08, hvis de påbegynder en videregående uddannelse senest to år efter færdiggjort uddannelse.

"Vi er mere end tal," lyder det på de københavnske gymnasieelevers banner. Og nu ser det ud til, at et af gymnasiets væsentligste tal – nemlig 1,08-bonusordningen – snart kan være fortid. 
"Vi er mere end tal," lyder det på de københavnske gymnasieelevers banner. Og nu ser det ud til, at et af gymnasiets væsentligste tal – nemlig 1,08-bonusordningen – snart kan være fortid. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det skal være slut med, at studenter kan gange deres karaktergennemsnit med 1,08, hvis de starter på en videregående uddannelse inden for to år.

Sådan lyder det fra et bredt flertal i Folketinget bestående af DF, EL, ALT, SF, R og S, der alle vil afskaffe bonusordningen.

"Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at denne bonus ikke har været med til at få de studerende hurtigere i gang med en videregående uddannelse, og at den skævvrider adgangen. Derfor skal karakterbonussen afskaffes," siger Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Mette Reissmann.

Også Jens Henrik Thulesen Dahl, undervisningsordfører hos Dansk Folkeparti, ser gerne bonusordningen afskaffet.

Vi synes, det virker, som om ordningen stresser de unge meget, og vi kigger på, om det ikke er noget, vi kan få afskaffet.

Mads Fuglede
Uddannelses- og forskningsordfører, Venstre

"Der er noget dybt ulogisk i, at man har fået en karakter for noget, man er blevet bedømt for, og så kan man begynde at gange den op, fordi man gør noget bestemt, der ikke har noget at gøre med kvalifikationer," siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der dog vil kigge på, hvordan man i stedet kan få de unge til at starte tidligere på en ungdomsuddannelse.

Drøftelser efter sommerferien
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har for nylig i et folketingssvar givet udtryk for, at han vil "drøfte 1,08-reglens fremtid med SU-aftalepartierne", og at han forventer, at drøftelserne om bonusordningens fremtid indledes efter sommerferien.

Det sker blandt andet på baggrund af, at Udvalget om bedre universitetsuddannelser i marts kom med 37 anbefalinger til, hvordan universitetsuddannelserne kan styrkes. Og en af de anbefalinger lyder, at 1,08-reglen bør afskaffes.

Venstre går ind til drøftelserne om bonusordningens fremtid med indstillingen om, at man er "villig til at se på, om den skal fjernes," oplyser uddannelses- og forskningsordfører i Venstre, Mads Fuglede.

"Vi synes, det virker, som om ordningen stresser de unge meget, og vi kigger på, om det ikke er noget, vi kan få afskaffet," siger han til Altinget. 

Liberal Alliance har tidligere udtrykt sig positivt om at afskaffe karakterbonussen, mens Konservative endnu ikke har drøftet partiets holdning til bonusordningen.

Alternativet har for nylig foreslået en omvendt bonusordning. Den kan du læse mere om i den i den fulde version af denne artikel på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

Mette Reissmann

MF (S), erhvervsordfører, Socialdemokratiet, formand, Marstal Navigationsskole, formand, Københavns Idrætsefterskole, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, TV-vært, TV3
cand.merc.jur. (CBS 1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024