Bred politisk aftale sætter ind mod MRSA-truslen

RESISTENS: Udvikling af elite-bedrifter, et nyt ekspertråd og en skærpet indsats mod landbrugets brodne kar er blandt indsatserne i nyt veterinærforlig.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) indgik onsdag en aftale med samtlige af Folketingets partier, der skal gælde fra 2018 til 2021.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) indgik onsdag en aftale med samtlige af Folketingets partier, der skal gælde fra 2018 til 2021.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Sine Riis Lund

De dygtigste landmænd skal have lov at brande sig som elite-bedrifter, mens et veterinærrejsehold skal øge sin indsats mod branchens brodne kar.

Det er to af mange initiativer, som regeringen sammen med alle Folketingets partier er blevet enige om i en ny veterinæraftale for de kommende fire år.

Aftaleparterne er enige om at afsætte 303 millioner kroner til det veterinære område.

Pengene skal gå til blandt andet at overvåge forekomsten af husdyr-MRSA i flere husdyrarter og at lave en ny global trusselsvurdering af både kendte og nye smitsomme husdyrsygdomme. Og så tilføres der 35 millioner kroner til forskning i MRSA.

Fakta

MRSA og antibiotikaforbrug

  • En screening af husdyr-MRSA fra Fødevarestyrelsen i 2016 viste, at forekomsten i slagtesvinebesætninger var steget fra 68 procent i 2014 til 88 procent i 2016.
  • Fra 2009 til udgangen af 2016 er antibiotikaforbruget reduceret med godt 25 procent i svinebesætningerne.
  • Svineproduktionen står for cirka 75 procent af det samlede antibiotikaforbrug til dyr.
  • Den seneste handlingsplan for husdyr-MRSA satte et mål om at reducere antibiotikaforbruget til svin med 15 procent fra 2015 til 2018.

Kilde: Veterinærforlig III og rapport ved MRSA-ekspertgruppen fra august 2017

“Aftalen er ambitiøs, fordi vi har fulgt de anbefalinger, der er kommet fra MRSA-ekspertgruppen, blandt andet på forskningsområdet,” sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på et doorstep på Christiansborg onsdag.

Blandt øvrige initiativer er at nedbringe flokmedicinering og nedsætte et fast, uvildigt veterinærmedicinsk ekspertråd, der i 2018 skal komme med konkrete anbefalinger til at reducere antibiotikaforbruget under hensyntagen til samtidig udfasning af lægemiddelzink.

Massivt løft i svineproduktion
Esben Lunde Larsen bemærkede, at regeringens ambition med aftalen ikke er at udrydde MRSA, men i langt højere grad at få fokus på, hvordan vi bruger vores antibiotika og hvordan man kan bruge forebyggende foranstaltninger, så der ikke udvikles problemer med resistens.

“Man skal huske på, at hele forholdet omkring MRSA, og det siger ekspertgruppen også, ikke udgør et kæmpe problem i vores sundhedstilstand i Danmark, men vi er meget opmærksomme på det og har et ønske om at flytte den dagsorden, og det gør vi med denne her aftale,” sagde miljø- og fødevareministeren.

Socialdemokratiets landbrugsordfører, Simon Kollerup, kaldte da også dagens aftale for “et stort skridt i indsatsen mod MRSA” og hæftede sig ved, at man med aftalen regner med at få et “massivt løft af bredden i den danske svineproduktion”, der vil sikre, at også dyrevelfærden stiger.

Præcist hvor meget antibiotikaforbruget skal sænkes er endnu uvist. Foreløbigt har forligsparterne blot givet hinanden håndslag på, at man mødes i slutningen af 2018 for at fastsætte nye mål for reduktion af antibiotikaforbruget, når den nuværende målsætning udløber.

Kigger mod Norge
Enhedslisten har været blandt de mest kritiske røster over for regeringens indsats mod MRSA.

Landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding gjorde klart, at hun onsdag stod bag Esben Lunde Larsen, fordi hun kunne stå inde “for det samlede billede i aftalen” og at aftalen indeholdt “en række ambitiøse elementer”.

Hun glædede sig blandt andet over, at man nu vil kigge mod Norge, der er lykkedes med at friholde besætninger for MRSA, for at blive klogere på, hvordan man også i Danmark kan få en MRSA-fri produktion.

“Jeg synes, at aftalen begynder at tage hånd om det, som vi skulle have taget hånd om for ti år siden, da vi så, at det her blomstrede op. Så det er på høje tid, men det gør jo ikke denne her aftale dårligere,” sagde Maria Reumert Gjerding.

Dansk Folkepartis landbrugsordfører, Lise Bech, glæder sig over, at Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold styrkes med en million kroner årligt til blandt andet at føre kontrolkampagner mod branchens brodne kar.

“De fleste landmænd gør det rigtig, rigtig godt, men der er altså nogen, der ikke gør det ordentligt, og dem skal vi have fat i, fordi det ødelægger det for mange, at der er nogle få, der ikke gør det ordentligt,” sagde hun.

Dokumentation

Tre ordførere om tre indsatsområder i veterinærforliget

Trine Torp om udvikling af elite-bedrifter
Landbrugsordfører, SF
Trine Torp
Jeg vil gerne fremhæve det, vi har lavet omkring elite-bedrifter, fordi der er landmænd, der udmærker sig ved at være gode til at sænke deres forbrug af antibiotika og zink, have længere fravænningsalder, sammensætte deres foder på en måde, der skaber sundere dyr og i det hele taget løfte området. Dem vil vi gerne fremhæve og på den måde motivere andre til at gå den vej, så vi løfter hele landbruget fra neden.

Christian Poll om forsøg med mere brug af probiotika
Landbrugsordfører, Alternativet
Christian Poll
Vi skal have helt andre måder at tænke på i stedet for bare at tænke, at en medicin bare skal erstatte en anden type medicin.

Nu får vi probiotika på bordet og skal kigge på det. Probiotika er jo ikke i sig selv noget nyt, det er noget, man udviklede for 2.000 år siden til at få mælk til at holde sig længere, og som vi andre jo bruger, når vi skal til Mallorca, men hvorfor ikke bruge det systematisk og virkelig få undersøgt, hvad der kan lade sig gøre her.

Probiotika er mælkesyrekultur, og det er jo fuldstændig uden bivirkninger og har ingen resistensproblematikker, så der skal meget til, før det ikke vil være en rigtig god ide.

Simon Kollerup om styrkelse af eksisterende smittebarrierer mellem stald og samfund
Landbrugsordfører for Socialdemokratiet
Simon Kollerup
Denne her aftale er lavet på baggrund af tal, der viser, at MRSA praktisk talt er i nærved alle svinebesætninger, og derfor har en stor kunst i aftalen været at få styrket smittebarrieren mellem stald og det omgivende samfund.

Jeg er glad for, at vi får hygiejnekrav som et obligatorisk bad indført og at vi i det hele taget får styrket, at smitten bliver i staldene, og vi så samtidigt forsøger os med nye tiltag inde i staldene for at få reduceret MRSA-omfanget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)









0:000:00