Bredt flertal stemte for: Farefuld Afrika-mission venter danske soldater

FORSVAR: Danske soldater bliver attraktive mål for militante islamister, når Danmark skal deltage i stor fransk mission på tværs af fem afrikanske lande, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.

Torsdag vedtog et bredt flertal i Folketinget at sende to troppetransporthelikoptere og 70 danske soldater til Sahel-regionen i Afrika.

Her skal de i 12 måneder deltage i en antiterror-mission ledet af Frankrig. Under navnet Operation Barkhane jagter mere end 4.500 franske soldater terrorister i de fem afrikanske lande Mali, Mauretanien, Burkina Faso, Niger og Tchad.

De danske soldater bliver en del af en indtil videre fem år lang fransk mission i en region, hvor sikkerhedssituationen er blevet forværret drastisk. Og hvor danske styrker ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste vil være attraktive mål for angreb fra militante islamister.

De danske styrker får til huse på en fransk base i byen Gao i det østlige Mali. Basen blev i juli i år udsat for et bilbombeangreb, som sårede i alt seks franske og estiske soldater.

Anden type mission
Folketinget vedtog også at udsende et transportfly til FN's såkaldte Minusma-mission i Mali.

Der er dog stor forskel på de to missioner. Mens Minusma primært har til formål at sikre våbenhvilen fra 2015 i det nordlige Mali, er Operation Barkhane en offensiv jagt på terrorister på tværs af de fem lande.

"Der er ingen tvivl om, at det her er en helt anden type mission. Det er ikke fredsbevarende. Det er en kampmission og meget, meget skarpere end Minusma," fastslår forsvarsordfører Eva Flyvholm fra Enhedslisten.

Partiet stemte for at udsende transportflyet til Minusma, men ikke for at udsende de to helikoptere til Operation Barkhane.

Hos SF stemte man derimod for den danske deltagelse i Operation Barkhane.

"Der er et magttomrum efter borgerkrigen i Mali samt store flygtningestrømme. Derfor er der behov for at få skabt stabilitet. Så bevæggrundene er de samme som med Minusma. Det her er så bare en franskledet mission," pointerer SF's forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen.

Største oversøiske indsats
Danmark har tidligere deltaget i Minusma-missionen i Mali, men aldrig i Operation Barkhane på tværs af de afrikanske lande.

Med mere end 4.500 soldater er Operation Barkhane aktuelt Frankrigs største oversøiske militære indsats. Ifølge det franske forsvarsministerium rådede soldaterne i juli i år over blandt andet 7 kampfly, 19 helikoptere og 260 pansrede kampkøretøjer.

Læs mere om sagen på Altinget Forsvar.

Forrige artikel DF før samråd: Vi skal DF før samråd: Vi skal "selvfølgelig" fortsætte oliejagten Næste artikel Omstridt lov om fremmedkrigere er vedtaget med stemmer fra V og DF Omstridt lov om fremmedkrigere er vedtaget med stemmer fra V og DF