Bredt politisk flertal vil styrke forsvaret

FORSVARSFORLIG: Et politisk flertal bestående af regeringen, DF og S vil tilføre det danske forsvar flere penge.

Et bredt flertal vil sætte flere penge af til det danske forsvar. Det skriver TV 2.

Meldingen kommer, mens forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl, formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen og Radikales leder Morten Østergaard søndag besøgte de danske styrker på Al Asad-basen i Irak.

På basen, der huser knap 200 danske soldater, som blandt andet træner irakiske soldater i at kunne bekæmpe Islamisk Stat, lød det, at både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er åbne for at tilføre det danske forsvar flere penge.

”I den situation vi står i i dag med et stadig mere aggressivt Rusland og en fortsat stor opgave i Mellemøsten, som også handler om vores sikkerhed – bare indirekte, så kommer vi til at bruge flere penge på forsvarsområdet,” siger Mette Frederiksen ifølge TV 2.

Samme budskab lyder fra Dansk Folkeparti, hvor Kristian Thulesen Dahl erklærer sig enig med regeringens regeringsgrundlag i, at forsvaret skal tilføres et ’substantielt løft’. Radikales Morten Østergaard afviser heller ikke at finde flere penge.

Afviser beløb på to procent af BNP
Hvor meget forsvarsbudgettet skal hæves, sætter parterne dog ikke beløb på under besøget.

Fredag afviste socialdemokratiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen over for Altinget, at partiet vil hæve forsvarsbudgettet til to procent af BNP, som Nato’s stats- og regeringschefer er blevet enige om, at landene skal bruge på forsvar inden for ti år.

Læs også: Forligskredsen splittet: Uenighed om flere milliarder til forsvaret

Forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig starter til efteråret. Til september giver forsvaret udmelding på, hvad der er behov for, for at kunne imødegå fremtidens trusler og samtidig bidrage til det internationale samarbejde.

Ifølge forsvarsministeren vil regeringen herefter komme med et udspil 1. oktober.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Løkke besøger paven, nye asylstramninger og årets første landsmøde Det sker i dansk politik: Løkke besøger paven, nye asylstramninger og årets første landsmøde Næste artikel Det sker i EU: 60 år efter Rom-traktaten, ét år efter Bruxelles-bomberne Det sker i EU: 60 år efter Rom-traktaten, ét år efter Bruxelles-bomberne