Brian Mikkelsen om ny aftale: Banker skal leve op til deres ansvar

HVIDVASK: En ny bred aftale skal gøre det muligt at bekæmpe hvidvaskning af penge langt mere effektivt. ”Bankerne har ikke haft nok fokus på at sikre, at reglerne blev overholdt,” lyder det fra Brian Mikkelsen.

Det skal være nemmere at forebygge og bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering.

Sådan lyder det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der sammen med regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale og SF har indgået en ny politisk aftale, der skal bekæmpe hvidvask af penge mere effektivt.

Og Brian Mikkelsen er meget tilfreds med den nye aftale:

”Vi skal ganske enkelt have stoppet de skruppelløse forbrydere, som flytter penge over landegrænserne. Aftalen indeholder derfor et ganske omfattende katalog af initiativer, der skaber langt bedre muligheder for at håndhæve lovgivningen om hvidvask effektivt og sikkert,” siger erhvervsministeren.

I Danmark har blandt andre storbankerne Nordea og Danske Bank fået kritik for ikke at leve op til deres forpligtelser, når det handler om at forhindre kriminelles hvidvask af penge. Men det skal altså være slut nu, mener Brian Mikkelsen:

"Jeg må desværre erkende, at bankerne ikke har haft nok fokus på at sikre, at reglerne blev overholdt. Aftalen vil af samme grund også sætte langt større fokus på hvidvask i ledelsen hos de finansielle virksomheder,” siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

”Vi markerer klart over for banker og rådgivere med aftalen, at de skal leve op til deres samfundsansvar, hvis de vil undgå alvorlige sanktioner.”

Aftalen kommer blandt andet efter Panama Papers-afsløringerne, der begyndte at rulle i foråret 2016. I kølvandet på lækket af de over 11 millioner dokumenter iværksatte Finanstilsynet en undersøgelse, og i marts i år blev det slået fast, at danske banker ikke har gjort nok for at stoppe hvidvaskning af penge.

Udover initiativer, der skal styrke indsatsen imod hvidvask, skærpes sanktionerne også. Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal straffene nemlig stå i rimeligt forhold til overtrædelsernes grovhed og have en afskrækkende effekt.

”Vi skal sikre, at alvorlig hvidvaskkriminalitet straffes hårdt ved domstolene. Derfor forhøjer vi nu strafferammen i hæleribestemmelsen, så der kan udmåles en endnu hårdere straf til de personer, der begår hvidvask af meget omfattende karakter,” siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

”Samtidig vil den nye hvidvaskstrategi medvirke til at styrke samarbejdet mellem myndighederne på hvidvaskområdet.”

Justitsministeren og erhvervsministeren vil hurtigst muligt fremsætte forslag til den nødvendige lovgivning og indhente den bevillingsmæssige hjemmel. Inden året er omme, vil aftaleparterne gøre status for indsatsen på hvidvaskområdet.

Forrige artikel Lars Løkke sparker trepartsforhandlinger om efteruddannelse i gang Lars Løkke sparker trepartsforhandlinger om efteruddannelse i gang Næste artikel SF trækker minister i samråd om olieboringer på Lolland SF trækker minister i samråd om olieboringer på Lolland