Optræk til britisk lynvalg: EU-rådsformand foreslår at udskyde Brexit til næste år

NY DEADLINE: Den britiske premierminister, Boris Johnson, vil trykke på valgknappen, hvis EU giver Storbritannien en forlængelse. Spørgsmålet er nu, om alle de 27 EU-lande er klar til at give briterne det.

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstThomas Lauritzen

Briternes afsked med EU-samarbejdet tegner til at blive udskudt atter en gang.

Tirsdag aften opfordrer formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, de øvrige 27 EU-lande til at godkende briternes anmodning om at udskyde deres udtrædelse af EU-samarbejdet.

Det skriver han på Twitter.

Meldingen fra rådsformanden kommer i kølvandet på, at et flertal i det britiske underhus har stemt imod regeringens stramme tidsplan for behandlingen af lovgivningen bag udtrædelsesaftalen.

Regeringen havde lagt op til, at den mere end 100 siders lange aftale skulle behandles i løbet af tirsdag, onsdag og torsdag i denne uge. Det skulle sikre, at briterne ville være klar at forlade EU om ni dage, 31. oktober.

Men den tidsfrist kan Storbritannien ikke længere overholde.

Derfor vil den britiske premierminister, Boris Johnson, nu sætte behandlingen af Brexit-aftalen på pause, mens han afventer et svar fra EU’s øvrige 27 medlemslande.

Det er nemlig op til dem, hvorvidt de vil give Storbritannien den udskydelse af udtrædelsesdatoen, som Boris Johnson bad om lørdag aften efter et andet nederlag i parlamentet.

Fransk modstand mod længere udskydelse
En centralt placeret EU-kilde bekræfter over for Altinget, at Donald Tusk helt konkret opfordrer medlemslandene til at acceptere den forlængelse helt frem til 31. januar, som Storbritannien har bedt om i sit brev.

Der er dog tale om en såkaldt fleksibel forlængelse, hvilket betyder, at Storbritannien får en ny deadline i slutningen af januar, men samtidig også har mulighed for at forlade EU-samarbejdet tidligere end det, hvis aftalen bliver godkendt inden da.

Kilden tilføjer desuden, at det er rådsformandens forventning, at beslutningen om en udskydelse kan klares skriftligt, således at EU-cheferne ikke behøver at rejse til Bruxelles til et ekstra EU-topmøde.

En forlængelse vil kræve enstemmighed blandt EU-landene, og det er ikke givet, at sådan en enighed nemt kan opnås. Den franske præsident, Emmanuel Macron, har tidligere været en af de mest højrøstede modstandere af at give briterne flere udskydelser.

Og tirsdag aften udtaler den franske europaminister, Amélie de Montchalin, til den franske tv-kanal France 2, at Frankrig skal se stærke argumenter, før landet vil overveje andet end nogle ganske få dages teknisk udskydelse.

”Der bliver bedt om en forlængelse: men for at gøre hvad? Hvad retfærdiggør det? Vi ved, at det ikke er tiden alene, der bringer en løsning, men en politisk beslutning. Vi kan ikke blive ved med at fortsætte denne situation i det uendelige,” siger hun.

Nyvalg i Storbritannien
Inden den afgørende afstemning tirsdag truede Boris Johnson med, at han vil forsøge at udskrive et nyvalg, hvis hans tidsplan blev stemt ned.

Ifølge BBC-journalisten Laura Kuenssberg bekræfter kilder i premierministerens stab, at Boris Johnson vil gøre alvor af den trussel og udskrive valg, hvis EU godkender forlængelsen.

Et nyvalg kræver et flertal i det britiske underhus, og regeringens tidligere forsøg på valgudskrivelse er indtil videre blevet nedstemt af oppositionen, der ikke ville bakke op om det, før der var en forlængelse med EU på plads.

Ifølge flere britiske journalister bekræfter både det store oppositionsparti Labour og de to mindre partier i oppositionen, Liberal Democrats og Scottish National Party, at de nu er klar til at stemme for en valgudskrivelse.

Dermed tegner det til, at Storbritannien kommer til at bruge en del af forlængelsen på valgkamp. Det betyder, at det kan ende med at være Labours partileder, Jeremy Corbyn, der skal stå i spidsen for briternes udtrædelse på den anden side af et valg.

Men det kan også være, at Boris Johnson og de britiske konservative kan få et mere sikkert flertal bag den nye Brexit-aftale.

I øjeblikket er Labour bagud i meningsmålingerne. Men samtidig bliver Boris Johnson og det konservative parti presset af Nigel Farages Brexit-parti. Partiet kan få succes med at tiltrække afgørende konservative vælgere, der er utilfredse med, at Boris Johnson ikke kunne leve op til sit løfte om at få Storbritannien ud af EU inden udgangen af oktober måned.

Flertal bag Brexit-aftalen
Tirsdagen bestod ikke af ren modvind for den britiske premierminister.

Kort tid inden tirsdagens nederlag i underhuset for Boris Johnson lykkedes det faktisk for han at opnå noget, som den tidligere premierminister Theresa May aldrig formåede.

Et flertal af parlamentarikerne stemte nemlig for den nye Brexit-aftale under andenbehandlingen af spørgsmålet.

Dermed tegner der sig allerede et flertal bag en godkendelse af aftalen inden et nyvalg. Men ifølge Politico.eu er det med det forbehold, at flere af parlamentarikerne kunne ende med at stille afgørende ændringsforslag til indholdet, der vil pille den eksisterende aftale fra hinanden, når den når frem til tredjebehandlingen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)









0:000:00