Analyse af 
Erik Holstein

Britt Bagers farvel er elendig timing for Ellemann

Politisk uenighed om politiforlig og udlændingepolitik blev hevet frem, da Venstres tidligere politiske ordfører Britt Bager smækkede eftertrykkeligt med døren til sit gamle parti. Bager endte hos Konservative, men også Lars Løkke ser ud til at have været ude med snøren efter Bager.

Britt Bager blev det fjerde Venstre-folketingsmedlem, der forlod det kriseramte parti siden valget  
Britt Bager blev det fjerde Venstre-folketingsmedlem, der forlod det kriseramte parti siden valget  Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Nu gik det lige så godt. Eller rettere: Det gik ikke så dårligt, som det plejede at gøre. Der var et par uger, hvor man ligefrem kunne skimte en spinkel solstråle bag en kulsort sky.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen havde klaret sig fint i forrige uges partilederdebat, og mandagens brede genåbningsaftale var tydeligt inspireret af Venstres genåbningsplan.
Det er der ikke nogen, der taler om mere. 

For da Venstres tidligere politiske ordfører Britt Bager tirsdag skiftede til Konservative, måtte Venstre-formanden endnu engang starte helt fra bunden. Og politisk satte Bager kniven ind, hvor det gør mest ondt: 

"Jeg hører til... i et parti, der laver borgerlig udlændingepolitik med andre borgerlige partier og ikke med Radikale Venstre. Og et parti, der vægter nationalstaten højt i det europæiske samarbejde, "som Bager udtrykte det tirsdag.

Dermed er der både et hak i tuden til Jakob Ellemanns velkendte begejstring for det europæiske samarbejde og til den hjemsendelsesaftale Venstre for nylig indgik sammen med Radikale, Socialdemokratiet og Liberal Alliance. Her er Bagers kritik meget på linje med den kritik, Inger Støjberg fyrede af, da hun under bulder og brag forlod sit gamle parti.

Bager satte også fingeren på et andet ømt punkt: "Jeg hører til i et parti, der går med i et politiforlig. Som ikke står så rigidt på skattestop, at en afgiftsstigning på et pas gør, at man ikke vil være med i et politiforlig," som hun udtrykte det med henvisning til, at Venstre sensationelt holdt sig uden for et politiforlig, der rakte fra Nye Borgerlige til Enhedslisten. 

På Borgen gives der to forklaringer på, at Troels Lund Poulsen skulle overtage statsrevisorposten: En pæn og en mindre pæn.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Stod til genvalg
Som så ofte før ved partihop er det et sammenkog af politiske og personlige motiver.
Flere har spekuleret i, at Britt Bager vil få lettere ved at blive genvalgt til Folketinget hos Konservative end hos et Venstre, der står til at miste halvdelen af mandaterne. Men kigger man nærmere efter, stod Britt Bager faktisk med gode chancer for at blive genvalgt for Venstre.

Ifølge Altingets mandatprognose stod Bager nemlig til at snuppe Venstres tredje mandat i Østjyllands Storkreds efter Jakob Ellemann-Jensen og Michael Aastrup Jensen - men før Troels Lund Poulsen. Finansordføreren er en super central spiller internt, men han er ikke ligefrem en folketribun og får halvsløje personlige stemmetal. Britt Bager slog Troels Lund allerede ved valget i 2015, hvor hun ikke engang sad i Folketinget. Så det var næppe frygten for at tabe den duel, der fik Bager til at skifte parti. 

Strid om statsrevisorpost
Derimod har der været andre personlige frustrationer. Britt Bager blev udpeget som sit partis statsrevisor frem til 2022, en meget eftertragtet og vellønnet post. Men sidste sommer bestemte Venstre-ledelsen, at Troels Lund Poulsen i stedet skulle overtage posten et år før, det var planlagt.

Britt Bager fik ikke nogen begrundelse for den disposition. Hun følte sig dårligt behandlet - og lagde ikke skjul på sin skuffelse i et større interview, der stjal en del af opmærksomheden fra Venstres sommergruppemøde. Siden har hun været i bad standing og er som ordfører blevet holdt i meget kort snor af ledelsen. 

På Borgen gives der to forklaringer på, at Troels Lund Poulsen skulle overtage posten. Den ene er meget saglig, nemlig at finansordføreren er en af partiets mest kompetente talnørder, og at han derfor er selvskreven til posten. Den anden forklaring er knap så pæn: Her hæfter man sig ved, at Troels Lund stod til at overtage det vellønnede statsrevisorjob netop på det tidspunkt, hvor hans ministervederlag udløber.

Efter Britt Bagers skifte til Konservative er det ret uvist, om hun ender med at beholde statsrevisorjobbet. Selv udtaler hun, at det må bero på "en forhandling mellem partierne". 

Decimeret strammerfløj
Internt i Venstre har det ikke været nogen hemmelighed, at Britt Bager var utilfreds. Det konstaterede den tidligere Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen også, og fra flere kilder forlyder det, at Løkke forsøgte at få Britt Bager med på sit hold. Det var hun ikke interesseret i, og Bager ligger da heller ikke på samme fløj som Løkke.  

Politisk er Britt Bager derimod tæt på Inger Støjberg, og Bager kæmpede energisk imod, at Venstre støttede en rigsretssag. Efter både Bager, Støjberg og Marcus Knuth har forladt Venstre, er strammerfløjen kraftig decimeret, og selvom Venstres udlændingepolitik ikke er ændret, er balancepunktet i Venstres folketingsgruppe forrykket.

Venstres står nu i den situation, at partiets udlændingeordfører Mads Fuglede og indfødsretsordfører Morten Dahlin er i klart mindretal på de områder, de er ordførere på. Men det vil ikke i første omgang decimere deres indflydelse, snarere tværtimod. For størstedelen af Venstres vælgere ligger på linje med Inger Støjberg, Marcus Knuth og Britt Bager - og derfor behøver Venstre mere end nogensinde et par strammere i front.

For Jakob Ellemann-Jensen er der ikke andet at gøre end at feje skårene op og forsøge at overbevise sig selv og andre om, at partiet er på rette vej. Det kræver et usædvanlig lyst sind at mestre den opgave.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00