Brosbøl lander bred vandsektor-aftale

FORLIG: Efter næsten et års forhandlinger lykkedes det miljøminister Kirsten Brosbøl at lande et forlig, som vil effektivisere vandsektoren. 

Miljøminister Kirsten Brosbøl præsenterer sammen med Henrik Høegh og Daniel Rugholm resultatet af et års forhandlinger om reform af vandsektorloven.
Miljøminister Kirsten Brosbøl præsenterer sammen med Henrik Høegh og Daniel Rugholm resultatet af et års forhandlinger om reform af vandsektorloven.Foto: Miljøministeriet fra Twitter
Klaus Ulrik MortensenCecilie Gormsen

Alle kender historien om drengen, hvis får blev ædt, da ulven til sidst viste sit glubske fjæs.

Og ligesom landsbyfolket, der blev trætte af at smide alt, hvad de havde i hænderne, for at komme den klejne fårehyrde til undsætning, er mediernes dækning af fremskridt i vandsektorforhandlingerne de seneste måneder ebbet ud.

Mest fordi ingen turde tro på, at der for alvor var noget at forhandle om. Men sent onsdag eftermiddag viste det sig så, at der alligevel var noget om snakken, og nu er den her: Aftalen om en reform af vandsektorloven, som skulle være præsenteret i efteråret, men efterfølgende måtte så grueligt meget igennem, før den kunne blive fældet ned på skrift. 

Et af de centrale punkter i aftalen er, at de største vandselskaber fremover ikke kun skal sammenlignes på økonomisk effektivitet, men at man også skal inddrage miljømæssige forhold: Hvor godt de renser vandet, hvor meget energi de kan få ud af spildevandet, og hvor meget de gør for at forhindre drikkevandsforureninger.

Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået hævet grænsen for, hvilke selskaber der skal benchmarkes, og næsten alle forbrugerejede vandselskaber slipper.

Hans Chr. Thoning
Medlem af Miljøudvalget, Venstre

“Det danske vand er vores allesammens, og derfor skal det blive på forbrugernes og fællesskabets hænder. Rent drikkevand er kronjuvelen i dansk miljøpolitik. Dansk vandteknologi er verdensførende og giver grønne eksportmuligheder, der kan skabe flere grønne jobs til danskerne,” siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelelse.

Mere kvalitet, mindre bøvl
Forventningen er, at aftalen vil frigive ressourcer til vandselskabernes kerneopgaver. Ressourcer som hidtil - og under højlydt kritik fra selskaberne - er gået tabt i administrativt bøvl. Det skal med andre ord blive enklere at være vandselskab, som det lyder i Miljøministeriets pressemeddelelse.

“I dag bruger vandforsyningerne alt for meget tid på papirarbejde. Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået hævet grænsen for, hvilke selskaber der skal benchmarkes, og næsten alle forbrugerejede vandselskaber slipper. Fremtidens kode i vandsektoren bliver samarbejde til glæde for eksport og beskæftigelse,” siger Hans Christian Thoning fra Venstre.

Man forventer, at reformen vil føre til effektiviseringer for cirka 1,3 milliarder kroner. Bag aftalen står alle partier undtagen Liberal Alliance.

Læs hele artiklen på Altinget: teknik (kræver abonnement). Få et gratis prøveabonnement her. 

Dokumentation

Her er de punkter, som parterne selv fremhæver som de vigtigste:

  • Mere effektivitet i vandsektoren: Sektorens effektiviseringspotentiale på 1,3 mia. kroner indhentes med en ny og simplere model, så omkostningseffektiviteten forbedres og borgere og virksomheder dermed får et kvalitetsprodukt til færre penge.
  • Bedre rammer for videreudvikling af et højt niveau for miljø, service og forsyningssikkerhed: Aftale sikrer, at den kommende regulering af vandsektoren understøtter og udvikler en forsyning med høj sundheds- og miljømæssig kvalitet, som tager hensyn til forsyningssikkerhed, klima og naturen.
  • Mindre bureaukrati i organisering og tilsyn: De administrative byrder bliver markant mindre gennem en simplere model og et enklere tilsyn.
  • Bedre rammer for teknologiudvikling i vandsektoren: Aftale sikrer muligheder for innovativ og intelligent efterspørgsel efter nye og bedre vandteknologier. Samarbejdet mellem vandselskaber og private virksomheder skal fremmes med henblik på at understøtte en mere effektiv drift i selskaberne og virksomhedernes teknologiudviklings- og eksportaktiviteter.
     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Christian Thoning

Fhv. MF (V), fhv. borgmester, Blåvandshuk
Trætekniker (Teknologisk Institut), møbelsnedker (Jernvedlund 1971), HTX (Esbjerg 1974)

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00