Pind vil undersøge brugerbetaling på ekstra uddannelse

UDDANNELSESLOFT: Regeringen og partierne bag det nye loft over dobbeltuddannelse undersøger nu, om studerende selv skal have mulighed for at betale uddannelse nummer to.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind var fredag stærkt utilfreds med, at De Radikale, SF og Alternativet havde trukket opbakningen til at undersøge brugerbetaling for studerende ramt af uddannelsesloftet.<br>
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind var fredag stærkt utilfreds med, at De Radikale, SF og Alternativet havde trukket opbakningen til at undersøge brugerbetaling for studerende ramt af uddannelsesloftet.
Foto: Ft.dk
Mads Bang

Diskussionen om brugerbetaling for at tage en ny uddannelse fortsætter i det nye år, selv om loven, der lægger et loft over dobbeltuddannelse, mandag blev vedtaget i Folketinget.

Ifølge både Venstre og Socialdemokratiet skal det nu undersøges, om det skal være muligt for studerende selv at betale for en ekstra uddannelse, hvis der er ledige pladser på den søgte uddannelse.

Læs også: Nu er uddannelsesloftet vedtaget

Loven blev vedtaget mandag trods protester fra tusindvis af studerende og kritik fra især Enhedslisten, Radikale og SF.

Fakta
Undtagelser for loven
Loven, der begrænser adgangen til ekstra uddannelse, rummer tre dispensationsmuligheder samt en mulighed for at undtage uddannelser.
  1. Personer, der af helbredsmæssige årsager ikke længere kan anvende en tidligere gennemført uddannelse på arbejdsmarkedet
  2. Personer med en forældet videregående uddannelse
  3. Videregående uddannelser med et særligt arbejdsmarkedsbehov undtages
  4. Det bliver muligt at undtage uddannelser, som ikke er dimensionerede

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Rodet forløb
I forløbet op til vedtagelsen forsøgte Enhedslisten, Radikale og SF at få udskudt ikrafttrædelsen af loven. Det blev afvist af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, da besparelsen allerede var brugt til at finansiere dele af dagpengeaftalen.

Regeringen og de to aftalepartier forsøgte dog torsdag at imødekomme kritikerne med et forslag om at undersøge mulighederne for, at studerende, der ikke lever op til dispensationsmulighederne i loven, selv skulle kunne betale for en ny uddannelse.

Læs også: Studerende i stort antal dropper ud for at undgå loft

Da lovforslaget var igennem 2. behandling i Folketinget var der dog heller ikke opbakning til det forslag fra Radikale og SF, som ellers sammen med Alternativet havde foreslået sådan en løsning.

S: Vi var skeptiske
Socialdemokratiet har i debatten stået stejlt på, at det var en politisk prioritering at finde penge til dagpengeaftalen. Samtidig har partiet peget på, at der fortsat vil være mange muligheder for at videreuddanne sig. Alligevel valgte Socialdemokratiet ifølge ordfører Christine Antorini at bakke op om ministerens undersøgelse af brugerbetaling, blandt andet fordi det blev foreslået af de øvrige partier.

"Vi var i S skeptiske over for deres ændringsforslag, men når de Radikale, SF og Alternativet foreslog det og studerende også har spurgt til muligheden, synes vi det er rimeligt, at ministeren har tilkendegivet, at han vil undersøge det," siger Christine Antorini i en skriftlig kommentar til Altinget.

Læs også: Radikale og FTF: Giv uddannelsesloftet en tænkepause

Christine Antorini er dog ikke klar til at støtte brugerbetaling før Uddannelses- og Forskningsministeriet har præsenteret sin undersøgelse.

Venstre klar til brugerbetaling
Hos Venstre er forsknings- og uddannelsesordfører Jakob Engel Schmidt klar til at indføre betaling som en sjette mulighed for de studerende, hvis det viser sig, at det kan lade sig gøre.

"Vi vil gerne gøre, hvad vi kan for at imødekomme de studerende, som bliver ramt af det her," siger Jakob Engel-Schmidt.

Læs også: Radikale: Uddannelsesloft henter kun 15 millioner til dagpenge-regning

Han mener dog, at der med de nuværende muligheder for at vælge andre uddannelsesveje og lovens dispensationsmuligheder vil være mange, der kan finde et bedre alternativ.

Endelig understreger Jakob Engel-Schmidt dog, at det kun bliver aktuelt at betale for uddannelsespladser på studier, hvor der ikke er dimensionering og hvor der er ledige pladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00