Burkaforbud skal også gælde falske skæg og huer

BURKAFORBUD: Det bliver ulovligt at bære kunstigt skæg, når burkaforbuddet træder i kraft. Det samme gælder halstørklæder, der dækker for meget af ansigtet.

Kunstige skæg vil blive en del af maskeringsforbuddet, der også er kendt som burkaforbuddet. Kostumer er dog undtaget, og derfor burde Mogens Lykketoft (S) kunne gentage successen som julemand på Christiansborg, hvis det skulle blive aktuelt.
Kunstige skæg vil blive en del af maskeringsforbuddet, der også er kendt som burkaforbuddet. Kostumer er dog undtaget, og derfor burde Mogens Lykketoft (S) kunne gentage successen som julemand på Christiansborg, hvis det skulle blive aktuelt.Foto: /ritzau/Linda Johansen
Kristoffer Kvalvik

Skal man til udklædningsfest, er det en god idé at gemme masken og det falske skæg til ankomsten.

Tager man det på i offentligt rum, kan det nemlig snart være ulovligt.

Det skriver DR, der har læst Justitsministeriets notat til lovforslaget om det meget omtalte burkaforbud.

Ifølge DR står der i notatet:

"Det forbydes på offentligt sted at bære beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet."

Og det er ikke kun burka og falsk skæg, det drejer sig om:

"Omfattede beklædningsgenstande kan f.eks. være huer, hætter, tørklæder, masker, hjelme, heldækkende dragter, kunstige skæg mv."

Vurderingssag
Skulle man blive bange for at trække halstørklædet op foran ansigtet en kold vinterdag, er der dog råd for dette.

Notatet har taget højde for problemstillingen og skriver, at undtagelser kan være at ”bære halstørklæde, hue o.l. til beskyttelse mod kulde”.

Det vil blive op til politiet at vurdere, hvorvidt ansigtet er tildækket for meget, og kostumer er undtaget maskeringsforbuddet.

"Det vil være en konkret vurdering, om ansigtet anses for skjult. Ved denne vurdering indgår navnlig, om det er muligt at se og aflæse personens ansigtsudtryk," står der i notatet.

Vurderes det, at man bryder loven, har regeringen lagt op til en strafferamme på en bøde på 1.000 kroner eller fængsel i tre måneder.

DR oplyser, at notatet er dateret 17. november 2017, men at det fortsat er aktuelt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00