Byggeriet er foreløbig sluppet bedre gennem coronakrisen end forventet

STATUS: Blandt håndværkere, ingeniører og arkitekter spores en let optimisme, og fremrykningen af offentlige byggeprojekter skaber ordrer. Aktørerne frygter dog ordrefald efter sommerferien og efterspørger langsigtede politiske tiltag.

(Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)
(Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

I slutningen af marts var fremskrivningen dyster: Coronakrisen vil ramme byggeriet hårdt, lød det.

Da havde man netop oplevet det største antal fyringer i bygge- og anlægsbranchen siden finanskrisen, ordrebøgerne blev tyndere, nogle frygtede mangel på byggematerialer, og man så frem mod op til 16.000 fyringer på kort sigt ifølge Dansk Byggeri.

Sådan gik det heldigvis ikke. Fyringerne er stilnet af, fremrykningen af offentlige byggeopgaver har skabt en opgang i antallet af ordrer, og det kan mærkes hele vejen rundt.

Fra rejsebudget til boligforbedringer
“Der var meget panik, lige da coronakrisen ramte. Men det gik ikke så slemt, som vi frygtede, og nu er vi noget mere optimistiske. Byggeriet er sluppet rimelig nådigt,” siger Bo Sandberg, cheføkonom hos Dansk Byggeri.

Under finanskrisen var boligmarkedet sammen med den finansielle sektor roden til problemet, og det ramte selvfølgelig også byggeriet. Men i dag er byggeriet en del af løsningen.

Bo Sandberg
Cheføkonom, Dansk Byggeri

I april toppede ledighedstallet på omkring 10.200, mens cirka 1.000 virksomheder havde i alt 3.000 hjemsendte medarbejdere på lønkompensation. Hvis analysen fra Dansk Byggeri holder, ser april ud til at have været lavpunktet for mange dele af økonomien.

At ledigheden synes at være stagneret, skyldes især de offentligt igangsatte projekter som det suspenderede anlægsloft og fremrykningen af Landsbyggefondens midler.

Og så har mange af de private, der har været hjemsendt under krisen, fået set nærmere på deres eget hjem og konstateret, at der for eksempel var brug for en ny terasse, et hjemmekontor eller en energirenovering af huset. Det har holdt efterspørgslen oppe.

Tid til langsigtede politiske tiltag
Bo Sandberg forventer dog højere ledighed og flere konkurser, når statens hjælpepakker til erhvervslivet ophører i slutningen af august. Derfor efterspørger cheføkonomen langsigtede politiske tiltag.

Læs om hans konkrete ønsker til politikerne i den fulde artikel på Altinget By og Bolig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Sandberg

Cheføkonom, Aktive Ejere
cand.polit. (Københavns Uni. 2000)

Henrik Garver

Adm. direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører 2008-, formand for European Economic Environment Committee i Efca
MBA (CBS 2008), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), MA i Afrikaområdestudier (Københavns Uni. 1999)

0:000:00