Byrådskandidater taler dunder mod centralisering

KV13: Et stort flertal af kandidaterne til det forestående kommunalvalg vil bevare velfærdstilbud i kommunens yderområder, også selv om det koster flere penge. Urealistisk, siger eksperter.
Plejecentre i kommunernes yderområder kan give de ældre en livskvalitet, der er svær at måle på, mener borgmester.
Plejecentre i kommunernes yderområder kan give de ældre en livskvalitet, der er svær at måle på, mener borgmester.Foto: www.colourbox.com
Kim Rosenkilde

Borgerne i kommuernes landsbyer og tyndt befolkede områder skal have let adgang til velfærdstilbud som idrætsfaciliteter, folkeskoler og plejecentre. Det mener et stort flertal af kandidaterne til det kommende kommunalvalg.

Hele 65 procent af kandidaterne erklærer sig enige i, at de vil bevare velfærdstilbud i deres kommunes yderkanter, også selv om det er dyrere end at samle tilbuddene i mere tæt befolkede områder. En af dem er Billunds borgmester Ib Kristensen (V).

"Når vi ser på blandt andet ældreplejen, så er de mindre centre under pres. Men vi er villige til at give de ældre den nærhed, der ligger i at have tilbud i deres nærområde. Det giver kvalitet i deres alderdom, selv om det måske er svært at måle," siger Ib Kristensen.

Han understreger samtidig, at man i Billund allerede har sammenlagt daginstitutioner til større enheder og samlet ledelsen af skoler og dagtilbud rundtomkring i kommuen for at spare på ledelseslaget.

Fakta
65 procent af de 5.903 kandidater, som har afgivet deres svar i Altinget.dks kandidatdatabase, svarer, at de er "helt enige" eller "delvist enige" i, at velfærdstilbud i yderområderne skal bevares i stedet for at centralisere tilbuddene i kommunens tætbefolkede områder - også selv om det er dyrere.

Kilde: Altinget.dk

Ro på
Også den socialdemokratiske borgmster i Holstebro, H.C. Østerby, er helt enig i, at der ikke skal lukkes velfærdstilbud i hans kommunes yderområder.

"Vi har været ignnem strukturomlægninger, hvor vi blandt andet har lukket skoler. Nu har vi lokalsamfund uden skoler, nogle, hvor der er åbnet privatskoler, og ellers er de øvrige velfungerende. Så set ud fra den struktur, vi har i dag, mener jeg, at der nu skal være ro på, " siger H.C. Østerby.

Jeg tror ikke, det er realistisk at bevare den nuværende struktur for de kommunale velfærdstilbud, fordi der vil være et krav om at øge kvaliteten.

Jan Rose Skaksen
Direktør for KORA

Ifølge eksperter er det dog yderst tvivlsomt, at politikernes ambition om at bevare velfærdstilbuddene i kommunens yderområder bærer igennem i den kommende byrådsperiode.

Vi har nemlig langtfra set enden på den bølge af sammenlægninger mod færre og større institutioner, som strukturreformen satte i gang.

"Jeg tror ikke, at det generelt er realistisk at bevare den nuværende struktur for de kommunale velfærdstilbud, fordi der vil være et krav om at øge kvaliteten. Den eneste måde at skaffe pengene på er ved at gøre tingene billigere og mere effektivt," siger Jan Rose Skaksen, direktør for analyse- og forskningsinstituttet KORA.

Kun lige begyndt
Han understreger, at de enkelte kommuners muligheder er meget forskellige. Men det generelle billede er, at der ikke kommer flere penge til den offentlige sektor inden for en overskuelig fremtid.

Derfor må man som lokalpolitiker enten prioritere hårdt eller begynde at se på, hvad man kan gøre for at hæve produktiviteten i kommunen.

"Prioritering er jo ikke altid så rart, så der vil være et generelt pres for at øge produktiviteten for på den måde at frigøre ressourcer til at forbedre kvaliteten," siger Jan Rose Skaksen.

Heller ikke Kurt Klaudi Klausen, professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, mener, at der er nogen grund til at tro, at lokalpolitikerne kan komme uden om at træffe beslutninger om at samle en række velfærdstilbud mere centralt de kommende år.

"Det kommer til at fortsætte, det er der ingen tvivl om. Vi er først lige begyndt, specielt på folkeskoleområdet," siger Kurt Klaudi Klausen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ib Kristensen

Borgmester (V), Billund, formand for Ib Kristensen A/S
blikkenslager (1966), kloakmester (1972)

Jan Rose Skaksen

Forskningschef, Rockwool Fondens Forskningsenhed
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1987), ph.d. (1991)

Jørn Pedersen

Udviklingsdirektør, Vision Estate, bestyrelsesformand, IBA Kolding, bestyrelsesformand, CCTV Nordic A/S, repræsentantskabsmedlem, Alm. Brand, repræsentantskabsmedlem, Middelfarts Sparekasse
handelsuddannelse (Kolding Købmandsskole), diplomuddannelse i ledelse

0:000:00