Carsten Hansen lægger ud med et løftebrud

BOLIGPAKKE: Allerede få minutter efter sin tiltrædelse i det nyoprettede ministerium for by, bolig og landdistrikter måtte Carsten Hansen (S) lægge et af S-SF's valgløfter i graven. Vælgerne må kigge langt efter partiernes lovede hjælpepakke til boligmarkedet.

Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Tyson W. Lyall

Der var ikke kun gaveudveksling på menuen, da forhenværende socialminister Benedikte Kiær (K) i dag overdrog en del af sit hidtidige ressortområde til den nyudnævnte minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen.

Blot få minutter inde i sin ministerperiode måtte Carsten Hansen over for Altinget.dk erklære, at rød bloks valgløfte om en hjælpepakke til det fastfrosne boligmarked er lagt i graven.

"Der er ganske enkelt ikke flertal for den. Vi tilbød de borgerlige under valgkampen, at vi kunne lave en fælles finansiering, men de ville ikke være med. Det er stort set det samme indhold som i deres pakke, men de vil bare ikke være med," sagde Carsten Hansen.

På nuværende tidspunkt er det således kun S og SF, der støtter op om boligpakken, og den er derfor fuldstændig fraværende i S-SF-R's nye regeringsgrundlag.

"Der er to ting, som bliver til noget. Det ene er hjælpepakken til boligmarkedet, det andet er betalingsringen. I øvrigt vil jeg afholde mig fra at gå yderligere i detaljer om, hvordan regeringsgrundlaget bliver". Dagbladet Politiken, 17. september 2011.

Helle Thorning-Schmidt
Statsminister

Derfor må vælgerne blandt andet vinke farvel til en suspendering af tinglysningsafgiften og en rabat på boligskatten for købere.

Socialdemokraternes formand, og Danmarks nye statsminister, Helle Thorning-Schmidt, forsikrede ellers få dage efter valget, at vælgerne af alle løfter netop kunne stole på boligpakken.

"Der er to ting, som bliver til noget. Det ene er hjælpepakken til boligmarkedet, det andet er betalingsringen. I øvrigt vil jeg afholde mig fra at gå yderligere i detaljer om, hvordan regeringsgrundlaget bliver," sagde hun således til Politiken.

Aktører: "Vi savner tryghed"
Hos Dansk Ejendomsmæglerforening er man skuffede over, at regeringen nu må trække i land.

Foreningens formand Steen Winther-Petersen mener konkret, at politikernes brudte løfter bliver det sværeste at acceptere.

"Set med branchens øjne er det en skuffelse. Det mest bekymrende er dog nok, at der generelt breder sig en utryghed i forhold til, hvad regeringen nu kan finde på," siger han.

Samme oplevelse har Allan Malskær, der er formand for Parcelhusejernes Landsforening. Han udtrykker ikke den store skuffelse over selve tabet af den konkrete boligpakke. Ifølge ham ligger det væsentligste problem et andet sted.

"I stedet for at slås med Enhedslisten eller andre om at lave et tilskud, der alligevel blot er en dråbe i vandet, så er jeg ude efter, at man laver nogle tillidskabende aktiviteter. Vi har ikke brug for almisser, men derimod har vi brug for at høre, at der fx. ikke kommer ny beskatning af gevinster eller nye grønne afgifter," siger han.

Politisk katteslagsmål
Både Allan Malskær og Steen Winther-Petersen anerkender samtidig, at ansvaret for, at boligpakken nu må lægges i graven, ikke udelukkende ligger hos den nye regering.

"De borgerlige er imidlertid også løbet fra sit løfte. Vi kan i alt fald konstatere, at der ikke har været plads til at gå videre med det. Og internt i den nye regering er pakken nok blevet ofret på samarbejdets alter," siger Steen Winther-Petersen.

Han bakkes op af Allan Malskær, der savner handling.

"Det irriterer mig, at vi igen oplever politiske drillerier på det her niveau, der gør, at boligejerne får fornemmelsen af, at der bliver lovet så meget, uden at der sker noget," siger han og forsætter:

"Vi har brug for tillid, og så har vi brug for, at vi kan låne nogle penge til energimoderniseringer. Det er ting, der giver afkald i sig selv, og som bliver en fordel, hvis man senere hen skal sælge sit hus. Vi har brug for, at man fremadrettet viser os, at det kan betale sig at lave investeringer," slutter Allan Malskær.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

Allan Malskær

Landsformand, Parcelhusejernes Landsforening (PL)
cand.polit. (Københavns Uni. 1979)









0:000:00