Charlotte Dyremose: Fordybelsen er trukket i baggrunden

DE AFGÅENDE: Efter et kort comeback genopstiller Konservatives Charlotte Dyremose ikke til Folketinget. Hun ærgrer sig over ældrechecken.

Charlotte Dyremose sad i Folketinget fra 2001 til 2011. Hun opnåede ikke genvalg, men kom ind som suppleant efter kommunalvalget i 2013, da hendes parti-kollega Benedikte Kiær fik en borgmesterpost.
Charlotte Dyremose sad i Folketinget fra 2001 til 2011. Hun opnåede ikke genvalg, men kom ind som suppleant efter kommunalvalget i 2013, da hendes parti-kollega Benedikte Kiær fik en borgmesterpost.Foto: Henrik Brøndsted
Michael Hjøllund

Da valget glippede i 2011, var Charlotte Dyremose egentlig færdig som folketingspolitiker efter ti år på Christiansborg.

Men en borgmesterpost til en konservativ parti-kollega førte til, at hun for halvandet år siden gjorde comeback som folkevalgt.

Nu siger hun stop. I hvert fald for en tid.

Vi har stillet Charlotte Dyremose fem spørgsmål om tiden i Folketinget

Fakta
DE AFGÅENDE
Op til det kommende folketingsvalg taler Altinget med nogle af de folketingsmedlemmer, som ikke genopstiller. Charlotte Dyremose er den femte i rækken.

Se hele listen af afgående folketingsmedlemmer og de fire foregående interviews herunder.

Hvad er du mest stolt af at have været med?

”Jeg er stolt af, at vi fik stoppet regeringens planer om at ændre styringsstrukturen af folkekirken. Det, regeringen havde i støbeskeen, risikerede at politisere folkekirken og gøre den mindre rummelig.

Med det fokus, der er på politikere, der kommer i medierne, kan jeg godt frygte, at det ikke nødvendigvis er de grundigste politikere, der bliver genvalgt.

Charlotte Dyremose (K)
Afgående medlem af folketinget

Jeg er også stolt af at have været med til at rykke diskussionen om skattelettelser. Det emne var næsten tabu, da jeg gik på talerstolen ved det Konservative Landsråd i 2003 og talte om at fjerne topskatten. I dag har vi fjernet mellemskatten og sænket topskatten, og flere partier taler om at sænke og fjerne topskatten.”

Hvad ærgrer dig mest?

”Jeg er rigtig ærgerlig over ældrechecken (indført af VKO i 2004, red). Det var en yderligere bureaukratisering, som ikke var målrettet de svageste ældre. Hvis vi ville hjælpe dem, skulle vi have hævet pensionstillægget. Det var tydeligt, at Dansk Folkepart ville have en konkret check, de kunne vise frem til vælgerne, frem for at gøre det, som var det rigtige for de svageste pensionister. Det var bare ikke kommunikativt lige så godt. Det ærgrer mig, når det, der er nemt at kommunikere, bliver vigtigere end at lave et ordenligt system.”

Hvad er den bedste oplevelse, du har fået som folketingsmedlem?

"Det bedste er de gange, hvor man bliver opmærksom på et konkret problem og får rettet op på sagen i løbet af kort tid. Politik handler ofte om at trække i en retning i årevis og nå bittesmå fremskridt, men nogle gange går det hele bare op i en enhed, og livet bliver gjort lettere for folk."

Hvordan har politik forandret sig, mens du har siddet i Folketinget?

”Da jeg begyndte i politik, var der kun én TV-kanal, lidt radiokanaler og nogle aviser. Der var ikke hele tiden nye deadlines og nye breaking-historier. I dag har man næsten ikke har tid til andet end at prøve at komme i medierne.

Den konstante følelse af at være ”på” betyder, at tiden til fordybelse er trukket temmelig meget i baggrunden. Med det fokus, der er på politikere, der kommer i medierne, kan jeg godt frygte, at det ikke nødvendigvis er de grundigste politikere, der bliver genvalgt.”

Hvad skal du lave nu?

”Jeg skal forhåbentlig have et job, hvor jeg har bedre mulighed for at fortælle mine børn, hvornår jeg kommer hjem om aftenen. Det kunne være arbejde i en af de kirkelige organisationer, et job inden for kommunikation eller noget, der handler om samarbejdet mellem det offentlige og det private.

Jeg kan godt forestille mig at vende tilbage til politik på den anden side af en helt anden karriere. Men det bliver ikke lige foreløbig. Jeg har aldrig forestillet mig, at jeg skulle leve hele mit liv på Christiansborg.”

Dokumentation

Blå bog: Charlotte Dyremose
Født 9. oktober 1977 i København.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti fra 2001 til 2011.
Kom ind som suppleant den 1. januar 2014

Parlamentarisk karriere
Næstformand i Socialudvalget 2001-2005 og Formand for Uddannelsesudvalget 2006-2011.

Var Konservatives arbejdsmarkedsordfører, boligordfører, kirkeordfører og ligestillingsordfører, da valget blev udskrevet.

Uddannelse og erhverv
Virum Skole, fra 1984 til 1991.
Holte Grundskole og Gymnasium, fra 1991 til 1993.
Virum Gymnasium, fra 1993 til 1996.
Cand.scient.pol., Københavns Universitet, 2004.

Praktik hos Den Konservative Informations- og Pressetjeneste, fra 2000 til 2001.
Medlemssekretær for MF Pernille Sams, 2001.

Tillidshverv
Medlem af repræsentantskabet for CARE Danmark fra 2003.
Medlem af bestyrelsen for Baglandet, Vesterbro 2003-2011.
Medlem af Skatterådet (tidl. Ligningsrådet) 2004-2011.
Medlem af bestyrelsen for Skt. Lukas Stiftelsen fra 2007.
Medlem af bestyrelsen for TUBA Danmark fra 2009.
Formand for Virum Kirkes menighedsråd fra 2012.

Kilde: www.ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Dyremose

Sognepræst, fhv. MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00