Debat

Chef i Domstolsstyrelsen: Danner var grundlovens grevinde

DEBAT: Vi bør alle lade os inspirere af grevinde Danner til at bruge grundlovens rammer fuldt ud og leve vores liv som frie og handlekraftige kvinder og mænd, der respekterer hinanden, skriver Merethe Eckhardt.

Dannerhuset står i dag smukt og renoveret, når man kører ind ad Åboulevarden og kommer forbi søerne på vej mod Rådhuspladsen, skriver Merethe Eckhardt.
Dannerhuset står i dag smukt og renoveret, når man kører ind ad Åboulevarden og kommer forbi søerne på vej mod Rådhuspladsen, skriver Merethe Eckhardt.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Merethe Eckhardt
Udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen og bestyrelsesformand i Teatergrad

Hvad har det lille eksperimenterende teater Teatergrad og Danmarks Domstole med hinanden at gøre? I udgangspunktet ingenting. At jeg er engageret begge steder, er en tilfældighed, men nogle gange går alt på en underlig måde op i en højere enhed.

Det skete, da teateret sidste år satte forestillingen 'Danner' op. Der sad jeg i stadsstuen i Dannerhuset og oplevede den fascinerende historie om Louise Christine Rasmussen, bedre kendt som grevinde Danner.

Rendestensungen og skøgen, der blev balletdanser, kongens elskerinde, senere hans hustru og tilmed den kvinde, som tillægges stor betydning for enevældens ophør og Grundlovens vedtagelse i 1849. Grundloven, som den dag i dag er fundamentet, som det danske retssamfund bygger på.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er en ganske spektakulær historie om en kvinde, der blev født som et uønsket barn i 1815, hundrede år før kvinder i Danmark fik stemmeret.

Grevinde Danner var et produkt af datidens patriarkalske samfund, hvor manden tog, hvad han mente var hans, og kvinden var underlagt hans luner og behov. Altid uden konsekvens for manden.

Louise gjorde effektivt op med samfundets forventninger. Hun gav fanden i datidens normer og insisterede på at være et frit, handlende og tænkende menneske.

Merethe Eckhardt
Udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen og bestyrelsesformand i Teatergrad

Retsstaten virker bedre i dag
Hører jeg nogen sige Weinstein? Gentager historien sig? Ja og nej, for Weinstein blev for få uger siden ført ud af retssalen i New York med hænderne i håndjern. Dømt for sine overgreb på kvinder.

Det retssamfund, som grevinden forstod vigtigheden af for over 200 år siden, er i dag langt bedre til at dømme de personer, der forgriber sig på andre.

Sådan virkede samfundet ikke på grevindens tid. Mændene og de rige havde magten. Og en kvinde, der var født i rendestenen, skulle blive i rendestenen.

Men Louise gjorde effektivt op med samfundets forventninger. Hun gav fanden i datidens normer og insisterede på at være et frit, handlende og tænkende menneske.

Hun var ikke givet meget fra fødslen af, men hun havde evnerne, og hun formåede at bruge dem. Hvor hun fik styrken fra, er uvist. At hun lykkedes, er ganske vist.

En kvinde, kongen ikke kunne undvære
Til borgerskabets store forargelse fik Louise først barn med den magtfulde avisudgiver Carl Berling, som hun elskede. Men det sluttede ikke der, for hun blev også kong Frederik den syvendes elskerinde.

Det brød med alle konventioner og må til tider have været et meget hårdt og ensomt liv. Ikke mindst fordi hun konstant var udsat for borgerskabets ydmygelser.

Trods modstanden opstod der mellem kongen og Louise et stærkt og ubrydeligt bånd. Den utro drukkenbolt, men folkekære konge, fandt ro hos Louise og mødte måske for første gang i sit liv et menneske, han ikke kunne undvære.

Louise blev kongens tredje kone, viet til kongens venstre hånd, hvilket betød, at hun aldrig kunne blive dronning. Og hun fik navnet Danner og titel af lensgrevinde.

Læs også

Forudså enevældens fald
Det er omdiskuteret, hvilken indflydelse grevinden havde på kongen. På Kulturcenter Assistens' hjemmeside tør man godt konkludere, at indflydelsen var stor. 

Her kan man læse, at det var grevinde Danner, der forudså, at enevældens fald og udfærdigelsen af en grundlov ville styrke kongens popularitet. Og sikkert og vist er det, at enevælden blev ophævet, Danmarks Grundlov underskrevet og de første socialreformer indført, mens de to dannede par og delte ægteseng.

Aftalen blev underskrevet på Danners søns fødselsdag, og man siger, at det er hendes valg, således at der altid vil blive flaget på hans fødselsdag.

Det var selvfølgelig kongen, der bekendtgjorde vedtagelsen af grundloven med følgende ord: "Danske Mænd! Det Hverv, som var Eder overdraget, have I nu fuldført. Jeg har tiltraadt de Forandringer, som jeg har ladet Eder forelægge, og jeg har derfor i Dag vedtaget, underskrevet og til ubrydelig Efterlevelse ladet udgaae Danmarks Riges Grundlov."

Kongen solede sig i den kloge beslutning taget af mænd for mænd. Kvindernes stemmeret kom først til senere. Sådan var det dengang. Der var mange kloge kvinder, der aldrig kom til orde eller fik indflydelse på samme måde, som det begavet lykkedes grevinde Danner.

Danner er en inspiration
Arven efter grevinde Danner lever endnu. Hun opførte selv en række børnehjem for fattige piger og testamenterede sin formue til et hjem i København for fattige kvinder fra arbejderklassen.

Huset står i dag, smukt og renoveret, som Dannerhuset, når man kører ind ad Åboulevarden og kommer forbi søerne på vej mod Rådhuspladsen.

I dag beskytter de tykke murstensmure voldsramte kvinder og deres børn. Danner Stiftelsen er en privat organisation, der arbejder nationalt og internationalt for at stoppe vold mod kvinder og børn.

Danner har 40 fastansatte og cirka 200 frivillige. Krisecentret modtager årligt mere end 2.500 henvendelser fra voldsramte kvinder. Der er plads til 18 kvinder og 18 børn. De bor i huset i en kortere eller længere periode.

Piger og drenge skal lære om Danner
Jeg tror, grevinden ville være tilfreds, hvis hun vidste det. Vi andre kan læse og genlæse grevindens historie eller gense teaterstykket på Teatergrad, når det bliver opført i en børneversion til april.

Vores piger (og drenge) må meget gerne høre hendes historie. Det er jo dem, der skal beklæde halvdelen af vores lederstillinger og bestyrelsesposter. Vi kan også vente til 8. marts 2021, hvor både voksenudgaven og børneudgaven bliver genopsat i Dannerhuset.

Danner var en inspiration. Må vi alle lade os inspirere til at bruge grundlovens rammer fuldt ud og leve vores liv som frie og handlekraftige kvinder og mænd, der respekterer hinanden og har indflydelse på vores eget liv.

Glædelig 8. marts!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merethe Eckhardt

Udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen, formand for Dansehallerne og Teatergrad, i bestyrelsen for VL og Zetland
Cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00