Chefredaktør: Politikere skal have flere håndtryk og færre knytnæver

KOMMENTAR: Der må sættes hårdt ind over for trusler og chikane mod lokalpolitikere. Men først og fremmest skal vi alle blive bedre til at sige dem tak for deres indsats, også når vi er uenige med dem

SIDSTE SOMMER var jeg tilfældigvis i nærheden, da folketingsmedlem Morten Bødskov (S) blev overfaldet på Islands Brygge.

Under EM i fodbold var politikeren gået ud for at se en kamp på storskærm. Ud af ingenting dukkede en ung mand op, og efter lidt uskyldig småsnak stak han den socialdemokratiske politiker et hårdt slag med knytnæve i ansigtet. Han løb væk og er endnu ikke blevet identificeret.

Det var chokerende på flere måder. Selvfølgelig mest, fordi det var så voldsomt og så pludseligt. Men også fordi det var så svært at begribe: Hvor kommer vreden fra? Hvor opstår den tanke, at en knytnæve i ansigtet er en god måde at diskutere med politikerne på?

FRA ALLE politiske sider var der enighed om, at overfaldet var et angreb på folkestyret.

Selv statsministeren tog emnet op, da han i sin nytårstale advarede om at kortslutte den demokratiske samtale.

“Hvis vi mister evne til at tale sammen på kryds og tværs i samfundet, så mister vi noget meget dansk. Hvis jeg skal sige det lidt højstemt, så mister vi det særlige ved vores demokrati. Det må ikke ske”, sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

Måske er udviklingen allerede langt alvorligere, end både statsministeren og vi andre har gjort os klart.

EN UNDERSØGELSE, Altinget har foretaget, viser, at fire ud af ti lokalpolitikere har oplevet trusler, hærværk eller chikane. Og det er ikke uskyldige drillerier, vi taler om.

Det er smadrede vinduer i soveværelset. Det er trusler om angreb med blodfyldte kanyler. Det er slagteriaffald i indkørslen. Det er truende opkald og sms’er.

Og det mest chokerende er måske, at flere af de byrådsmedlemmer, vi har talt med, har valgt at bide det i sig. I et ønske om at nedtrappe situationen vælger de at ignorere truslerne frem for at give gerningsmændene den opmærksomhed, de ønsker.

Selvom den reaktion er menneskeligt forståelig, er den ikke holdbar. Der er brug for at sætte meget hårdt ind over for den slags vold og chikane. Det er politikernes og politiets ansvar.

VI ANDRE har et andet ansvar. Et ansvar for at overveje, om vi selv medvirker til den farlige forråelse af den politiske debat. Hver gang vi spreder mistanker om dunkle motiver hos vores politikere, puster vi til den vrede, som de sociale medier bobler over af. På Altinget sætter vi frem mod kommunal- og regionsvalget fokus på de vilkår, vi byder vores lokale politikere. De fortjener færre knyttede næver og flere håndtryk med tak for indsatsen.


Jakob Nielsen er chefredaktør på Altinget

Du kan følge ham på Twitter her 

Forrige artikel Juncker: Der er brug for én kaptajn på skibet Juncker: Der er brug for én kaptajn på skibet Næste artikel Tidligere V-minister vil i byrådet i Høje-Taastrup Tidligere V-minister vil i byrådet i Høje-Taastrup