Christiansborgpolitikere udsat for trusler og hærværk

CHIKANE: Dødstrusler og hærværk er en del af hverdagen for mange folketingsmedlemmer på tværs af partierne, viser Altingets rundspørge. 

På tværs af partier er der talrige eksempler på dødstrusler og chikane af de folkevalgte på Christiansborg.

Det viser Altingets rundspørge, som 43 af de 179 medlemmer af Folketinget har svaret på. 

26 af de politikere, der har svaret, har selv oplevet at blive udsat for trusler eller chikane.

Flere har oplevet at blive opsøgt i deres eget hjem eller på deres arbejdsplads. Der bliver berettet om dødstrusler over e-mail eller Facebook, om seksuel chikane, racistiske kommentarer og chikane over telefonen. 

Smadret rude
Også hærværk kan være en konsekvens af det at være en del af den offentlige politiske debat.

Jeppe Jakobsen, ældreordfører for Dansk Folkeparti, er en af de politikere, der har oplevet skyggesiden ved det demokratiske arbejde.

”Jeg havde valgplakater hængende i mit vindue i min lejlighed i Kalundborg. Der var så nogen, der smadrede ruden, hvor valgplakaten hang,” fortæller han.

Et af folketingsmedlemmerne i rundspørgen giver i en kommentar udtryk for, at medierne har et medansvar for, at politikere i dag bliver udsat for voldsomheder:

"Den nemme adgang til brutal kommunikation på de sociale medier og den evigt konfliktfyldte orientering i medierne har medført en brutalisering af debatten," lyder det.

Truet med nakkeskud
Også Socialdemokratiets psykiatriordfører, Yildiz Akdogan, har oplevet at få verbale trusler og blive chikaneret.

”Det er især i spørgsmålet omkring Tyrkiet og EU, eller hvis jeg udtaler mig kritisk over for Erdogan, så bliver jeg haglet ned og får også nogle gange trusler. Den værste var en, der mente, at jeg skulle have et nakkeskud,” siger hun.

Yildiz Akdogan forsøger med dialog at få nogle af de vrede borgere til at blive mere konstruktive.

”Jeg prøver at få dem til at forstå, at hvis de har noget imod det faktuelle, så må de gerne komme med eksempler. Men hvis det ikke er faktuelt, må de lade være med at gå efter mig og min person. De skal hellere komme på banen og skrive indlæg til debatten, hvis de mener, jeg får for meget medietid,” siger hun.

På arbejde for danskerne
I den langt mildere ende oplever Jeppe Jakobsen også ”sure opstød” fra personer, der er politisk uenige med ham.

”Jeg kan godt mærke, at efter jeg er kommet i Folketinget, er der mange, der føler, at de har ret til at tale til mig på en helt anden måde. Det er typisk folk, der på ingen måde ved, hvad jeg laver til hverdag, eller kender mig på nogen måde,” forklarer han.

”Langt de fleste politikere er jo ikke sådan nogle typer, der bare er ude på at svindle fra kommunekassen. De fleste tager faktisk på arbejde for at gøre det bedre for danskerne,” siger Jeppe Jakobsen.

Rundspørgen kommer ovenpå, at Altinget sidste måned kunne fortælle, at fire ud af ti lokalpolitikere har oplevet trusler eller chikane.

Forrige artikel Dagens overblik: Sådan vil regeringen udvise kriminelle udlændinge Dagens overblik: Sådan vil regeringen udvise kriminelle udlændinge Næste artikel Højborg: Mette forlod Lejre – og alle forventer, at hun tager vælgerne med Højborg: Mette forlod Lejre – og alle forventer, at hun tager vælgerne med
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.