Claus Hjort om 2025-plan: Intet er fredet

2025: Finansminister Claus Hjort Frederiksen vil ikke afvise, at der kan blive pillet ved pensionsalderen, når regeringen skal lave sin 2025-plan. Alt er i spil, lyder det.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Alt er oppe i luften og intet er fredet, når regeringen til efteråret fremlægger sin 2025-plan.

Det fortæller finansminister Claus Hjort Frederiksen i et interview med TV 2.

Og både lettelser i skatten og pensionsalderen er en del af kataloget.

”Det, vi sidder og kigger på, er alt, hvad vi kan komme i tanke om. Det udestående er så at træffe de politiske beslutninger. Hvad er det, vi så vil stå model til. Der ligger vi jo hovedet på skafottet,” siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2 og tilføjer:

”Der er et katalog af ubehageligheder, vi sidder og kigger på.”

Skiftende regeringer har i de senere år opereret efter langsigtede økonomiske planer for at holde styr på de offentlige udgifter. 2025-planen er regeringens bud på, hvordan dansk økonomi sikres frem mod 2025, og den indeholder regeringens samlede bud på, hvordan økonomien skal udvikle sig de kommende år, samt hvilke reformer og tiltag der gennemføres for at nå regeringens mål.

Verden ser anderledes ud
I ”kataloget af ubehageligheder” er et af punkterne en hurtigere indfasning af stigningen i pensionsalderen. Det afviste Venstre ellers inden valget sidste år:

”Vi står ved den aftale, vi har indgået, og ønsker ikke at lave om på den,” lød det i april 2015 fra daværende finansordfører Peter Christensen i Politiken.

Om det vil være løftebrud at indfase en højere pensionsalder hurtigere, lyder svaret fra finansministeren, at verden i dag på mange måder ser ”fuldstændig anderledes ud end dengang”.

Claus Hjort Frederiksen vil ikke kommentere, hvilke punkter der særligt er i regeringens overvejelser, men han understreger, at der kigges på alting.

R: God ide med hurtigere indfasning
Hos Radikale, som har talt varmt for at hæve pensionsalderen hurtigere end aftalt, vil man gerne være med til at forhandle om 2025-planerne.

Partiets fungerende politiske ordfører Zenia Stampe fortæller, at hvis der skal være rum til investeringer i blandt andet børn, unge og ældrepleje, kan man gå flere veje.

”Man kan hæve skatten, og det tror jeg vil være ufornuftigt. Man kan også skære ned på velfærden andre steder, og den vej vil vi ikke gå. Og så er der den mulighed at bede folk om at arbejde lidt mere,” siger hun til TV 2 News og fortsætter:

”Hvis man kunne gøre det ved at indfase den pensionsreform, som et bredt politisk flertal står bag, fem år tidligere, synes vi, at det er en af de veje, man kunne gå. Jo også fordi, at gennemsnitalderen er steget hurtigere, end vi regnede med,” siger hun.

Hos Enhedslisten har man til gengæld ikke andet end hovedrysten til overs for at hæve pensionsalderen før planlagt.

”Problemet med at hæve pensionsalderen er, at det rammer skævt. Akademikeren lever markant længere end mureren, brolæggeren og sosu’en. Når man hæver pensionsalderen over en kam, rammer det lønmodtagere, som har et nedslidende arbejde, hårdest, mens højtlønnede har flere arbejdsår at give,” siger Enhedslistens Søren Søndergaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00